Taurinetekort: Oorzaken en Symptomen

Een taurinetekort kan leiden tot een breed scala aan symptomen. Taurine is namelijk betrokken bij de stofwisseling, de cognitie, en bij gezonde ogen. 

Aangezien je voor taurineproductie meerdere vitaminen, mineralen en enzymen nodig hebt, kunnen er soms tekorten ontstaan. Je lichaam kan het aminozuur taurine aanmaken uit twee zwavelhoudende aminozuren namelijk, methionine en cysteïne. 

Wellicht heb je ergens gelezen over taurine en vraag je je nu af hoe je een tekort kan opmerken. Kortom, wat zijn de symptomen van een taurinetekort?

Symptomen van taurinetekort zijn een verminderd gezichtsvermogen, depressie, angst, gewichtstoename, hoge bloeddruk en uithoudings- en herstelproblemen. Lage taurinegehaltes worden soms gezien bij mensen met depressie, angst, hypothyreoïdie, obesitas, hypertensie, onvruchtbaarheid, jicht, autisme en nierfalen. 

Een taurinetekort bij de foetus leidt tot een groeiachterstand en een gestoorde ontwikkeling van de alvleesklier en het centrale zenuwstelsel. De symptomen van volwassen nakomelingen met een taurinetekort zijn daardoor  een verminderde glucosetolerantie, een verminderde neurologische functie en vasculaire dysfunctie. Volwassen ziekten hebben dus vaak een foetale oorsprong. 

Dit artikel vertelt je hoe een taurinetekort ontstaat, de verschillende oorzaken, waarom een tekort gevaarlijk is en de symptomen van een tekort bij de foetus.

oorzaken van taurinetekort

Hoe ontstaat taurinetekort? 

De precursoren van de taurinesynthese zijn de zwavelhoudende aminozuren cystine en methionine. Je lichaam heeft deze twee stoffen dus nodig voor de aanmaak van taurine. 

Bepaalde diëten, zoals diëten die veel peulvruchten bevatten, kunnen tot een taurine tekort leiden. Hoewel peulvruchten erg gezond zijn bevatten ze weinig methionine en cystine. 

Daarnaast kunnen bepaalde vezelbronnen het verlies van taurine via de ontlasting verhogen en daarmee een tekort veroorzaken. 

Oorzaken van taurinetekort 

Je kan op meerdere manieren een taurinetekort oplopen. Het is belangrijk dat je je van deze redenen bewust bent, met name als er een baby op komst is. 

Oorzaken van een laag taurinegehalte:

Aminozuur tekort. Als je te weinig van de zwavelhoudende aminozuren cysteïne en methionine binnenkrijgt, kan je lichaam onvoldoende taurine aanmaken. 

Dieet. Als je te weinig vis, vlees, biergist of eieren eet, heb je een verhoogde kans op een taurine tekort.

Candida infectie. Deze systemische schimmelinfectie produceert beta-alanine, dit aminozuur is een concurrent van taurine bij de reabsorptie in de nieren. Als gevolg verlies je taurine via de urine. 

Infectie met anaerobe bacteriën. Deze ziekteverwekkende bacteriën verstoren de werking van galzuren, waardoor taurine wordt afgebroken. Het taurinegehalte kan hierdoor lager worden.

Vitaminen en aminozuren. De werking van taurine kan door de volgende aminozuren en vitamine belemmert worden: pantotheenzuur (B5) en de aminozuren bèta-hypotaurine en bèta-alanine. 

Mononatriumglutamaat. Voedsel dat mononatriumglutamaat (MSG) bevat, kan taurine afbreken. MSG  is een voedseladditief dat de smaak van bewerkte voedingsmiddelen kan verbeteren. Helaas hoeft MSG volgens de voedseletiketteringsvoorschriften niet geëtiketteerd te worden. 

Zink tekort.  Bij een verhoogd kwikgehalte wordt vaak een tekort aan zink gezien. 

Pyridoxaal-5-fosfaat tekort. Dit is de actieve vorm van vitamine B6.

Cysteinsulfinic decarboxylase tekort. Veel mensen maken hier te weinig van aan, zonder dit enzym kan je taurine niet goed aanmaken. Om deze reden zijn mensen vaak afhankelijk van voedsel. 

