De 5 Beste Massagekussens

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat massagekussens echt werken. Echter, wanneer je op zoek bent naar het juiste massagekussen, wordt je overladen met opties.

Welk lichaamsdeel wil je masseren? Welk type massage zoek je precies? Heb je liever een groot massagekussen of juist iets kleins dat gemakkelijk in je tas past en overal mee naartoe kan worden genomen?

Om jou deze keuzestress te besparen, hebben we alle soorten massagekussens grondig bekeken en beoordeeld op hun belangrijkste kenmerken. We zullen ook verschillende massagetechnieken verduidelijken.

Dit is Human Nature’s keuze voor de beste massagekussen.

massagekussen

De Top 5 Massagekussen vliegensvlug

Nr. Merk Titel
1 Lifeproducts  Beste all-round
2 Fambz Speciaal voor nekklachten 
3 Vitalus Beste budget
4 Comfy Beste Comfy kussen 
5 Damster meest compleet 

1.  Lifeproducts

Beste all-round

Lichaamsdeel: Alle lichaamsdelen | Type massage: shiatsu, compressie | Verstelbare hoogte: Ja| Regelbare standen: Ja | Warmtefunctie: Ja | Materiaal: kunstleer | Timer: ja   

Bekijk op Bol.com

Lifeproducts massagekussen+ 2 uur draadloos

+ Instelbare draairichting en snelheid 

+ 33 positieve reviews (5/5)  

+ Infrarood massagekoppen: warme en ontspannende effecten

+ compact design

Je kan nu overal genieten van een heerlijke shiatsu massage! Dankzij de accu kan je het massagekussen maarliefst 2 uur draadloos gebruiken. Met het Shiatsu massagekussen van Lifeproducts ben je verzekerd van een goed product, het is namelijk de beste getest onder alle massagekussens. De verlichtende shiatsu massage werkt effectief tegen stress, spierpijn en klachten aan het bewegingsapparaat. Het massagekussen is geschikt voor je schouders nek, benen en (onder) rug, oftewel je hele lichaam. Met behulp van de 4 bedieningsknoppen kan je het kussen precies afstellen op jouw specifieke behoeftes. Bovendien wordt er een auto-adapter gratis meegeleverd waardoor je je reis kan combineren met een heerlijke massage. 

Een bol.com reviewer zei: ‘’Heel fijn massagekussen. Het is net of je echt gemasseerd word. Het haalt echt de knopen uit je rug/nek weg en het wordt een aangename warme temperatuur. En groot voordeel dat hij zonder snoer kan. Is zijn geld echt waard!’’

2.  Fambz 

Speciaal voor nekklachten 

Lichaamsdeel: nek | Type massage: Compressie, Acupressuur, Klop, Shiatsu, Vibratie | Verstelbare hoogte: Ja| Regelbare standen: Ja | Warmtefunctie: Ja | Materiaal: ABS/PC/Siliconen| Timer: nee   

Bekijk op Bol.com

Fambz massagekussen+ 5 verschillende massages

+ 16 snelheidsstanden

+ Focus ligt op sternocleidomastoideus en trapezius 

+ siliconen pulse pads

+ 1 uur 15 minuten draadloos 

Last van migraine, hoofdpijn, of nekklachten? Dan is het Fambz de meest geschikte keuze. Dit massagekussen richt zich namelijk op de trapezius en de sternocleidomastoideus. Deze nekspieren zijn verantwoordelijk voor hoofdpijn, migraines, duizeligheid en andere vervelende klachten. De nekspieren raken geblesseerd door stress, rare bewegingen of bij een verkeerde houding. Dit infrarood nekmassageapparaat pakt precies de pijnlijke spieren en gewrichten aan met behulp van vijf verschillende massages zoals shiatsu, compressie, acupressuur, en vibratie-, klopmassage. Met maar liefst 16 verstelbare snelheden kan je het massagekussen precies aan jouw behoefte aanpassen. De nieuwste infraroodtechnologie met de zachte siliconen pulse pads maken het massagekussen extra comfortabel. Dit massagekussen is bovendien beveiligd, na 75 minuten stopt de nekmassage automatisch. 

