7 Soorten Poepgeuren En Wat Normaal Is

Van een zwavelgeur tot een zoete geur, poep komt niet alleen in verschillende kleuren maar dus ook in verschillende geuren. 

Het zegt meer over je dan je in eerste instantie zou denken. De poepgeur zegt niet alleen iets over je dieet maar ook wat over je gezondheid. Zo kan de poepgeur zelfs een aanwijzing of teken zijn van een onderliggende aandoening.

Dit artikel vertelt je verschillende poepgeuren, van normaal tot abnormaal en veel voorkomende oorzaken van zeer onaangename poepgeuren.

verschillende soorten poepgeuren

Soorten poepgeuren

De geur van ontlasting is van zichzelf al onaangenaam. Dit is maar goed ook, het is een duidelijk signaal om het niet op te eten. Maar sommige poepgeuren zijn sterker en ruiken meer bedorven. Hoe kan dat precies en welke zijn dat?

Zwavelgeur. Uien, spinazie en knoflook bevatten sulfaten die vervolgens worden afgebroken tot zeer stinkende stoffen. Dit verklaart waarom je poep naar zwavel kan ruiken.

Zoete geur. Menselijke ontlasting komt letterlijk in verschillende geuren. Een bepaalde bacteriële infectie kan een zoete poepgeur veroorzaken. Het gaat hier om een infectie met Clostridioides difficile.

Eierenlucht. vetrijke voedingsmiddelen, vlees, alcohol en zuivel bevatten ook zwavel wat een kenmerkende rotte eierenlucht veroorzaakt. 

Weetje

Wist je dat als je poep ruikt je letterlijk poep inademt? Er komen dus minuscule beetjes poep in je neus terecht.

Abnormale poepgeuren 

Stinkende poep is volkomen normaal. Echter, sommige poepgeuren kunnen een teken zijn dat meer aan de hand is.

Bedorven voedsel lucht. Als je lichaam vetten niet goed opneemt krijg je een vette ontlasting, dit wordt ook wel steatorroe genoemd. Mogelijk is er iets met de alvleesklier aan de hand. De ontlasting kan hierbij wit of kleiachtig van kleur zijn.

Metaalachtige poepgeur. Een arts die door de hal van een ziekenhuis loopt herkent het gelijk. Bloed in de ontlasting veroorzaakt een onmiskenbare, bijzonder scherpe geur. Dit is een rode vlag omdat het op een bloeding in het bovenste deel van het maagdarmkanaal kan duiden. Het kan ook op een maagzweer of kanker wijzen. 

Poep dat naar braaksel ruikt. Poep kan zelfs naar braaksel of rioolgas ruiken. Kijk ook goed naar de ontlasting zelf. Zo kan een spijsverteringsaandoening of infectie voor een plakkerige of wasachtige poeptextuur zorgen. Zo kan je na het eten van besmet voedsel de darmparasiet Giardiasis oplopen. Dit stinkt niet alleen heel erg, het zorgt voor een waterige en explosieve diarree.

Om te begrijpen waar de geur vandaan komt moet je eerst weten hoe je persoonlijke poepgeur ontstaat.

Wat bepaalt de poepgeur?

Je poepgeur is over het algemeen vergelijkbaar. En dit is niet zonder reden. De poepgeur wordt voornamelijk bepaald door je darmbacteriën. 

Het type darmbacteriën en hoe ze het voedsel fermenteren bepaalt de poepgeur. Dus alles wat je darmbacteriën beïnvloedt, zal dus ook de poepgeur kunnen veranderen. 

De basisgeur van je poep kan je niet veranderen. Bij de geboorte heeft er namelijk een bacteriële doop plaatsgevonden met de darmbacteriën van je moeder. 

Het voedsel kan je unieke en persoonlijke poepgeur wel onaangenamer of meer bedorven maken. Darmbacteriën fermenteren het voedsel. En aangezien koolhydraten zeer fermenteerbaar zijn zullen ze de geur beïnvloeden.

Er zijn verschillende soorten poepgeuren. De scherpe poepgeur is ook te wijten aan de organische verbinding skatole. De poepgeur bestaat uit zwavel (thiolen), carbonzuren en amines. Sommige poepgeuren kun je haast proeven.

