3 Verschillen tussen Aspirine en Paracetamol

Aspirine en paracetamol zijn de meest gebruikte vrij verkrijgbare pijnstillers ter wereld. Aspirine en paracetamol kunnen allebei koorts verlagen en pijn verlichten. 

Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen beide. Dus wat is het verschil tussen aspirine en paracetamol?

KORT ANTWOORD

In tegenstelling tot paracetamol is aspirine een NSAID (niet-steroïde ontstekingsremmer), wat betekent dat het ook ontstekingen kan verminderen. Bovendien heeft aspirine het bijkomende voordeel dat het het bloed kan verdunnen, wat bloedstolsels kan helpen voorkomen. Dit betekent echter ook dat het meer potentiële bijwerkingen kan hebben, waaronder een verhoogd risico op bloedingen. 

Ter vergelijking: paracetamol wordt over het algemeen als veiliger beschouwd en heeft minder potentiële bijwerkingen.

Dit artikel vertelt je het verschil tussen aspirine en paracetamol, de verschillende bijwerkingen, of je het samen kan innemen, inclusief wat algemene informatie over beide geneesmiddelen.

zieke vrouw in bed pakt paracetamol

Kun je aspirine en paracetamol samen innemen?

Voor pijnstilling kun je aspirine en paracetamol waarschijnlijk samen innemen. Overleg altijd eerst met je arts. Er zijn een aantal aandachtspunten. 

Beide geneesmiddelen kunnen koorts verlagen en pijn verlichten, maar ze werken op verschillende manieren. 

Aspirine is een NSAID, wat betekent dat het ook ontstekingen kan verminderen, terwijl paracetamol geen NSAID is. 

Het samen innemen van beide geneesmiddelen kan het risico op bijwerkingen, zoals maagirritatie en bloedingen, verhogen. 

Bovendien kan het innemen van beide geneesmiddelen ervoor zorgen dat het lichaam ze langzamer metaboliseert, waardoor ze minder effectief kunnen zijn. 

Het is altijd het beste om een arts of apotheker te raadplegen voordat je medicijnen inneemt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of onderliggende medische aandoeningen hebt.

Zoals alle medicijnen kan ook aspirine echter bijwerkingen veroorzaken.

Bijwerkingen van aspirine

Enkele veel voorkomende bijwerkingen van aspirine zijn maagpijn, brandend maagzuur, misselijkheid en braken. 

Aspirine kan ook ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals maagbloedingen en maagzweren. 

Bovendien, omdat aspirine het bloed kan verdunnen, kan het het risico op bloedingen verhogen, vooral bij mensen met bloedingsstoornissen of die andere medicijnen nemen die de bloedstolling kunnen beïnvloeden. 

Het is altijd belangrijk om het etiket te lezen en de instructies op het flesje te volgen, en om een arts of apotheker te raadplegen als je vragen of zorgen hebt.

Bijwerkingen van paracetamol

Paracetamol wordt over het algemeen beschouwd als veilig en goed verdragen, met weinig bijwerkingen. 

Maar zoals alle medicijnen kan paracetamol bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. Enkele veel voorkomende bijwerkingen van paracetamol zijn maagpijn, misselijkheid en diarree. 

In zeldzame gevallen kan paracetamol ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals leverschade. 

Het is belangrijk om het etiket te lezen en de instructies op het flesje te volgen, en om een arts of apotheker te raadplegen als u vragen of zorgen hebt. 

Het is ook belangrijk om nooit de aanbevolen dosis paracetamol te overschrijden, want te veel innemen kan schadelijk zijn.

Interessante weetjes over aspirine en paracetamol

Aspirine is de oudste en meest gebruikte vrij verkrijgbare pijnstiller ter wereld. Het werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1897 door de Duitse chemicus Felix Hoffmann.

Aspirine dankt zijn naam aan de wetenschappelijke naam van de wilgenboom, Salix, waarvan het oorspronkelijk werd afgeleid. De naam “aspirine” is afgeleid van de woorden “a” (van acetyl) en “spir” (van de wetenschappelijke naam van de plant, Spiraea).

Aspirine is niet alleen een pijnstiller; het is ook een ontstekingsremmer, wat betekent dat het zwellingen en ontstekingen in het lichaam kan verminderen.

Aspirine wordt niet alleen voor pijnbestrijding gebruikt. Het wordt ook gebruikt om hartaanvallen en beroertes te voorkomen, ontstekingen en artritis te behandelen, en het risico op bepaalde soorten kanker te verminderen.

Paracetamol is de meest gebruikte pijnstiller ter wereld. Het werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1878 door de Duitse chemicus Harmon Freidrich Johann Buchheim.

Paracetamol is ook bekend onder de merknaam acetaminophen. Het wordt verkocht onder veel verschillende merknamen, waaronder Tylenol en Panadol.

In tegenstelling tot aspirine is paracetamol geen ontstekingsremmer. Het blokkeert de productie van prostaglandines, chemische stoffen die betrokken zijn bij de pijnperceptie.

Paracetamol wordt over het algemeen veiliger geacht dan aspirine, met minder mogelijke bijwerkingen. Het kan echter nog steeds leverschade veroorzaken als het in te grote hoeveelheden wordt ingenomen.

Aspirine en paracetamol zijn beide effectief om koorts te verlagen en pijn te verlichten. Maar omdat ze op verschillende manieren werken, kunnen ze effectiever zijn bij verschillende soorten pijn. Zo kan aspirine effectiever zijn voor ontstekingsgerelateerde pijn, terwijl paracetamol beter is voor hoofdpijn en andere soorten acute pijn.

Verschil Tussen Ibuprofen en Paracetamol

Ibuprofen en paracetamol zijn veelgebruikte receptvrije geneesmiddelen. 

Beide kunnen koorts verlagen en pijn verlichten, maar ibuprofen heeft als bijkomend voordeel dat het ontstekingen vermindert. 

Dat komt omdat het een NSAID is, dat werkt door bepaalde hormonen te verminderen. Het exacte werkingsmechanisme van paracetamol wordt niet volledig begrepen. 

Bovendien kan ibuprofen effectiever zijn in het verlichten van acute pijn dan paracetamol, maar het heeft ook meer potentiële bijwerkingen.

Take home message

Aspirine en paracetamol kunnen allebei koorts verlagen en pijn verlichten. Er zijn wel een aantal belangrijke verschillen tussen de twee geneesmiddelen. 

In tegenstelling tot paracetamol is aspirine een NSAID die ook ontstekingen kan verminderen. 

Daarnaast kan aspirine het bloed verdunnen, waarmee het bloedstolsels kan helpen voorkomen. 

Dit betekent ook dat het meer potentiële bijwerkingen kan veroorzaken, zoals een hoger risico op bloedingen. 

Over het algemeen wordt paracetamol als veiliger beschouwd en heeft het ook minder potentiële bijwerkingen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen