Waarom een Baby Strekt: 5 Oorzaken

Bij je pasgeboren baby ben je snel bezorgd. Kleine veranderingen en bewegingen zoals strekken vallen je dan al snel op.

Baby’s rekken zich uit, maar soms ligt er een onderliggend probleem aan ten grondslag en worstelt de baby ergens mee.

Want waar komt het vandaan en is het wel normaal? Je wilt natuurlijk niet dat je baby pijn heeft. Dus waarom strekt een baby?

KORT ANTWOORD

Een baby strekt zich vaak door een spijsverteringsprobleem. Als er na de voeding gas in de maag komt voelt de baby zich ongemakkelijk en gaat de baby strekken om het ongemak te verlichten. Overige oorzaken zijn navelpijn, spierkramp en honger. Het kan ook iets compleet anders zijn. Zo kan een baby met het strekken van de benen de beenspieren versterken, ter voorbereiding op het omrollen.

Dit artikel vertelt je 5 mogelijke oorzaken waarom een baby strekt.

baby strekt uit

1. Spijsvertering

Pasgeboren baby’s zullen soms knorren en strekken. De belangrijkste oorzaak ligt normaal gesproken bij de spijsvertering. 

Zo kunnen maaggassen voor ongemak zorgen waarna de baby zich uit gaat rekken. Er is dus een relatie met de voeding. 

Als de baby zich direct of 5 tot 10 minuten na de maaltijd begint te strekken, kan er een spijsverteringsprobleem zijn. 

Het gas in de maag is ongemakkelijk. Door het strekken probeert de baby een comfortabel gevoel te krijgen. 

Zodra het voedsel verteert is en het opgesloten gas verdwenen, is zal het uitrekken waarschijnlijk stoppen.

Als de baby naast het strekken ook buigt heeft de baby mogelijk ook pijn. Hierdoor kan de baby ‘s nachts gaan huilen.

Flesvoeding. Het kan ook aan de flesvoeding liggen, bijvoorbeeld als je recentelijk op een andere flesvoeding overgestapt bent.

Zure reflux. Als de baby in de slaap knort kan er sprake zijn van gastro-oesofageale reflux (GER). Dit wordt ook wel zure reflux genoemd. Hierbij kan de maaginhoud omhoog vloeien wat tot ongemak kan leiden. 

Windjes of poep. Als de baby zich strekt en daarnaast ook knort probeert de baby misschien een windje of poep uit te persen. Hierbij kunnen de knieën tot de borst komen met de vuistjes gebald.

2. Beenspieren

Rond de leeftijd van 4 tot 6 maanden zal de baby de beentjes strekken en schoppen. Maar waarom strekt een baby?

Door het strekken van de beentjes zullen de beenspieren versterkt worden. De baby bereidt zich namelijk al voor op het omrollen.

Als de spieren zich eenmaal ontwikkelen kunnen de benen en armen vrijer bewegen. Dan de baby zich dus uit gaan strekken. Hierdoor lijken ze slanker en langer.

Na een lange slaap zullen baby’s zich veel uitrekken. Dit is goed voor spieren en gewrichten. Het strekken van een baby hoeft dus niet altijd een klacht te zijn. 

3. Navelpijn

Als de baby zich uitrekt en tegelijkertijd huilt heeft de baby misschien pijn aan de navel. De navelstreng van de baby moet na de geboorte goed verzorgd worden. 

Als er een infectie optreedt kunnen er pijnklachten bij de navelstreng optreden. Raadpleeg een arts als je baby zowel uitrekt als huilt.

4. Spierkramp

Hoewel spierkramp zelden voor een strekking zorgt is het wel een oorzaak waar je je van bewust moet zijn. 

Je zou het misschien niet verwachten, maar bij het vasthouden van de baby kan de schouder ontwricht raken of kan er een sleutelbeenbreuk optreden.

Als dit het geval is zal de baby naast het strekken ook huilen. De richting van het strekken zal waarschijnlijk zal naar de aangetaste plek wijzen.

Raadpleeg een kinderarts als de baby bij het wakker worden zowel uitrekt als huilt.

5. Honger

Uitrekken in combinatie met knorren duidt misschien op honger. Als de baby voeding krijgt en stopt met strekken was het dus waarschijnlijk de honger. 

Echter, als de baby na de voeding gaat strekken kan het dus het hiervoor besproken spijsverteringsprobleem zijn. Bel de kinderarts als de baby zich uitrekt en er ook koorts aanwezig is.

Take home message

Als een baby strekt komen er veel zorgen en vraagtekens in je hoofd. Worstelt de baby ergens mee of is het een normale goede rek?

Van spijsverteringsproblemen tot het versterken van de beenspieren, er zijn verschillende redenen waarom een baby strekt.

Gelukkig is het strekken van het lichaam vaak volkomen normaal. Als de baby naast het strekken ook huilt of koorts heeft moet je contact opnemen met de arts.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Mommersteeg, P. M., Heijnen, C. J., Kavelaars, A., & Van Doornen, L. J. (2006). Immune and endocrine function in burnout syndrome. Psychosomatic medicine, 68(6), 879-886.