Een bol.com reviewer zei:’’Ik heb zoveel last van pijn aan mijn nek , en zware migraineaanvallen. Nu ik dit massagekussen heb is de pijn al veel minder en ik heb hem nog maar 2 dagen! Ik raad het iedereen aan! Echt een aanrader voor mensen met nekpijn en hoofdpijn! Prachtig product!’’

3.  Vitalus 

Beste budget 

Lichaamsdeel: gehele lichaam| Type massage: Shiatsu | Verstelbare hoogte: Ja| Regelbare standen: Ja | Warmtefunctie: Ja | Materiaal: kunstleer| Timer: Ja   

Bekijk op Bol.com

Vitalus massagekussen+ 6 massagekoppen

+ intensieve diepe massage 

+ inclusief elastische en verstelbare band 

+ oververhittingsbeveiligings

Het vitalus massage kussen is voorzien met maar liefst 6 massagekoppen. De meeste concurrenten bevatten er meestal 4. Deze 6 massagekoppen zijn iets harder en dringen dus dieper door in het spierweefsel waardoor je een intensievere massage krijgt. Als je dit massagekussen elke dag 15 minuten gebruikt zul je een optimaal resultaat ervaren en van je kwaaltjes afkomen. De oververhittingsbeveiliging zorgt ervoor dat het massagekussen na 15 minuten automatisch uitschakelt. Een prima tijd want een te lange massage kan de huid irriteren. De draairichting verandert elke minuut wat voor een afwisselende en comfortabele, massage zorgt. Bovendien zit er een elastische en verstelbare band aan de achterkant van het massagekussen zodat je het bijvoorbeeld aan een bureaustoel kan bevestigen. 

Een bol.com reviewer zei:’’Zeer tevreden over dit massagekussen, snelle levering en ik heb geen last meer van mijn rugpijn. Kortom ik zou het iedereen aanbevelen!’’

4.  Comfy 

Beste comfy kussen  

Lichaamsdeel: heel het lichaam| Type massage: Shiatsu | Verstelbare hoogte: nee | Regelbare standen: Ja | Warmtefunctie: Ja | Materiaal: zacht meubelstof/ microfiber | Timer: nee   

Bekijk op Bol.com

Comfy massagekussen+ meest comfortabel

+ zacht meubelstof en microfiber 

+ meest onopvallend 

+ 1 uur draadloos

Het oplaadbare comfy massagekussen is beoordeeld als het zachtste en meest comfortabel. Ondanks alle geïntegreerde technieken blijft het massagekussen zacht. Dit maakt het product uniek. De buitenkant is namelijk gemaakt van zachte meubelstof en de kussenstof is van zacht microfiber. De warmte bepaal je met de infraroodfunctie en de vier massagekoppen garanderen een effectieve massage. Als het massagekussen volledig is opgeladen, kan je in totaal 1 uur lang gemasseerd worden. Je bepaalt zelf of de massage rechtsom of linksom gaat.

Een bol.com reviewer zei: ‘’Eindelijk een massagekussen die je permanent op de bank kunt laten liggen. En het masseert heerlijk. Het kussen wordt goed warm dankzij de infrarood optie, die je ook uit kunt zetten. En dit kussen is oplaadbaar, dus makkelijk mee te nemen om overal draadloos te gebruiken. Top product!!’’

