Het Sirtfood Dieet is een favoriet geworden van vele Europese beroemdheden en staat er om bekend dat het chocolade en rode wijn toestaat. 

Twee beroemde voedingsdeskundigen uit het Verenigd Koninkrijk hebben het Sirtfood Dieet ontwikkeld. De bedenkers beweren dat “sirtfoods” de sleutel is tot vetverlies en ziektepreventie.

Echter waarschuwen gezondheidsdeskundigen dat het sirtfood dieet de beloftes misschien niet kan waarmaken en het zelfs ongezond zou kunnen zijn. 

Het is belangrijk om te weten of het sirtfood dieet op bewijs is gebaseerd en of het de gezondheid daadwerkelijk ten goede komt.

BREAK IT DOWN

Sirtfood dieet 

Wat is het Sirtfood Dieet 

Het Sirtfood Dieet is gebaseerd op sirtuïnes, dit is een groep eiwitten dat een aantal belangrijke lichaamsfuncties reguleert en mogelijk de vetverbranding stimuleert. Bepaalde sirtfoods kunnen mogelijk de aanmaak van deze sirtuïnes in het lichaam verhogen. 

Gewichtsverlies 

Je kan snel gewicht verliezen omdat het aantal calorieën wordt beperkt, de kans is wel groot dat het gewicht snel terugkomt wanneer het dieet eindigt. Een groot deel van het gewichtsverlies bestaat namelijk uit watergewicht. 

Twee fasen

Het Sirtfood Dieet bestaat uit twee fasen die samen 3 weken duren. Fase één combineert calorierestrictie met groene sappen en duurt 7 dagen. Fase twee bevat drie maaltijden en een groene sap en duurt 2 weken. 

Gezondheidsvoordelen 

Sirtuïnes zijn erg gezond en leveren meerdere gezondheidsvoordelen op. Echter, het is nog onduidelijk hoe voedingsmiddelen de sirtuineniveaus en de gezondheid precies beïnvloeden.

Sirtfoods zijn allemaal gezond en hebben ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die een aantal gezondheidsvoordelen opleveren.

De gezondheidsclaims zijn geëxtrapoleerd vanuit voorlopig wetenschappelijk bewijs. Het dieet heeft waarschijnlijk geen langetermijneffecten op de gezondheid omdat het dieet simpelweg te kort duurt. 

Nadelen 

Er zijn ook een aantal nadelen van het sirtfood dieet. Tijdens de eerste fase kan je mogelijk voedingstekorten oplopen omdat het erg beperkend is in calorieën en voedingsopties. Bovendien zijn de kosten initieel hoog. 

De voornaamste bijwerking van het Sirtfood Dieet is honger. Wanneer het dieet slechts 3 weken wordt gevolgd zijn er waarschijnlijk geen gevolgen voor de gezondheid 

Conclusie

Het Sirtfood Dieet stimuleert gezonde voedingsmiddelen, maar het dieet stimuleert helaas geen gezonde eetpatronen.

Je zou bijvoorbeeld de caloriebeperking over kunnen slaan, maar wel de sirtfoods aan je dieet kunnen toevoegen voor gezonde lange termijn veranderingen.

Wat is het Sirtfood Dieet?

De gedachtegang van het sirtfood dieet is dat het je “skinny gene” aan kan zetten.

Dit dieet is gebaseerd op een groep van zeven eiwitten die in het lichaam worden aangetroffen, genaamd sirtuïnes (SIRT’s). 

Sirtuïnes reguleren een aantal belangrijke functies, waaronder de stofwisseling, ontsteking en de levensduur.

De beloftes van het dieet zijn:

  1. snel gewichtsverlies
  2. spiermassa behoud
  3. bescherming tegen chronische ziekten

Wat zijn sirtfoods 

Sirtfoods zijn bepaalde natuurlijke plantaardige voedingsmiddelen die het niveau van deze sirtuïnes  (eiwitten) in het lichaam kunnen verhogen.