Vitamine A tekort. Vitamine A speelt een belangrijke rol in de aanmaak van taurine.

Waarom is een taurine tekort gevaarlijk?

Het is belangrijk dat je van je taurine tekort afkomt. Taurine is namelijk bij zeer veel lichaamsfuncties betrokken: 

  1. hersenfunctie
  2. hartfunctie: taurine kan onregelmatige hartslagen voorkomen en voorkomt daarnaast schade bij shock
  3. visuele paden 
  4. zenuwfunctie
  5. galzuur conjugator: taurine verhoogt de verwijdering van cholesterol, stimuleert de vetopname en ondersteunt het uitscheiden van gifstoffen.
  6. anti-oxiderende werking
  7. nieren: taurine is essentieel voor de ontwikkeling van gezonde nieren en biedt bescherming tegen schadelijke vrije radicalen.
  8. epilepsie: taurine heeft een stabiliserend en kalmerend effect op de hersenen. Dit verklaart waarom taurine effectief kan zijn bij epilepsie.
  9. witte bloedcellen: taurine is betrokken bij de productie, regulatie en het evenwicht van vrije radicalen van de witte bloedcellen, waardoor microbiële infecties bestreden worden.  
  10. facilitator: taurine ondersteunt de doorgang in en uit de cellen van natrium-, kalium-, magnesium-, en calciumionen.
  11. prestatieverhogend: taurine kan de sportprestaties van atleten ten goede komen.

Taurine tekort zwangerschap 

In de hersenen van de zich ontwikkelende foetus is taurine het aminozuur met de hoogste concentratie.  De hersenontwikkeling van de foetus en pasgeborenen is daarom afhankelijk van taurine. 

Aangezien een foetus en pasgeboren baby’s taurine niet zelf aan kunnen maken is taurine voor hun een essentieel aminozuur. Taurine bereikt de foetus via de placenta en het bereikt de pasgeborenen via de moedermelk of flesvoeding verrijkt met taurine.

Candida infectie en bacteriële onevenwichtigheden kunnen de opname van taurine blokkeren. Daarnaast kunnen hoge niveaus van kwik, lood,, en cadmium een taurinetekort veroorzaken bij zowel de moeder als de baby

Behandel een taurinetekort voor een gezonde en spoedige zwangerschap. 

Take home message 

Je lichaam kan zelf taurine aanmaken, maar in sommige omstandigheden wordt het nog steeds als een essentieel aminozuur beschouwd. 

Taurine is betrokken bij meerdere belangrijke lichaamsfuncties. Hoewel een taurinetekort uiterst zeldzaam is, kan een tekort tot verschillende vervelende symptomen leiden. Het gaat dan onder andere om depressie, angst, een verminderd gezichtsvermogen, hoge bloeddruk, gewichtstoename, en uithoudings- en herstelproblemen. 

Behandel een taurine tekort altijd, het is namelijk belangrijk dat je er vanaf komt.

Dierlijke en viseiwitten, biergist  en eieren leveren meestal voldoende taurine.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Perry, T. L., Bratty, P. J., Hansen, S., Kennedy, J., Urquhart, N., & Dolman, C. L. (1975). Hereditary mental depression and Parkinsonism with taurine deficiency. Archives of neurology, 32(2), 108-113.

Asano, K., Suzuki, T., Saito, A., Wei, F. Y., Ikeuchi, Y., Numata, T., … & Suzuki, T. (2018). Metabolic and chemical regulation of tRNA modification associated with taurine deficiency and human disease. Nucleic acids research, 46(4), 1565-1583.

Hayes, K. C. (1988). Taurine nutrition. Nutrition Research Reviews, 1(1), 99-113.

Desai, T. K., Maliakkal, J., Kinzie, J. L., Ehrinpreis, M. N., Luk, G. D., & Cejka, J. (1992). Taurine deficiency after intensive chemotherapy and/or radiation. The American journal of clinical nutrition, 55(3), 708-711.

Lourenco, R., & Camilo, M. E. (2002). Taurine: a conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp, 17(6), 262-270.