5.  Damster 

Meest compleet 

Lichaamsdeel: heel het lichaam| Type massage: Shiatsu | Verstelbare hoogte: Ja| Regelbare standen: Ja | Warmtefunctie: Ja | Materiaal: kunstleer| Timer: nee   

Bekijk op Bol.com

Damster massagekussen+ meest compleet

+ koperen duurzame motor

+ inclusief luxe draagtas

+ bevat alle belangrijke functies

Het Damster massagekussen is het meest compleet en bevat alle toeters en bellen. Daarnaast is dit massagekussen van hoogwaardige kwaliteit en bevat het een duurzame motor. Een professionele massage is erg prijzig, maar dat probleem is dankzij dit massagekussen eindelijk opgelost. Met de stijlvolle draagtas kan je het massagekussen overal mee naartoe nemen. Uiteraard bevat deze complete massage set ook een auto-adaptor.

Een bol.com reviewer zei: ’’Na een hele dag werken is dit ding heerlijk, ik hoef niet meer naar een massagesalon. Goede kwaliteit en handig in gebruik. Makkelijk mee te nemen en de draagtas ziet er ook echt luxe uit.’’

Welk massagekussen kan ik het beste kiezen? 

Alle massagekussens in onze top 5 kunnen draadloos gebruikt worden, maar met 120 minuten accuduur springt Lifeproducts er echt bovenuit. 

De meeste massagekussens kunnen voor elk lichaamsdeel gebruikt worden. Maar als je specifiek je nekklachten of hoofdpijn wilt verminderen is Fambz het meest geschikt. 

Als je een massagekussen wilt die samenvloeit met de bank moet je gaan voor Comfy. Dit kussen is het meest geïntegreerd en meest onopvallend.

De meest complete en luxe massagekussen is die van Damster. Voor een betaalbare prijs heb je ook echt alles. Bovendien behoort Damster tot de meest duurzame massagekussens vanwege de koperen motor.

Werken massagekussens? 

Tegenwoordig zitten we een groot gedeelte van de dag wat op den duur tot fysieke pijn kan leiden. Daarnaast wijst onderzoek uit dat psychische stress lichamelijke gevolgen heeft. 

Gelukkig toont onderzoek ook dan dat je deze klachten met behulp van een massagekussen kan verminderen. 

Bewezen gezondheidsvoordelen massage:

 1. vermindert stress en angst
 2. verlicht pijnklachten 
 3. effectieve behandeling voor lage rugpijn
 4. verbeterde nachtrust 
 5. sneller spierherstel na een training
 6. vermindert stijfheid
 7. verbeterde bloedcirculatie.

We hebben alle reviews doorgenomen en daaruit blijkt dat ongeveer 85% van de mensen minder nek, schouder, of rugklachten ervaart. Daarnaast hebben ze minder pijn, ervaren ze minder stress en is de nachtrust verbeterd. 

De volgende korte punten verklaren waarom massage kussens zo goed werken. 

Bloedsomloop

Een toegenomen bloedsomloop zorgt voor meer zuurstof in je lichaam. Daarnaast kan je lichaam afvalstoffen sneller afvoeren waardoor je sneller herstelt en waarmee je spierpijn voorkomt.

Door de warmte verwijden je bloedvaten, dit wordt ook wel vasodilatatie genoemd. 

Triggerpoints 

Triggerpoints zijn vervelende spierknopen die voor de fysieke klachten zorgen. Echter, vaak is de plaats waar je de pijn voelt niet waar de oorzaak ligt. 

Een triggerpoint heeft namelijk een uitstralingsgebied. Massage kussen kunnen deze triggerpoints effectief weg masseren. 

Infrarood licht 

Infrarood licht wordt ook wel therapeutisch licht genoemd. Infrarood zit op een bepaalde golflengte en zorgt ervoor dat het licht wordt omgezet in warmte. 

De warmte en infraroodfunctie zorgt namelijk voor een verbeterde doorbloeding van het lichaamsweefsel waardoor spier- en gewrichtspijn afneemt en je een ontspannen gevoel krijgt.

Wanneer massage wordt gecombineerd met infrarood wordt de massage nog effectiever en verdwijnen je klachten sneller. 

