Muggenbult Behandelen: De Beste Manieren

In de zomer begint helaas ook het muggenseizoen. Wanneer we gestoken worden, kan het speeksel van de mug erg gaan jeuken. Daarom wil je natuurlijk een muggenbult snel behandelen. 

Er zijn gelukkig meerdere natuurlijke effectieve manieren en verschillende huismiddeltjes beschikbaar.

Dit artikel vertelt je 12 tips waarmee je een muggenbult kan behandelen.

rode muggenbult

1. Water en zeep

Je kan de muggenbult behandelen door het gebied met water en zeep te wassen. Doe dit direct na een muggenbeet en reinig de plek goed. 

Hiermee verlicht je de jeuk en verklein je de kans op vervelende infecties. 

2. Icepack

Koude temperaturen verminderen de ontstekingen. Je kan de jeuk en zwelling daarom verminderen met behulp van een icepack. 

Breng dit 10 minuten lang aan. Je kan dit eventueel opnieuw aanbrengen. Breng ijs niet direct op de huid aan. Na 5 minuten kan je huid namelijk beschadigt raken.

Je kan ook een koel kompres of een vochtige doek op de beet gebruiken. 

3. Lotion

Met crème of lotion kan je de jeuk verlichten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld calaminelotion of eventueel hydrocortisoncrème.

4. Toverhazelaar

Toverhazelaar is niet alleen goed tegen acne, het kan de jeuk, zwelling en pijn van insectenbeten verminderen. Bovendien kan het genezingsproces met toverhazelaar versneld worden. 

Toverhazelaar bevat tannine, een samentrekkend middel dat de zwelling kan verminderen. Daarnaast geneest het je ontstoken huidweefsel en weert het bacteriën af.

5. Neem Olie

95% van de muggenlarven zullen na neemblad blootstelling (poedervorm) sterven. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in the Journal of Insect Science.

Weet wel dat waterige bladextracten minder effectief zijn dan de poedervorm. Met neemolie kan je naast het doden van muggen ook schimmelaandoeningen bestrijden.

6. Theezakjes

theezakjesTheezakjes helpen bij muggenbeten en bijensteken. Gebruik hiervoor kamille en wittetheezakjes. Het koude theezakje dient ook als koel kompres. 

Witte thee en kamille thee beschikken namelijk over antiseptische, polyfenolische en antioxiderende eigenschappen.

Hiermee kan de jeuk en ontstekingen verminderd worden. Het bevat namelijk quercetine, luteoline en apigenine. Bovendien zorgt het voor verkoeling.

Kortom, theezakjes zijn een snelle en geruststellende manier om muggenbulten te behandelen.

7. Antihistaminicum

Met antihistamine crème of vrij verkrijgbare antijeukcrème kan je de jeuk helpen verlichten. Bij een allergische reactie komt namelijk histamine vrij die voor de vervelende klachten zorgt. 

Een antihistaminicum kan dit dus tegengaan. Eventueel kan je ook een oraal antihistaminicum nemen.

8. Havermout bad

Met een kalmerend colloïdaal havermout bad kan je de jeuk van muggenbulten verzachten. Het werkt onder andere als een vochtinbrenger. Bovendien kan het de zwelling ook verminderen. 

Haver bevat krachtige antioxidanten genaamd avenanthramiden die de jeuk en ontstekingen kunnen verminderen.

Door de ontstekingsverlagende eigenschappen wordt het vaak gebruikt in:

 1. shampoos
 2. badzepen
 3. vochtinbrengende crèmes
 4. scheergels

Colloïdaal havermout bevat verzachtende stoffen en werkt daarnaast als een vochtinbrenger. Dit verklaart waarom het al eeuwenlang voor verschillende huidaandoeningen wordt gebruikt.

Kortom, havermout werkt anti-irriterend, vermindert de ontstekingen, jeuk en werkt bovendien als een vochtinbrenger. 

9. Zuiveringszout

Zuiveringszout staat ook wel bekend als baking soda (natriumbicarbonaat). Je kan de vervelende jeukreactie verminderen met een mengsel van zuiveringszout en water.

Met dit pastamengsel kan je de beet deppen. Doe dit meerdere malen per dag tot de symptomen verdwenen zijn.

Zuiveringszout en toverhazelaar vormen een goede combinatie. Breng ze tezamen aan op de muggenbeet.

10. Etherische oliën

etherische oliënBepaalde plantenoliën kunnen muggenbulten behandelen. Dit blijkt uit een onderzoek in the Journal of the American Mosquito Control Association. 

Om deze redenen zijn er lotions gemaakt van de volgende plantenoliën:

 1. vruchtenschil: citrus grandis
 2. bladeren: citrus aurantifolia
 3. wortelstok: alpinia galanga

Etherische oliën bieden bieden gedurende 4 uur maar liefst 90% bescherming tegen muggenbeten.

Je kent vast wel het insentecenwerednee ingredient DEET. Het blijkt dat citroeneucalyptus vergelijkbaar is met kleine hoeveelheden DEET.

Overige essentiële antimuggenolie: 

 1. ylang ylang
 2. pepermuntolie
 3. citroengras essentiële olie

Kies je favoriete olie, pak een paar druppels, meng het met bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie en breng het aan op je huid.

11. Azijn

Van suikerproblemen, tot infecties, appelciderazijn wordt al honderden jaren gebruikt om verschillende medische aandoeningen te behandelen. 

Het kan ook bij muggenbulten helpen. Met een druppel azijn kan het brandende en prikkende gevoel verminderd worden.

Krabben is natuurlijk niet verstandig omdat de klachten alleen maar erger worden en de kans op ontsteking toeneemt. Gelukkig werkt azijn als een natuurlijk ontsmettingsmiddel.

12. Overige methoden

De volgende methoden kunnen de jeuk van insectenbeten verlichten:

 1. aloë vera: bevordert de genezing, ontstekingsremmend
 2. ruwe honing: ontstekingsremmend, antibacterieel
 3. geactiveerde houtskool
 4. knoflook of basilicum
 5. uien
 6. citroenmelisse

Muggenbult voorkomen

Een muggenbult voorkomen is altijd beter dan genezen. 

Je kan muggenbeten voorkomen door stilstaand water in het huis te verwijderen, lichtgekleurde kleding te dragen en met muggenwerende middelen.

Zo zijn er uitstekende afweermiddelen beschikbaar zoals sprays. Deze sprays kunnen verschillende soorten insecten weren waaronder muggen.

Weetje

Wist je dat er maar liefst 3000 verschillende soorten muggensoorten bestaan?

Take home message

In de zomer wordt je geterroriseerd door muggen. Helaas kan je ze niet altijd van je afslaan en houdt je er flink wat muggenbulten aan over. Gelukkig kan je een muggenbult behandelen.

Dit kan op verschillende manieren waaronder met water en zeep, ice pack, lotion, toverhazelaar, neem olie, theezakjes, antihistaminicum, havermout bad, zuiveringszout, etherische oliën en azijn.

Het is nog beter als je dit voor kan zijn. Met bijvoorbeeld een veilige hoogwaardige insectenspray kan je muggenbeten helpen voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bleakley, C. M., & Davison, G. W. (2010). Cryotherapy and inflammation: evidence beyond the cardinal signs. Physical therapy reviews, 15(6), 430-435.

Srivastava, J. K., Pandey, M., & Gupta, S. (2009). Chamomile, a novel and selective COX-2 inhibitor with anti-inflammatory activity. Life sciences, 85(19-20), 663-669.