De top 20 sirtfoods van het Sirtfood Dieet zijn: 

  1. rode wijn
  2. boerenkool
  3. aardbeien
  4. soja
  5. uien
  6. peterselie
  7. pure chocolade (85% cacao)
  8. olijfolie
  9. boekweit
  10. matcha groene thee
  11. kurkuma
  12. rucola (rucola)
  13. walnoten
  14. vogeloog chili
  15. medjool dadels
  16. lavas
  17. roodlof
  18. koffie
  19. kappertjes
  20. bosbessen

Het dieet combineert deze sirtfoods met een caloriebeperking. Beide kunnen de aanmaak van sirtuïnes stimuleren. 

Het Sirtfood Diet boek bevat recepten en maaltijd plannen, maar er bestaan meerdere Sirtfood Diet receptenboeken.

Werkt het Sirtfood dieet?

gewichtsverlies sirtfood dieetKunnen de auteurs van het Sirtfood Dieet de gewaagde beloftes, waaronder gewichtsverlies, het aanzetten van je “magere gen” en ziektepreventie wel waarmaken? 

Er is geen overtuigend bewijs beschikbaar om deze beweringen te onderbouwen. Het Sirtfood Dieet heeft geen gunstiger effect op gewichtsverlies.

Er zijn geen langetermijn studies uitgevoerd om de gezondheidsvoordelen en ziektepreventie hard te maken. 

Het boek over het Sirtfood Dieet vermeldt dat er een studie is uitgevoerd onder 39 deelnemers. Maar de resultaten zijn nergens anders gepubliceerd.

De deelnemers werden 1 week gevolgd waarin ze dagelijks trainden. Ze vielen gemiddeld 3,2 kilo af en ze behielden hun spiermassa. Maar deze resultaten zijn niet verrassend. 

Een calorie-inname van 1.000 calorieën in combinatie met sporten zal altijd leiden tot gewichtsverlies op de korte termijn. 

In de meeste gevallen komt het gewicht snel weer terug. De deelnemers werden alleen na de eerste week niet meer gevolgd.

Sirtfood dieet en watergewicht 

Als je een energietekort hebt, ga je je opgeslagen suikers (glycogeen), vet en uiteindelijk je spieren verbranden.

Elk suiker (glycogeen) molecuul heeft 3 watermoleculen nodig voor de opslag. Dus als je lichaam al het glycogeen verbruikt, raak je ook water kwijt. Dit wordt ook wel “water gewicht” genoemd. 

Dit verklaart waarom in een week van extreme caloriebeperking slechts een derde van het gewichtsverlies uit vet afkomstig is.

Maar liefst twee derde van het gewichtsverlies bestaat uit water, glycogeen en spieren.  

Op het moment dat je weer calorieën inneemt worden deze glycogeenvoorraden weer aangevuld. Het glycogeen gaat weer water vasthouden en je komt het gewicht meteen aan.

Bovendien kan een grote caloriebeperking ervoor zorgen dat je stofwisselingssnelheid omlaag gaat. Hierdoor verbrandt je minder energie in rust dan voorheen.

Conclusie effectiviteit

Kortom, in het begin zal je snel een paar kilo’s kwijt raken, maar de kans is groot dat die weer snel terugkomen wanneer het dieet voorbij is.

Ziektepreventie is na 3 weken simpelweg niet meetbaar. De langetermijneffecten zullen eerst beter onderzocht moeten worden. 

Voor de lange termijn kan het een slim idee zijn om sirtfoods aan je normale dieet toe te voegen. Je kan dus bijvoorbeeld het dieet overslaan maar wel van de mogelijke voordelen van sirtfoods profiteren. 

Hoe werkt het Sirtfood Dieet

Het Sirtfood Dieet bestaat uit twee fasen die samen 3 weken duren. Na deze twee fasen probeer je nog zoveel mogelijk sirtfoods aan je maaltijden toe te voegen. 

De recepten die je voor deze twee fasen nodig hebt kan je vinden in het boek “The Sirtfood Diet”, Om het dieet te kunnen volgen moet je het boek kopen. 

De maaltijden bevatten naast de “top 20 sirtfoods” ook andere ingrediënten. Gelukkig zijn de meeste sirtfoods en ingrediënten makkelijk te vinden.

Drie ingrediënten die je nodig hebt in deze twee fasen zijn soms moeilijke te vinden of duur, namelijk matcha groene thee poeder, boekweit en lavas.  

Eén tot drie keer per dag moet je groene sap maken. Het groene sap is een belangrijk onderdeel van het dieet. 

Hiervoor heb je een sapcentrifuge nodig en een keukenweegschaal. Het recept is als volgt:

Sirtfood groene sap:

  • 75 gram boerenkool
  • 30 gram rucola
  • 5 gram peterselie
  • 2 selderij stokjes
  • 1 cm gember
  • een halve citroen
  • een halve groene appel
  • een halve theelepel matcha groene thee

Pers deze ingrediënten samen, behalve de citroen en het groene theepoeder, en giet het in een glas. Pers de citroen uit en roer vervolgens het groene theepoeder met het citroensap door het sap.

Fase één

De eerste fase omvat caloriebeperking en veel groene sappen en duurt 7 dagen. Deze fase zal je gewichtsverlies een boost geven. Het sirtfood dieet claimt dat je 3,2 kilo in 7 dagen kan verliezen.

Tijdens de eerste 3 dagen mag je maar 1000 calorieën innemen. Je neemt 1 maaltijd en drie groene sappen per dag. De maaltijden hebben als hoofdbestanddelen allemaal sirtfoods.

Sirtfood maaltijden zijn bijvoorbeeld de sirtfood omelet, een garnalen roerbakschotel met boekweitnoedels of tofu met miso-glazuur. 

Na de eerste drie dagen worden de calorieën verhoogd tot 1.500. Op deze dagen neem je twee sirtfood-rijke maaltijden en twee groene sappen per dag.

In fase 1 mag je geen alcohol drinken, maar wel water, (groene) thee en koffie.

Fase twee

Fase twee is de “onderhoudsfase” en duurt 2 weken. Tijdens deze fase is het de bedoeling om gestaag gewicht te blijven verliezen.

In deze fase is er geen specifieke calorielimiet. Je eet dagelijks drie sirtfood maaltijden met een groene sap. Kies een van de sirtfood recepten die in het boek staan.

Na het dieet

Herhaal deze twee fasen zo vaak als dat je zelf wilt voor extra gewichtsverlies. Je wordt gestimuleerd om na deze fasen regelmatig sirtfood maaltijden te blijven nemen en elke dag groene sap te blijven drinken. 

Er zijn meerdere Sirtfood Diet boeken vol met heerlijke recepten. Er bestaan ook genoeg sirtfood tussendoortjes zodat je het dieet makkelijker volhoudt. 

Over het algemeen is een verandering van levensstijl belangrijker dan een eenmalig dieet.

Sirtfoods zijn gezond

Sirtfoods zijn goed voor je, want ze zitten vol met plantaardige verbindingen en bevatten veel voedingsstoffen. 

Studies bewijzen dat de voedingsmiddelen van het Sirtfood Dieet een aantal gezondheidsvoordelen met zich meebrengen: 

  1. chocola sirtfoodPure chocolade: matige hoeveelheden pure chocolade met een hoog cacaogehalte verlaagt het risico op hartaandoeningen en vermindert ontstekingen.
  2. Groene thee: verlaagt het risico op beroertes en suikerziekte en verlaagt daarnaast de bloeddruk.
  3. Kurkuma: werkt ontstekingsremmend waardoor het risico verlaagt op chronische ontsteking gerelateerde ziekten.

Of het verhogen van het sirtuïne-eiwitgehalte voor extra gezondheidsvoordelen zorgt moet nog nader onderzocht worden. Dieronderzoek is veelbelovend. 

  1. Langere levensduur: verhoogde sirtuïne-eiwitten niveaus zorgen voor een langere levensduur in wormen, gist en muizen 
  2. Vetverbranding: tijdens vasten of caloriebeperking zorgen sirtuïne-eiwitten ervoor dat het lichaam meer vet gaat verbranden. Bovendien gaat de  insulinegevoeligheid omhoog. 
  3. Ontstekingsremmend
  4. Verlaagde kans op hartziekten en Alzheimer 

Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar stoffen die het sirtuïnegehalte in het lichaam kunnen verhogen. Tot die tijd kunnen er nog geen definitieve uitspraken worden gedaan. 

Nadelen sirtfood dieet 

Hoewel sirtfoods gezond zijn, zal je met het eten van een handjevol voedingsmiddelen niet aan aan al je behoeften kunnen voldoen. Omdat het dieet erg beperkend is loop je sneller tekorten op.

Het Sirtfood Dieet is zeer beperkend en ten opzichte van andere diëten biedt het geen unieke gezondheidsvoordelen. Een totale inname van 1.000 calorieën per dag wordt ook vaak afgeraden. 

Drie groene sappen per dag zitten boordevol vitaminen en mineralen maar ze bevatten ook veel suikers en juist weinig gezonde vezels. Daarnaast is het ook niet goed voor je bloedsuiker en tanden als je de hele dag sap drinkt. 

Bovendien kunnen de initiële kosten hoog zijn:

  1. aanschaf van een sapcentrifuge
  2. het sirtfood boek
  3. bepaalde dure en zeldzame ingrediënten
  4. tijdskosten: bereiding specifieke maaltijden en sappen

Bijwerkingen sirtfood dieet 

Ondanks dat de eerste fase zeer beperkend is qua calorieën en voeding, zijn er geen echte bijwerkingen voor een gezonde volwassene, omdat het dieet maar van korte duur is. 

Voor mensen met suikerziekte kunnen de beperkingen en de suikerrijke sappen voor veranderingen in de bloedsuikerspiegel zorgen. 

Desondanks blijft de grootste bijwerking voornamelijk honger omdat je slechts 1.000-1.500 calorieën per dag binnenkrijgt. 

Vezels zorgen voor een vol gevoel en aangezien je voornamelijk sappen drinkt die weinig vezels bevatten kan de honger iets erger zijn. 

In de eerste fase zijn er bijwerkingen waaronder vermoeidheid, irritatie door de caloriebeperking en een licht gevoel in het hoofd. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond.

Bronnen

Michan, S., & Sinclair, D. (2007). Sirtuins in mammals: insights into their biological function. Biochemical Journal, 404(1), 1-13.

Guarente, L. (2011). Sirtuins, aging, and medicine. New England Journal of Medicine, 364(23), 2235-2244.

Houtkooper, R. H., Pirinen, E., & Auwerx, J. (2012). Sirtuins as regulators of metabolism and healthspan. Nature reviews Molecular cell biology, 13(4), 225-238.

Horio, Y., Hayashi, T., Kuno, A., & Kunimoto, R. (2011). Cellular and molecular effects of sirtuins in health and disease. Clinical science, 121(5), 191-203.

Giblin, W., Skinner, M. E., & Lombard, D. B. (2014). Sirtuins: guardians of mammalian healthspan. Trends in Genetics, 30(7), 271-286.

He, Y., Yue, Y., Zheng, X., Zhang, K., Chen, S., & Du, Z. (2015). Curcumin, inflammation, and chronic diseases: how are they linked?. Molecules, 20(5), 9183-9213.

Katz, D. L., Doughty, K., & Ali, A. (2011). Cocoa and chocolate in human health and disease. Antioxidants & redox signaling, 15(10), 2779-2811.

Müller, M. J., Enderle, J., & Bosy-Westphal, A. (2016). Changes in energy expenditure with weight gain and weight loss in humans. Current obesity reports, 5(4), 413-423.

Kreitzman, S. N., Coxon, A. Y., & Szaz, K. F. (1992). Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive weight regain, and distortions in estimates of body composition. The American journal of clinical nutrition, 56(1), 292S-293S.