Oren Schoonmaken: 5 Veilige en Effectieve Manieren

Als je je oren schoonmaakt, is het belangrijk dat je het veilig doet, want je wilt het oorsmeer niet te diep de gehoorgang indrukken. Kortom, hoe moet je je oren schoonmaken?

Je kan je oren schoonmaken met een tissue, een warm en vochtig washandje, oorsmeerverzachter, of een paar druppels minerale olie. Met een pipet breng je de druppels oorverzachter aan waarna je een of twee dagen later met een oorspuit het oorsmeer er uit kan spoelen. Het verzachten van het oorsmeer en uitspoelen moet soms een paar keer herhaald worden. Gebruik geen puntige voorwerpen zoals een wattenstaafje of geurkaars, omdat ze het oorsmeer juist dieper de gehoorgang in kunnen verdrukken.

Dit artikel vertelt je niet alleen hoe je je oren moet schoonmaken maar ook waar je precies op moet letten, hoe vaak, en waarom je kan gaan hoesten.

man maakt oor schoon met wattenstaafje

Hoe moet je je oren schoonmaken

Tissue. Een van de eenvoudigste methoden zijn tissues. Pak een tissue, draai de tissue, doop het in wat water en maak het buitenste gedeelte van je gehoorgang schoon. Ga met de punt niet de gehoorgang in.

Bedekte vinger. Je wilt natuurlijk niet te diep in de oren van je baby gaan. Hiervoor is een simpele oplossing. Je vinger is te groot en kan dus niet ver in het oorkanaal steken. Wikkel je vinger daarom met een washandje. Bovendien vermindert het het hoesten tijdens het reinigen van de oren.

Oorsmeer verzachter. Zoals de naam als zegt kan je met een oorsmeerverzachter het oorsmeer voorbereiden en zachter maken, erg handig als je oorsmeer hardnekkig is. Na een paar dagen kan je het oorsmeer eruit laten lopen.

Vochtige doek. Maak een doek vochtig met warm water en maak je buitenste gehoorgang voorzichtig schoon. Ga niet in de binnenste gehoorgang omdat je het oorsmeer dan juist dieper naar binnen kan drukken.

Geen puntige voorwerpen. Gebruik geen wattenstaafjes of andere puntige voorwerpen omdat ze het oorsmeer verder de gehoorgang in kunnen duwen. Bovendien kan het in zeldzame gevallen een oorvliesperforatie veroorzaken.

Pipet. Met een pipet kan je een paar druppels babyolie, minerale olie, waterstofperoxide of glyceride in de gehoorgang aanbrengen waardoor het oorsmeer zachter zal worden.

Oorspuit. Na een of twee dagen zal het oorsmeer een stuk zachter zijn. Nu zijn je oren klaar voor een spoeling. Gebruik hiervoor een spuit met warm water. Trek je buitenoor naar achteren en omhoog en houdt je hoofd schuin, op deze manier trek je je gehoorgang recht. Na het spoelen kan je het water eruit laten lopen door je hoofd naar de zijkant te kantelen. Het oorsmeer ontharden en uitspoelen moet mogelijk een paar keer herhaald worden.

Wax verwijdering pakket. Bij de drogist kan je vaak een waxverwijderingspakket aanschaffen. 

Buitenste gehoorgang. Je kan het oorsmeer verwijderen aan de buitenkant van je gehoorgang. Ga dus niet in de binnenste gehoorgang. Dit kan het middel erger dan de kwaal maken.

Moet je je oren wel schoonmaken? 

De meeste mensen denken dat je je oren regelmatig moet schoonmaken. Geen gekke gedachte, want een goede hygiëne kan op andere gebieden vervelende problemen voorkomen.

Met je oren ligt dit wat anders. Ze beschikken namelijk over een zelfreinigend vermogen waarbij het oorsmeer vanzelf naar buiten zal migreren. Ook vangt het oorsmeer vuil op zodat het niet diep in je gehoorgang terecht komt.

Je hoeft je oren alleen maar schoon te maken als het oorsmeer zich ophoopt en symptomen gaat geven. En uiteraard moeten er geen vreemde voorwerpen in terecht zijn gekomen.

Maar als je het doet moet je in ieder geval weten hoe je je oren moet schoonmaken op een veilige en effectieve manier.

Kortom, je hoeft je oren vaak niet schoon te maken.

Hoe vaak moet ik mijn oren schoonmaken?

Probeer je oren niet vaker dan één keer per dag schoon te maken totdat het overtollige oorsmeer weg is. 

Streef naar slechts één of twee keer per week.

Waarom moet ik hoesten als ik mijn oren schoonmaak?

Tijdens het reinigen hebben veel mensen last van hoesten of de drang om te hoesten. Hierbij kan ook je keel voelen. Dit heeft te maken met je tiende hersenzenuw, namelijk de nervus Vagus.

De uitwendige gehoorgang wordt door een afsplitsing van deze tiende hersenzenuw geïnnerveerd. Tijdens het schoonmaken van je oren prikkel je deze zenuw.

Hoe je je oren niet schoon moet maken

Wattenstaafjes zijn minder onschuldig dan je in eerste instantie zou denken. Ze zijn er helemaal niet voor gemaakt en dit brengt wat gevaren met zich mee.

Zo kunnen wattenstaafjes het oorsmeer dieper de gehoorgang in duwen waardoor er cerumenimpactie kan ontstaan. Dit kan symptomen veroorzaken en het gehooronderzoek van je arts belemmeren.

Het is dus belangrijk dat je puntige hulpmiddelen zoals wattenstaafjes vermijdt. Gebruik dus geen kleine of puntige voorwerpen zoals oorkaarsen.

Kortom, vermijd deze veelvoorkomende fout en ga voor een van de hierboven beschreven methodes.

Take home message 

Wanneer het oorsmeer zich op begint te hopen is het tijd om er wat aan te doen. Als je het doet doe het dan goed. Dus hoe moet je je oren schoonmaken?

Gebruik een vochtige warme doek, een gedraaide tissue, oorsmeerverzachter, een paar druppels minerale olie, babyolie, glycerine of waterperoxide. Bij de drogist zijn vaak ook Wax verwijdering pakketten beschikbaar.

Voorkom veelvoorkomende fouten zoals het gebruik van puntige voorwerpen zoals wattenstaafjes. Ga niet te diep in het oor en maak alleen de buitenste gehoorgang schoon. 

Wattenstaafjes kunnen dus slecht zijn. Ga daarom voor een van de hierboven beschreven effectieve en veilige alternatieven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Grossan, M. (2000). Safe, effective techniques for cerumen removal. Geriatrics (Basel, Switzerland), 55(1), 80-83.

Bellini, M. J., Terry, R. M., & Lewis, F. A. (1989). An evaluation of common cerumenolytic agents: An in‐vitro study. Clinical Otolaryngology & Allied Sciences, 14(1), 23-25.

Horton, G. A., Simpson, M. T., Beyea, M. M., & Beyea, J. A. (2020). Cerumen management: an updated clinical review and evidence-based approach for primary care physicians. Journal of primary care & community health, 11, 2150132720904181.

Saxby, C., Williams, R., & Hickey, S. (2013). Finding the most effective cerumenolytic. The Journal of Laryngology & Otology, 127(11), 1067-1070.

Lewis‐Cullinan, C., & Janken, J. K. (1990). Effect of cerumen removal on the hearing ability of geriatric patients. Journal of Advanced Nursing, 15(5), 594-600.