Verschil FFP2 en FFP3 Maskers

FFP2 en FFP3 zijn allebei ‘’filtering face pieces’’, oftewel mondmaskers. Maar wat is het verschil tussen FFP2 en FFP3?

KORT ANTWOORD

FFP3 biedt meer 4 keer meer bescherming dan FFP2, dit zie je overduidelijk terug in het filtratie percentage. Het minimale filtratie percentage van FFP2-maskers is 94% terwijl het minimale filtratie percentage van FFP3-maskers maar liefst 99% is. De sluiting van een FFP2-masker is inferieur aan die van een FFP3. De fit factor van FFP2 is 25 terwijl de fit factor van FFP3 100 bedraagt. De medische maskers FFP2 en FFP3 zijn in principe niet herbruikbaar, hoewel herbruikbare versies wel bestaan.

Dit artikel vertelt je de verschillen tussen FFP2 en FFP3, herbruikbaarheid en hoe ziekenhuispersoneel het zou moeten gebruiken.

vrouw met mondmasker

Filtratie percentage en lekkage

Als je wilt weten hoeveel bescherming een FFP-masker biedt moet je kijken naar de minimale filtratie percentages en maximale lekkages.

Minimaal filtratie percentage:

  • FFP2-masker: 94%
  • FFP3-masker: 99%

Maximum lekkage:

  • FFP2-masker: 8%
  • FFP3-masker: 2%

Bij het FFP3-masker lekt er dus maximaal 2% naar binnen. Kortom, FF3-maskers hebben de meest effectieve filtratie. 

Filter medium. Het medium in FFP2 maskers kan deeltjes met een grootte tussen 0.3 en 0,6 micron filteren

FFP2 vs N95

Er zijn nogal wat ademhalingstoestellen. Daarnaast vragen veel mensen zich af of FFP2 vergelijkbaar is met de N95.

Wat betreft het filteren van niet-op-olie gebaseerde deeltjes zoals bioareaosoen, luchtvervuiling, natuurbranden of vulkaanuitbarstingen kunnen ze als vergelijkbaar beschouwd worden.

Welk ademhalingstoestel het meest geschikt is hangt af van het blootstellingsniveau en de specifieke verontreinigende stof. 

Herbruikbaarheid

Veel mensen willen FFP2-maskers opnieuw gebruiken.

Je zou ze buiten een week lang kunnen laten drogen. Na deze periode zou de hoeveelheid virus tot een aanvaardbaar niveau gedaald moeten zijn.

Kortom, na een week buitenhagen zou je je FFP2-masker opnieuw kunnen gebruiken.

Er bestaan ook herbruikbare FFP3-maskers zoals de Moldex 3408 Valved Air Plus Pro FFP3. Dit masker heeft bovendien een zeer lage ademweerstand. Wel zo fijn.

Waar staat FFP voor?

FFP in FFP2 en FFP3 staat dus voor filtering face pieces. Deze gezichtsmaskers voldoen aan Europese normen.

Ze bieden bescherming tegen schadelijke, besmette en giftige stoffen, aerosolen en rook. Dankzij deze ademhalingsmaskers worden bacteriën, virussen en schimmelsporen gefilterd. 

Het kan zelfs radioactieve en oncogene stoffen filteren. 

FFP3 ziekenhuispersoneel

In het ziekenhuis is het anders. Je wilt natuurlijk wel dat ze in deze setting effectief blijven. Dus hoe lang kan je een FFP3-masker in het ziekenhuis dragen?

Mits de afdichting intact blijft kan je een FFP3-masker minstens een uur dragen. Maar als het masker door bijvoorbeeld lichaamsvloeistoffen wordt aangetast is het niet langer doeltreffend. 

Take home message

Medical grade face masks zijn uitgebreid geteste en gecertificeerde gezichtsmaskers. Op medisch niveau bieden ze dus antivirale bescherming.  

Je wilt natuurlijk de beste bescherming en het nieuwste model. Maar wat is het verschil tussen FFP2 en FFP3?

FFP3 biedt in vergelijking met de FFP2 meer bescherming. De beschermingsfactor van FFP3 bedraagt namelijk 20 terwijl die van FFP2 10 bedraagt. 

Het maakt ook uit in welke setting je het masker gebruikt. Zo zijn medische maskers in principe niet herbruikbaar en kunnen ze niet te lang in het ziekenhuis gedragen worden.

Als het gaat om een virus kunnen ze soms weer opgedaan worden als je ze een week lang buiten hebt gehangen.

Er zijn ook herbruikbare FFP3-maskers die met een lage ademweerstand voor een comfortabele ademhaling zorgen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Regli, A., Sommerfield, A., & von Ungern‐Sternberg, B. S. (2021). The role of fit testing N95/FFP2/FFP3 masks: a narrative review. Anaesthesia, 76(1), 91-100.

Cumbo, E., & Scardina, G. A. (2021). Management and use of filter masks in the “none-medical” population during the Covid-19 period. Safety Science, 133, 104997.