Spierpijn Na Vaccinatie? Probeer Dit

Na het verkrijgen van een vaccinatie wordt er vaak spierpijn gemeld in lichaamsdelen waar je het misschien niet zo snel verwacht. 

Wellicht heb je spierpijn na een vaccinatie en vraag je je nu af wat het beste is om te doen. Kortom, wat moet je doen bij spierpijn na een vaccinatie?

KORT ANTWOORD

De spierpijn behandel je als een acute ontsteking met behulp van de RICE therapie. RICE staat voor rust, ijs, compressie en elevatie. Hierdoor nemen de pijn en zwelling af, zal de flexibiliteit verbeteren en de genezing bevorderen. Je kan de spierpijn verlichten met een nat en koel washandje. Een warm kompres kan de pijn ook verlichten. Als je pijn met koorts gepaard gaat wordt het aangeraden om je licht aan te kleden en veel te drinken. Het herstel zal voorspoedigen als je het rustig aan doet en voor ontspanning zorgt. Spierpijn ontstaat door zowel een ontsteking in de spier als de afweerreactie van het lichaam in de strijd tegen de infectie. 

Dit artikel vertelt je hoe spierpijn na een vaccinatie ontstaat, wat een covidarm is en wat je kan doen bij spierpijn na een vaccinatie.

vaccinatie dokter

Spierpijn na een vaccinatie

Het COVID-19-vaccin wordt in de spier gegeven, dit wordt ook wel een intramusculaire injectie genoemd. Het is dus niet gek dat je op de plaats van de injectie pijn kan ervaren. In de meeste gevallen komt dit door een ontsteking in de spier en door de afweerreactie van het lichaam.

Spierpijn na een vaccinatie komt zeker voor, vaak op plekken waar je het niet verwacht. Het voelt soms alsof je een intense workout achter de rug hebt. 

Aangezien je lichaam enkele dagen na de vaccinatie nog op het vaccin kan reageren, ervaren sommige mensen spierpijn na de vaccinatie. Dit heeft te maken met je witte bloedcellen. De signalen die je macrofagen en neutrofielen afgeven resulteren in lichamelijke pijn. 

Daarnaast kunnen ze met cytokines ontstekingen in gang zetten. Cytokinen geven symptomen, zoals vermoeidheid, koorts, rillingen en acute spierpijn. 

Wat te doen bij spierpijn na een vaccinatie? 

Spierpijn na een vaccinatie kan nogal vervelend zijn. Gelukkig zijn er een aantal manieren die de spierpijn kunnen verlichten. 

De lichaamspijn of spierpijn die je na het vaccin kan ervaren, behandel je op dezelfde manier als een acute ontsteking. 

Een effectieve behandeling is de RICE-therapie, dit is de afkorting van rust, ijs, compressie en elevatie. 

De RICE methode vermindert pijn en zwelling en bevordert de flexibiliteit en genezing. Door deze handige en praktische benadering kan je sneller herstellen van de bijwerkingen van je vaccin. 

Washandje. Je kan de spierpijn of pijn in de arm verminderen met behulp van een schoon, nat en koel washandje. Leg het op de injectieplaats. Daarnaast kan ook een warm kompres verlichting bieden. 

Licht aankleden en veel drinken. De lichamelijke pijn kan ook met koorts gepaard gaan. In dat geval moet je volgens het CDC jezelf licht aankleden en veel drinken. 

Ontspanning. Doe geen oefeningen gedurende 24 uur tot 48 uur. Om het herstel te bevorderen wordt het aangeraden om te ontspannen en goed uit te rusten. Door het getroffen gebied te immobiliseren zal het lichaam kunnen herstellen. Een principe dat bij elk herstel zal helpen. 

Ijs. Een effectieve manier om de zwellingcoldpack te verminderen is ijs. Wikkel een icepack in een handdoek of pak een zak diepvriesgroenten. De kou zorgt voor verdoving. Per keer 20 minuten op de pijnlijke plek. Als je het langer gebruikt loop je risico op weefselbeschadiging. 

Elevatie. Je kan het vocht uit het aangedane gebied laten dalen door het op harthoogte te brengen. Hierdoor zal de ontsteking afnemen en het ongemak verminderen. 

Compressie. Wikkel het gebied in en houdt genoeg ruimte voor circulatie. Het gebied is waarschijnlijk te strak als je tintelingen, gevoelloosheid, koelte, zwelling of verhoogde pijnniveaus ervaart. Met compressie is de ontsteking beter onder controle te houden.

Het immuunsysteem en spierpijn na een vaccinatie

Je immuunfunctie bestaat uit meerdere mechanismen, waaronder macrofagen, T-lymfocyten en B-lymfocyten. 

Macrofagen breken dode bloedcellen, bacteriën en virussen af. B-lymfocyten vallen virusdeeltjes van de macrofagen aan en je T-lymfocyten kunnen geïnfecteerde lichaamscellen bestrijden. 

De cellen werken dus samen en elke cel vervult daarnaast zijn eigen belangrijke unieke functie.

Er zitten grote verschillen tussen infecties en ontstekingen. Bij een infectie is er sprake van een ontsteking die veroorzaakt kan worden door bacteriën, virussen en schimmels.

Bij een acute ontsteking reageert het lichaam op een potentiële dreiging of weefselbeschadiging. Het lichaam kan het vaccin als bedreiging beschouwen. 

Vijf tekenen van een ontsteking: 

 1. Pijn: door stimulatie pijnreceptoren (nociceptoren)
 2. Zwelling: door vochtophoping
 3. Roodheid: door een toegenomen doorbloeding 
 4. Warmte: wanneer de toegenomen doorbloeding roodheid veroorzaakt. 
 5. Functie verlies/ immobiliteit: als de ontsteking ernstig is

Covidarm

Misschien heb je wel eens van de covidarm gehoord, dit is een van de minder vaak vormende symptomen, waarbij er een jeukende uitslag en andere symptomen optreden. 

Een covidarm is zeldzaam. Hoewel een covidarm oncomfortabel kan zijn is het gelukkig onschadelijk. 

Bijwerkingen COVID-19 vaccins

Het risico op bijwerkingen is afhankelijk van het precieze vaccin. Bijwerkingen zijn over het algemeen van korte duur. 

De meest voorkomende bijwerkingen van het covid-19 vaccin zijn: 

 1. pijn op de injectieplaatsziek koorts
 2. vermoeidheid
 3. koorts
 4. spierpijn
 5. hoofdpijn
 6. diarree
 7. rillingen

Enkele bijwerkingen per vaccin:

 1. Pfizer: 3,8% vermoeidheid, 2% hoofdpijn
 2. Moderna: 9,7% vermoeidheid, 4,5% hoofdpijn

Take home message

Spierpijn alsof je een HIIT-workout achter de rug hebt. Een gevoel dat veel mensen ervaren na het nemen van het vaccin. 

Spierpijn na vaccinatie op plekken waar je het misschien niet verwacht. Veel voorkomende reacties na een vaccinatie zijn zwelling en pijn. Echter, mensen ervaren dus ook spierpijn. 

Met RICE-therapie kan je acute ontstekingen verminderen, waardoor je sneller kan herstellen. Deze afkorting staat voor rust, ijs, compressie en elevatie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Wadman, M. (2020). Public needs to prep for vaccine side effects.

Riad, A., Pokorná, A., Attia, S., Klugarová, J., Koščík, M., & Klugar, M. (2021). Prevalence of COVID-19 Vaccine Side Effects among Healthcare Workers in the Czech Republic. Journal of Clinical Medicine, 10(7), 1428.