Huid

Het massage raster is gemaakt van polyester wat tijdens de beweging van de massagekoppen meerekt. Dit materiaal voorkomt schuren waardoor het voor je huid aangenaam blijft. 

Verschillende soorten massage 

Er zijn vier verschillende soorten massagetechnieken, namelijk:

 1. effleurage: licht of diep strijken
 2. petrissage: kneden
 3. frictie 
 4. tapotement: zachtjes slaan

Effleurage wordt meestal toegepast om spanning los te laten, iets wat in veel massagekussens en massageapparaten terugkomt. 

De soorten massages die ik nu ga beschrijven werken allemaal net iets anders maar berusten wel op hierboven beschreven technieken en principes. Alle massagekussens bevatten de shiatsu massage techniek. 

Shiatsu massage

Shiatsu of vingerdruk massage is afkomstig van de Japanse massagetherapie. Shiatsu focust zich op de energiestroom van het lichaam, dit wordt ook wel Qi of Ki (uitspraak: chee) genoemd. 

Met behulp van acupressuur wordt spanning losgelaten waardoor het lichaam in balans komt, je stemming verbetert en je je ontspannen voelt. 

Compressie massage

Dit is een effectieve massagetechniek waarbij de handen over een spiergebied worden gelegd en vervolgens op het weefsel wordt gedrukt. 

Nadat er compressie (druk) is toegepast, worden de handen opgetild en verplaatst naar een ander gebied waar de compressie wordt herhaald. 

Hoeveel druk er precies wordt gegeven, varieert van licht tot zeer diep.

Acupressuur massage 

Bij acupressuur wordt druk uitgeoefend op 365 specifieke punten om zo qi vrij te maken. Acupressuur vereist precisie omdat er maar liefst 650 individuele drukpunten bestaan. 

Acupressuur massage richt zich specifiek op pijnverlichting, verminderen van spierspanning, verhoogde bloedcirculatie en ontspanning.

Acupressuur is onder andere effectief bij hoofdpijn, rugpijn en aandoeningen zoals fibromyalgie.

Take home message 

Massage kussens zijn een garantie voor ontspanning en kunnen effectief je pijn verminderen. Daarnaast leveren massagekussens nog vele andere wetenschappelijke gezondheidsvoordelen op. 

Wij hopen dat je met behulp van ons overzicht en aanvullende informatie het massagekussen kiest dat het beste bij jouw behoeftes aansluit.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Moyer, C. A., Rounds, J., & Hannum, J. W. (2004). A meta-analysis of massage therapy research. Psychological bulletin, 130(1), 3.

Cherkin, D. C., Sherman, K. J., Deyo, R. A., & Shekelle, P. G. (2003). A review of the evidence for the effectiveness, safety, and cost of acupuncture, massage therapy, and spinal manipulation for back pain. Annals of internal medicine, 138(11), 898-906.

Preyde, M. (2000). Effectiveness of massage therapy for subacute low-back pain: a randomized controlled trial. Cmaj, 162(13), 1815-1820.

Kumar, S., Beaton, K., & Hughes, T. (2013). The effectiveness of massage therapy for the treatment of nonspecific low back pain: a systematic review of systematic reviews. International journal of general medicine, 6, 733.

Yuan, S. L. K., Matsutani, L. A., & Marques, A. P. (2015). Effectiveness of different styles of massage therapy in fibromyalgia: a systematic review and meta-analysis. Manual therapy, 20(2), 257-264.

Shulman, K. R., & Jones, G. E. (1996). The effectiveness of massage therapy intervention on reducing anxiety in the workplace. The Journal of Applied Behavioral Science, 32(2), 160-173.

Hall, H. G., Cant, R., Munk, N., Carr, B., Tremayne, A., Weller, C., … & Lauche, R. (2020). The effectiveness of massage for reducing pregnant women’s anxiety and depression; systematic review and meta-analysis. Midwifery, 102818.