Waarom Krijgen Mannen een Ochtenderectie?

‘s Ochtends wakker worden met een erectie zonder dat er fysieke stimulatie is. Hier noemen we het een ochtenderectie terwijl het in Amerika ook wel ‘’Morning Wood’’ wordt genoemd.

Als je met een ochtenderectie wakker wordt vraag je je al snel af of je over seks gedroomd hebt, of seksueel opgewonden bent. Dit is echter niet de oorzaak.

KORT ANTWOORD

In de ochtend is je testosteronniveau het hoogst, op het moment dat je ontwaakt uit de REM (rapid eye movement) slaap. Zelfs zonder fysieke stimulatie zal een stijging van het testosteron een erectie kunnen veroorzaken. In de wakkere uren worden meer hormonen afgegeven die je erecties onderdrukken, daarom kan ongestoorde stressvrije slaap je ochtenderecties bevorderen. Ook is de sacrale zenuw die je erecties reguleert ‘s nachts actief. Bovendien kan een volle blaas tegen deze sacrale zenuw drukken en voor een ochtenderectie zorgen. Kortom, een ochtenderectie ontstaat door gezonde slaapcycli in combinatie met een gezonde bloedtoevoer en gezonde zenuwen. Een ochtenderectie betekent dat het mannelijk voortplantingssysteem, de zenuwen en de bloedtoevoer goed functioneren.

Dit artikel vertelt je de 4 oorzaken van ochtenderecties, oorzaken van minder ochtenderecties inclusief hoe je juist vaker ochtenderecties kunt krijgen.

man en vrouw kijken onder de deken en vrouw is verrast

Ochtenderecties oorzaken

Op de vraag waarom ochtenderecties voorkomen zul je verschillende antwoorden van mensen krijgen. Er zijn namelijk meerdere factoren die er aan bijdragen.

1. REM-slaap

Ochtenderecties ontstaan niet door seksuele dromen, gedachten of seksuele stimulatie. Het ontstaat in je rapid eye movement (REM) slaap, een van de verschillende slaapcycli.

Aangezien REM-slaap tijdens je 8 uur durige slaap meerdere keren kan voorkomen kun je ook meerdere keren een erectie krijgen. 

Als je dus aan het eind van je REM-slaap wakker wordt zul je dus met een ochtend erectie wakker worden. Hierdoor lijkt het alsof het altijd ‘s ochtends gebeurt terwijl je het dus ‘s nachts meerdere keren kunt hebben.

Er zijn zelfs mannen die bij een ochtenderectie pijn ervaren terwijl een typische erectie geen pijn veroorzaakte.

2. Zenuwen

Je sacrale zenuw reguleert de erecties. Deze zenuw is ‘s nachts actief waardoor er nachtelijke erecties of ochtenderecties kunnen ontstaan. 

Je hebt het (actieve) sympatische zenuwstelsel en het (rustende en herstellende) parasympatische zenuwstelsel.

Het parasympatische zenuwstelsel zorgt ondere andere voor de spijsvertering en de seksuele opwinding. De sacrale zenuw is onderdeel van dit parasympatische zenuwstelsel.

Als je parasympatische zenuwstelsel tijdens je slaap actief is zal de kans op dromen ook toenemen.

Zo kan een erotische droom natuurlijk ook tot erecties, of zelfs een zaadlozing leiden. Tot slot kan een volle blaas tegen je sacrale zenuw aandrukken en voor stimulatie zorgen.

3. Testosteron

Jongere volwassenen hebben vaker last van ochtenderecties omdat ze ook het hoogste testosterongehalte hebben. 

Zo kunnen jongvolwassenen ‘s nachts meerdere erecties hebben en ook elke ochtend.  

Van de late tienerjaren tot mannen van eind 30, zullen er hogere testosteronspiegels zijn en dus ook frequente ochtenderecties.

De testosteronspiegel zal geleidelijk afnemen. Van het 40ste en 50ste levensjaar zullen daarom het aantal ochtenderecties afnemen.

4. lichamelijke test

Tijdens de REM-slaap kunnen er dus erecties optreden, een gezond verschijnsel. Tijdens de REM-slaap is je sacrale zenuw actief. Het lichaam is als het ware de slaapsystemen aan het testen.

Wist je dat zelfs jonge kinderen het kunnen hebben? Ook kan de vrouwelijk clitoris tijdens de REM-slaap vol bloed komen. 

Geen ochtenderectie meer

Als het aantal ochtenderecties afneemt ga je je al snel afvragen hoe dat precies komt. Er kan sprake zijn van een gezondheidsprobleem:

  1. slaapgebrek
  2. daling testosterongehalte 
  3. erectiestoornissen: moeilijk om een erectie te krijgen of te behouden
  4. bloedtoevoerprobleem of zenuwprobleem van het mannelijke voortplantingsorgaan

Naarmate de hormoonspiegels veranderen als je ouder wordt zul je waarschijnlijk ook minder ochtenderecties hebben.

Hoe krijg je vaker een ochtenderectie

Op een natuurlijke manier kun je je ochtenderecties terugkrijgen:

Regelmatige lichaamsbeweging (wekelijks 3-4 keer): hiermee kun je zowel je gewicht als bloeddruk onder controle krijgen

Stressvrije slaap: als je wakker bent zullen er meer erectie onderdrukkende hormonen afgegeven. Een ongestoorde stressvrije slaap kan daarmee de ochtenderecties bevorderen.

Take home message

Mannen worden regelmatig wakker met een ochtenderectie. In de medische wereld wordt het ook wel “nocturnal penile tumescence” genoemd.

Zonder seksuele dromen of fysieke stimulatie kun je ochtenderecties krijgen. Maar hoe kan dat toch?

Ochtenderecties ontstaan door hoge testosteronspiegels en gezonde slaapcycli. Zo kunnen er erecties in de zogeheten REM-slaap optreden. 

Als je eenmaal ontwaakt zal de erectie normaal gesproken binnen een paar minuten verdwijnen.

Regelmatige ochtenderecties betekent dat je mannelijk geslachtsorgaan goed functioneert. Een slechte nachtrust kan er ook voor zorgen dat je geen ochtenderecties krijgt.

Als het aantal ochtenderecties plotseling afneemt is het goed om langs de dokter te gaan om eventuele gezondheidsproblemen in kaart te brengen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen

Youn, G. (2017). Why Do Healthy Men Experience Morning Erections?. The Open Psychology Journal, 10(1).

Fisher, C., Gross, J., & Zuch, J. (1965). Cycle of penile erection synchronous with dreaming (REM) sleep: preliminary report. Archives of General Psychiatry, 12(1), 29-45.