Plassen Tijdens Gemeenschap: 4 Oorzaken

Je bent niet de enige als je tijdens de geslachtsgemeenschap een beetje urine verliest. Maar hoe kan dat? Waarom plassen tijdens gemeenschap?

KORT ANTWOORD

De hoofdoorzaak van plassen tijdens gemeenschap is incontinentie. 60% van de vrouwen met urine-incontinentie verliest wel eens urine tijdens de geslachtsgemeenschap. Bij stressincontinentie verlies je urine omdat de druk op de blaas toeneemt terwijl je bij aandrangincontinentie urine verliest omdat de spieren verkrampen door een overactieve blaas. Het is niet gek dat dit tijdens de gemeenschap gebeurt. De blaas bevindt zich namelijk dicht bij de clitoris en vagina. Oftewel de voortplantingsorganen staan in verbinding met het urinestelsel.

Dit artikel vertelt je veelvoorkomende oorzaken van plassen tijdens de gemeenschap, risicofactoren en wat je eraan kan doen.

seks partners plassen

Plassen tijdens gemeenschap

De kans op incontinentie is voor vrouwen maar liefst vijf keer hoger dan bij mannen. Dit komt omdat de geslachtsorganen in verbinding staan met het urinestelsel. 

Plassen tijdens gemeenschap kan door stressincontinentie of aandrangincontinentie komen. De ene vorm ontstaat door druk terwijl de ander door verkramping ontstaat.

 1. Druk. Seksuele stimulatie, of het nou met de penis of de vingers is, kan de druk op de urinebuis en de blaas verhogen. Als je bekkenbodemspieren verzwakt zijn kan de verhoogde druk tijdens de seks, stressincontinentie veroorzaken. Andere triggers zijn niezen, hoesten, lachen of iets zwaars optillen. In 51% van de gevallen is er sprake van stressincontinentie.
 2. Verkramping. Het kan ook ontstaan door aandrangincontinentie waarbij de blaas overactief is. Wanneer de spieren van de blaas tijdens een orgasme verkrampen kan je wat urine morsen. Normaal gesproken voel je aandrang als de blaas halfvol is, maar bij mensen met aandrangincontinentie komt de aandrang veel eerder. 
 3. Gemengde urine-incontinentie. Er zijn drie vormen, namelijk stressincontinentie, aandrangincontinentie of een mix van deze twee.
 4. Vrouwelijke ejaculatie. Bij sommige vrouwen kan er vloeistof tijdens een orgasme uit de plasbuis komen. Mogelijk is er dus sprake van een vrouwelijke ejaculatie met urine. Echter, een vrouwelijk orgasme wordt nog wel eens door de war gehaald met ongecontroleerd urineverlies.

Mannen hebben normaal gesproken geen last van plassen tijdens gemeenschap. Als de penis stijf wordt zal de urinebuis namelijk verdrukt worden waardoor er geen urine door kan komen.

Om de precieze oorzaak te achterhalen moet je langs een dokter gaan. De arts zal de behandelmogelijkheden zoals bekkenbodemtraining, medicatie of een operatie met je doornemen.

Risicofactoren urine-incontinentie

 1. bevallingzwangere vrouw hand op buik
 2. zwangerschap
 3. chronisch hoesten
 4. lichamelijke inactiviteit
 5. menopauze
 6. wanneer het veel in de familie voorkomt 
 7. slecht ontwikkelde urinewegen
 8. ouderdom
 9. zwaarlijvigheid

Waarom voel je de behoefte om te plassen tijdens gemeenschap?

Bij stimulatie van de G-spot kunnen vrouwen het gevoel krijgen dat ze moeten plassen. Dit komt omdat de vagina schuin naar de buik toe loopt en dus als het ware tegen de plasbuis aan drukt. Je hersenen geven vervolgens het signaal door dat je moet gaan plassen. 

Kortom, de G-spot en plasbuis liggen dicht bij elkaar. Als in dat gebied druk wordt uitgeoefend interpreteren je hersenen die sensatie als een aandrang om te plassen.

Wat kan je eraan doen?

Plassen. Veel mensen vergeten voor de seks de blaas te legen. Uiteraard gebeurt dit ook vaak vanwege de spontaniteit die seks met zich meebrengt, je wilt de vibe natuurlijk niet verstoren. Echter, als je vaak moet plassen tijdens gemeenschap is het verstandig om van te voren je blaas te legen.

Ander standje. Bepaalde posities kunnen nou eenmaal meer druk uitoefenen op de urinebuis en de blaas. Door verschillende standjes te proberen leer je in welke posities je er minder last van hebt.

Vermijd cafeïne en alcohol. Zowel cafeïne als alcohol verhogen de urineproductie. Daarnaast kunnen ze de blaas irriteren. Door deze voedingsmiddelen te beperken kunnen de klachten afnemen. 

Blaastraining. Door de tussenpozen tussen de toiletbezoeken geleidelijk te verlengen kan je meer urine ophouden. Dit wordt ook wel blaastraining genoemd waarbij je dus op bepaalde tijdstippen gaat plassen.

Afvallen. Overgewicht is een risicofactor voor plassen tijdens gemeenschap? Door af te vallen neemt de druk af en kunnen deze klachten ook afnemen.

Take home message

Sommige vrouwen kunnen tijdens de gemeenschap een beetje urine kwijtraken. Maar wat is de oorzaak, waarom ga ik plassen tijdens gemeenschap?

De meest voorkomende oorzaak is urine-incontinentie. Er kan sprake zijn van stressincontinentie, aandrangincontinenite of een gemengde vorm van deze twee.

Zo kan er bij seksuele stimulatie stressincontinentie ontstaan door verzwakte bekkenbodemspieren. De druk op de blaas en urinebuis is namelijk verhoogt. In het geval van aandrangincontinentie verkrampen de spieren van de blaas tijdens een orgasme.

Om de precieze oorzaak van urine-incontinentie te achterhalen zal je langs de dokter moeten gaan.

Gelukkig kan het plassen tijdens de gemeenschap met behulp van bekkenbodemoefeningen en leefstijlaanpassingen afnemen. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

El‐Azab, A. S., Yousef, H. A., & Seifeldein, G. S. (2011). Coital incontinence: relation to detrusor overactivity and stress incontinence. Neurourology and urodynamics, 30(4), 520-524.

Cardozo, L. (1988). Sex and the bladder. British medical journal (Clinical research ed.), 296(6622), 587.

Salama, S., Boitrelle, F., Gauquelin, A., Malagrida, L., Thiounn, N., & Desvaux, P. (2015). Nature and origin of “squirting” in female sexuality. The journal of sexual medicine, 12(3), 661-666.