Scheuren Nagels Aan Zijkant? Dit is de Oorzaak

Van horizontaal tot verticaal, nagels kunnen in verschillende richtingen scheuren. Als je nagels aan de zijkant scheuren krijg je gespleten nagels. 

Erg vervelend, vooral als ze verder gaan scheuren. Vrouwen hebben vaker last van gespleten nagels. 

Gelukkig kan je dit helpen voorkomen. Maar hoe ontstaan nagelscheuren aan de zijkant?

KORT ANTWOORD

Nagels scheuren meestal door het constant nat en droogmaken van de nagels, maar het kan ook ontstaat door fysieke stress, nagelcosmetica, ziekten en voedingstekorten. Op verschillende manieren kan je gescheurde nagels behandelen en voorkomen. Zo kan je je nagels verzachten met lanoline of alfahydroxyzuur lotion en kan je gescheurde nagels beschermen met een transparante nagellak. Het is ook verstandig om ongelijke randen en nagelhaken te vijlen om barsten te voorkomen

Dit artikel vertelt je de oorzaken van gescheurde nagels, de behandelingsmogelijkheden inclusief preventie.

hand met gescheurde nagelrandjes

Oorzaken gescheurde nagels

Gebarsten of gespleten nagels worden ook wel onychoschizia genoemd. De meest voorkomende oorzaak van gescheurde nagels is het constant nat maken van de nagels en droogmaken van de nagels.

Oorzaken gespleten nagels:

 1. fysieke stress
 2. slijtage
 3. voedingstekort
 4. bijten, plukken
 5. psoriasis (78% krijgt ooit nagelproblemen)
 6. nagellakgebruik

Cosmetica. Zelfs nagelproducten (nagelcosmetica) kunnen vitaminetekorten veroorzaken. De ingrediënten in nagelcosmetica kunnen namelijk de vitamineniveaus verlagen. Daarnaast kan nagellakremover het nagelbed uitdrogen, met name de nagellakremover op basis van aceton. 

Te vaak wassen. Door herhaaldelijk te wassen proberen mensen virale bacteriële infecties te voorkomen. Echter, hierdoor zullen onze nagelbedden en vingernagels uitdrogen wat broosheid kan veroorzaken. De nagels zijn extra kwetsbaar in de wintermaanden. De vochtbalans in je nagels is dus belangrijk. Zo kan te weinig vocht in droge, broze nagels resulteren terwijl te veel vocht juist zachte, broze nagels kan veroorzaken.

Langdurige blootstelling aan vocht. Dit veroorzaakt broze zwakke nagels die sneller scheuren, splijten, buigen of breken. 

Infecties. Bacterie-, gist- of schimmelinfecties kunnen de nageltextuur veranderen wat tot gespleten nagels kan leiden. 

Voedingstoftekort. Gebarsten nagels kunnen dus ontstaan door een tekort aan voedingsstoffen. Een van de meest voorkomende oorzaken hiervan is een ijzertekort. Voor de aanmaak van gezonde sterke nagels heeft het lichaam ijzer, B-vitaminen en eiwitten nodig. Het kan ook veroorzaakt worden door te weinig vitamine C of foliumzuur. 

Horizontale splijting. De nagel kan ook horizontaal splijten. Dit wordt soms gezien bij psoriasis, lichen planus en mensen die orale vitamine A-medicijnen nemen. 

Ziekten. Leveraandoeningen, schildklierproblemen, huidkanker en nieraandoeningen.

Soms zijn gespleten nagels onvermijdelijk. 

Gespleten nagels zullen na verloop van tijd meestal zelf genezen. Maar dit kan soms wel heel lang duren.

Weetje

Wist je dat het 6 maanden duurt voordat een nagel volledig is uitgegroeid? Dit verklaart waarom scheuren zo lang aanwezig blijven.

Behandeling en preventie

Een gespleten nagel kan je niet zomaar repareren. Voorkomen is daarom het beste:

 1. vochtinbrengende crème
 2. niet te lang in het water 
 3. eventueel nagelverhardende producten
 4. vermijd nagellakremover

Vijlen. Probeer gescheurde nagels zo snel mogelijk te verzorgen. Vijl in één richting met enkele zachte bewegingen. Door ongelijke randen en nagelhaken te vijlen kan je barsten helpen voorkomen. Houd de groeirichting van de nagel ook in de gaten. 

Voorkomen schade. Houd je nagels gezond en schoon. Het is vanzelfsprekend dat je niet moet nagelbijten, niet aan de nagels pulken en dat je niet aan niet aan hangende nagels gaat trekken of scheuren.

Handschoenen. Eventueel kan je handschoenen gebruiken als je handen in het water komen

Geschikte nagellengte. Als je nagels een geschikte lengte hebben voor het dagelijkse gebruik zullen ze minder snel gaan slijten. Met een professionele manicure kan je je nagelriemen en nagelbedden in de beste conditie houden.

Biotine. Biotine is een B vitamine die broze vingernagels versterkt. Het staat ook wel bekend als vitamine B7, vitamine H en co-enzym R. Het stimuleert de celgroei en ondersteunt de opbouw van eiwitten.

Lotions en oliën. Met een  vochtinbrengende lotion, olie of zeep kan jet het vochtgehalte van de nagel op peil houden. Ga voor een lotion met alfahydroxyzuur.

Je zou de volgende essentiële oliën kunnen gebruiken: 

 1. sheaboter
 2. jojobaolie
 3. avocado

Breng de olie of lotion bij voorkeur ‘s morgens of ‘s avonds aan. 

Take home message

Je nagels beschermen de nagelbedden. Je nagels bestaan uit laagjes keratine-eiwitten.  Gezonde nagels zijn glad en hebben een consistente kleur. 

Je nagels kunnen om verschillende redenen gaan scheuren waaronder door omgevingsfactoren, droogheid en gezondheidsproblemen. 

Erg vervelend, met name als je met je handen werkt. Je kan verdere schade voorkomen door de oorzaak te achterhalen. 

Met de hierboven beschreven tips kan je broze, droge scheurende nagels voorkomen. Ga bij zorgen naar een arts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Adams, R. M. (1985). Effects of mechanical trauma on nails. American journal of industrial medicine, 8(4‐5), 273-280.

Iorizzo, M., Pazzaglia, M., M Piraccini, B., Tullo, S., & Tosti, A. (2004). Brittle nails. Journal of cosmetic dermatology, 3(3), 138-144.