[highlight]

Wist je dat er mensen zijn die aan de poep kunnen ruiken van welk dier het is? Er was zelfs iemand op de nationale tv die dit voordeed. Of je hier om bekend wilt staan is een tweede.

[/highlight]

Oorzaken stinkende poepgeuren

Wat je eet, hoe je je voelt, en onderliggende aandoeningen hebben invloed op de poepgeur. Als je gezond bent en gezond eet en leeft, zou je poep dus niet zo slecht moeten ruiken.

Een aantal factoren kunnen de poepgeur nog viezer maken waaronder allergieën, het voedsel, infecties, onderliggende aandoeningen en geneesmiddelen.

Voedselallergieën en intoleranties. Niet iedereen kan brood (gluten) of melk (lactose) goed verdragen. Voedselallergieën en intoleranties zoals kunnen je poep verschrikkelijk laten stinken. 

Gezondheidsprobleem. Er zijn ook bepaalde gezondheidsaandoeningen waar niet iedereen bewust van is die je poep verschrikkelijk kunnen laten stinken.

Dikkedarmbacteriën. Je darmflora bestaat uit kilo’s bacteriën. Er zijn zowel gunstige gezonde bacteriën als ongunstige darmbacteriën. Het is belangrijk dat je darmflora in balans is. Dit verklaart waarom je na een antibioticakuur een vies ruikende ontlasting kan hebben. De antibiotica tast namelijk ook je darmflora aan. 

Maag-darmklachten. Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, winderigheid, zachte ontlasting of diarree is de poepgeur vaak ook scherper.

Geneesmiddelen. Sommige geneesmiddelen zoals antibiotica kunnen een stinkende ontlasting veroorzaken. Het kan maanden duren voordat je darmflora na de antibioticakuur weer volledig hersteld is.

Infectie. Een ontsteking van de maag en darmen (gastro enteritis) kan een vieze poepgeur veroorzaken. Dit kan ontstaan na eten van besmet voedsel met bijvoorbeeld bacteriën (salmonella, E.coli), parasieten of virussen. 

Supplementen. Supplementen zoals multivitamies kunnen een vieze poepgeur veroorzaken als je teveel inneemt of voor bepaalde ingrediënten allergisch bent. 

Malabsorptie. Wanneer je lichaam de voedingsstoffen niet goed uit het voedsel op kan nemen is er sprake van malabsorptie. Een slechte opname is een veelvoorkomende oorzaak van een vieze poepgeur. Malabsorptie kan veroorzaakt worden door coeliakie (gluten), zuivelintolerantie, voedselallergie, koolhydraatintolerantie, inflammatoire darmziekten (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn).

Een stinkende ontlasting kan ook veroorzaakt worden door:

 1. taaislijmziekte
 2. chronische pancreatitis
 3. kortedarmsyndroom

Poep komt niet alleen in verschillende soorten geuren maar ook in verschillende soorten kleuren:

 1. rood
 2. groen
 3. zwart
 4. wit
 5. geel
 6. vette ontlasting

Wat kan je eraan doen?

Bij een voedingsmiddelallergie zoals een melkallergie moet je het desbetreffende product simpelweg vermijden. 

Super stinkende poep is niet altijd even fijn. Met de volgende tips kan je de scherpe poepgeuren verminderen:

 1. minder eten
 2. minder ongezonde vetten 
 3. minder verwerkte voedingsmiddelen
 4. minder lucht inslikken 
 5. minder suikeralcoholen
 6. langzamer eten?
 7. gezonde vezelinname 

Take home message 

De poepgeur is afhankelijk van je darmflora, wat je eet, geneesmiddelen en eventuele gezondheidsproblemen. En wat zijn alle soorten poepgeuren?

Er bestaan verschillende poepgeuren zoals een zwavelgeur, metaalachtige geur, zoete geur, eierenlucht, bedorven voedsel lucht en een rioolgasachtige of braakselachtige geur. 

De geur geeft een kijkje in wat er allemaal in je darmen omgaat, maar het kan ook een aanwijzing vormen voor een onderliggende aandoening.

Poep komt dus in meerdere geuren en kleuren. Rozengeur is daar helaas geen een van. Met de hierboven beschreven tips kan je wel de stank helpen verminderen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Moore, J. G., Jessop, L. D., & Osborne, D. N. (1987). Gas-chromatographic and mass-spectrometric analysis of the odor of human feces. Gastroenterology, 93(6), 1321-1329.