Mag je Met Prednison in de Zon?

Met sommige medicijnen mag je niet de zon in en aangezien prednison een sterk geneesmiddel is ga je je al snel afvragen of je met prednison in de zon mag.

Terwijl je prednison gebruikt hoef je de zon niet te vermijden. Het veroorzaakt namelijk geen verhoogde zongevoeligheid. Er zijn echter wel een aantal bijwerkingen die ermee in verband zijn gebracht. De eiwitten in je huidstructuur zullen door het zonlicht beïnvloedt worden. Vervolgens kunnen er allergische reacties en netelroos ontstaan. Een vaak voorkomende probleem is het opzwellen van de oogleden. Daarnaast kan je last krijgen van een stinkende huid, huiduitslag, netelroos en astma. Niet iedereen ontwikkelt bijwerkingen, dit hangt ook af van de conditie van de patiënt. Je moet wel de bekende zonveilige technieken volgen zoals het bedekken van de huid en het gebruik van zonnebrandcrème om het risico op huidkanker te verminderen. 

Dit artikel vertelt je de gevaren van prednison en zonblootstelling.

prednison pillen in de vorm van een zon

De gevaren van met prednison in de zon

Als je prednison inneemt wordt gewoonlijk gezegd dat je niet te lang zon in moet gaan. Voor deze overtuiging zijn een aantal redenen. 

Prednison kan in combinatie met de zon de kans op een aantal bijwerkingen mogelijk verhogen. Als je prednison lang gebruikt is het daarom verstandiger om niet te lang in de zon te gaan zitten.

Zodra de zonnestralen op de huid vallen kunnen er zich problemen voordoen. Wisselwerkingen tussen zonlicht en prednison komen wel eens voor. 

Stinkende huid. Prednison met zon blootstelling kan in de buurt van de mond tot een stinkende huid leiden.

Uitslag. De lichaamsdelen die aan zon worden blootgesteld kunnen uitslag en netelroos ontwikkelen. Het gezicht en de hals wordt het meeste aan zonlicht blootgesteld. De structuur en samenstelling van huid eiwitten zal door het zonlicht beïnvloedt worden. Vervolgens kunnen er allergische reacties en netelroos optreden. Niet iedereen zal bijwerkingen ondervinden. De kans op het ontwikkelen van allergische reacties en netelroos is ook afhankelijk van de patiënt zelf. 

Netelroos. Op de blootgestelde lichaamsdelen kan er netelroos ontstaan. Er bestaan verschillende netelroos vormen zoals zonne-urticaria. Dit type netelroos wordt dus door zonlicht veroorzaakt en kan tot hevige pijn leiden. Aangezien de symptomen nogal op die van zonnebrand lijken is de diagnose niet altijd even gemakkelijk. Om dit type te herkennen kan de huid aan verschillende golflengten van het licht blootgesteld worden. 

Zongevoeligheid. Prednison kent dan wel vele bijwerkingen, het veroorzaakt geen verhoogde zongevoeligheid. Echter, ieder huidtype is kwetsbaar in de zon dus zorg ervoor dat je je om de twee uur insmeert.

Allergie. Als gevolg van de blootstelling aan de zon kan er een allergie optreden. 

Gezwollen oogleden. Daarnaast kan de zon een zwelling van de oogleden veroorzaken. Het is niet verstandig om met prednison in de zon te zitten. Voor een veilig en gerust gevoel kan je direct zonlicht te vermijden.

Astma. Prednison in combinatie met de zon kan astma veroorzaken. Als je een van deze bijwerkingen opmerkt moet je contact met een arts opnemen om zo ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen.

Om ongemak in de toekomst te voorkomen wordt zonblootstelling met prednison dus afgeraden. Kortom, blijf niet te lang in de zon om de vervelende interacties met het zonlicht te voorkomen.

Take home message

Vanwege alle bijwerkingen van prednison ga je je al snel afvragen of een verhoogde zongevoeligheid daar één van is. Dus mag je met prednison in de zon?

Prednison zal de zongevoeligheid niet verhogen dus je zou met prednison in de zon kunnen. Echter, tijdens het gebruik van deze medicatie kunnen er verschillende allergieën en zwelling van de oogleden optreden. 

Om problemen te voorkomen is het verstandig om alle nodig informatie tot je te nemen en je arts naar alle bijwerkingen te informeren. 

Kortom, tijdens het gebruik van prednison moet je bewuster omgaan met hoe lang je in de zon zit en hoe je jezelf beschermt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bollet, A. J., Black, R., & Bunim, J. J. (1955). Major undesirable side-effects resulting from prednisolone and prednisone. Journal of the American Medical Association, 158(6), 459-463.