Waarom Hebben Vrouwen Testosteron? 4 Functies

Testosteron is een belangrijk hormoon dat in het lichaam van zowel mannen als vrouwen aanwezig is.

Vrouwen hebben veel minder testosteron dan mannen, zo hebben mannen 300–1000 ng/dL, terwijl vrouwen 9–55 ng/dL testosteron hebben.

Toch speelt het een belangrijke rol in de gezondheid van vrouwen. Dus waarom hebben vrouwen testosteron?

KORT ANTWOORD

In vrouwen is testosteron verantwoordelijk voor de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken, zoals het behoud van spiermassa en botdichtheid, en het onderhouden van een gezonde huid en haargroei. Het speelt ook een rol in de energiebalans en het libido. Testosteron kan tevens invloed hebben op de stemming, cognitie en cognitieve functies bij vrouwen.

Bovendien speelt testosteron een cruciale rol in de ovulatie en de productie van eicellen. Een tekort aan testosteron bij vrouwen kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.

In sommige gevallen kan een tekort aan testosteron bij vrouwen symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, depressie, angst, en een afname van het libido, de botdichtheid en spiermassa. Daarom is het van belang om de testosteronniveaus te monitoren en indien nodig te behandelen.

Dit artikel legt uit waarom vrouwen testosteron hebben, wat er gebeurt als ze het missen, en of vrouwen soms een overmaat aan testosteron hebben.

vrouw spring in lucht op strand

Alle functies van testosteron bij vrouwen

Testosteron is een belangrijk hormoon dat in het lichaam van vrouwen aanwezig is, hoewel in veel lagere hoeveelheid dan bij mannen. 

Hieronder een lijst met de belangrijkste functies van testosteron bij vrouwen:

Ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken: Testosteron speelt een rol bij de ontwikkeling van spiermassa, botdichtheid, huid- en haargroei.

Regulatie van energiebalans: Testosteron speelt een rol in het beheer van energiebalans en het onderhouden van een gezonde stofwisseling.

Regulatie van libido: Testosteron is belangrijk voor het onderhouden van een gezonde seksuele drive en functie bij vrouwen.

Regulatie van stemming en cognitie: Testosteron kan invloed hebben op de stemming en cognitie van vrouwen, waaronder stemming, mentale scherpte, geheugen en concentratie.

Regulatie van vruchtbaarheid: Testosteron speelt een rol in de ovulatie en de productie van eicellen, en een tekort aan testosteron kan leiden tot problemen met de vruchtbaarheid.

Botdichtheid: Testosteron is van groot belang voor botdichtheid, en een tekort aan dit hormoon bij vrouwen kan leiden tot osteoporose of botontkalking.

Spiermassa: Testosteron is belangrijk voor de spiermassa, en een tekort aan dit hormoon kan leiden tot verlies van spiermassa.

Wat er gebeurt als vrouwen geen testosteron hebben

Testosteron is een belangrijk hormoon voor vrouwen, ook al is de hoeveelheid die in het lichaam aanwezig is veel lager dan bij mannen. 

Een compleet gebrek aan testosteron in het lichaam van een vrouw zou leiden tot een aantal ernstige gezondheidsproblemen en symptomen, waaronder:

Ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken: Een gebrek aan testosteron zou leiden tot een afname van spiermassa en botdichtheid, en een afname van huid- en haargroei.

Problemen met de vruchtbaarheid: Testosteron speelt een belangrijke rol in ovulatie en eicellenproductie. Een gebrek aan testosteron zou leiden tot problemen met de vruchtbaarheid.

Problemen met de stemming en cognitie: Testosteron speelt een rol in de stemming en cognitie van vrouwen. Een gebrek aan testosteron zou kunnen leiden tot symptomen zoals depressie, angst, gebrek aan mentale scherpte en geheugenproblemen.

Botontkalking: Testosteron speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de botten. Een gebrek aan testosteron kan leiden tot osteoporose of botontkalking.

Verminderd libido: Testosteron is van groot belang voor de seksuele drive en functie van vrouwen. Een gebrek aan testosteron kan leiden tot verminderd libido.

Verminderde spiermassa: Een gebrek aan testosteron kan leiden tot verminderde spiermassa.

Weet wel dat een volledig gebrek aan testosteron in het lichaam van een vrouw zeer onwaarschijnlijk is, en de meeste vrouwen hebben wel enige hoeveelheid testosteron aanwezig in hun lichaam. 

Een tekort aan testosteron is eerder het geval dan een volledig gebrek aan testosteron. 

Wanneer vrouwen symptomen zoals vermoeidheid, depressie, angst, verminderd libido, botdichtheidsverlies en verminderde spiermassa ervaren, kan het zijn dat ze een tekort hebben aan testosteron. 

Zijn er vrouwen met heel veel natuurlijk testosteron?

Er zijn vrouwen die een hoger niveau van testosteron in hun lichaam hebben dan gemiddeld. 

Dit kan worden veroorzaakt door verschillende oorzaken, zoals een afwijking in de endocriene systeem of bij de geslachtsklieren. 

Dit wordt Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) genoemd en een van de symptomen kan hyperandrogenisme zijn (verhoogde productie van androgenen, waaronder testosteron).

Hieronder een lijst met symptomen die vaak voorkomen bij vrouwen met een hoger niveau van testosteron:

  1. Acne: Hogere testosteronniveaus kunnen leiden tot verhoogde talgproductie en acne.
  2. Haargroei op de bovenlip, kin, borst of rug: Testosteron kan leiden tot overtollige haargroei in deze gebieden.
  3. Vermindering van het haar op de hoofdhuid: Testosteron kan leiden tot haaruitval op de hoofdhuid.
  4. Verminderde vruchtbaarheid: Het hogere testosteron niveau kan invloed hebben op ovulatie en eicellenproductie, wat kan leiden tot problemen met de vruchtbaarheid.
  5. Verminderde menstruatie: Testosteron kan leiden tot onregelmatige menstruatie of afwezigheid van menstruatie.
  6. Verhoogde spiermassa: Hogere testosteronniveaus kunnen leiden tot een toename van spiermassa.

Take home message

We hebben gezien dat testosteron een belangrijk hormoon is voor zowel mannen als vrouwen, hoewel de hoeveelheid die in het lichaam van vrouwen aanwezig is veel lager is dan die in het lichaam van mannen. 

Testosteron speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken, de regulatie van energiebalans, libido, stemming en cognitie, de regulatie van vruchtbaarheid, botdichtheid en spiermassa bij vrouwen.

We hebben gezien dat een tekort aan testosteron bij vrouwen symptomen zoals vermoeidheid, depressie, angst, verminderd libido, botdichtheidsverlies en verminderde spiermassa kan veroorzaken. 

Ook besproken we dat sommige vrouwen meer testosteron in hun lichaam hebben dan andere, vaak veroorzaakt door medische aandoeningen zoals PCOS. De symptomen en gevolgen kunnen variëren van deze groep vrouwen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke vrouw uniek is en dat het niveau van testosteron in het lichaam van een vrouw en de symptomen en gevolgen ervan, kunnen variëren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen