Waarom Krijgen Mannen een Ochtenderectie?

‘s Ochtends wakker worden met een erectie, zonder enige fysieke stimulatie, noemen we in Nederland een ochtenderectie terwijl het in Amerika ook wel ‘’Morning Wood’’ wordt genoemd.

Als je hiermee ontwaakt vraag je je al snel af of je over seks gedroomd hebt, of seksueel opgewonden bent. Dit is echter niet de oorzaak. Dus waarom krijgen mannen een ochtenderectie?

KORT ANTWOORD

In de ochtend bereikt je testosteronniveau zijn hoogtepunt, vooral bij het ontwaken uit de REM (rapid eye movement) slaapfase. Deze toename van testosteron kan zelfs zonder fysieke stimulatie een erectie veroorzaken. Ongestoord en stressvrij slapen bevordert daarom ochtenderecties. Gedurende de wakkere uren worden echter meer hormonen afgegeven die erecties onderdrukken. Daarnaast zijn er nog twee redenen: ’s nachts is de sacrale zenuw, die de erecties reguleert, actief. Een volle blaas kan bovendien tegen deze sacrale zenuw drukken en zo bijdragen aan een ochtenderectie. Kortom, een ochtenderectie is het resultaat van gezonde slaappatronen in combinatie met een gezonde bloedtoevoer en goed functionerende zenuwen. Het geeft aan dat het mannelijke voortplantingssysteem, de zenuwen en de bloedcirculatie goed werken.

Ontdek de vier oorzaken van ochtenderecties, leer waarom ze minder kunnen voorkomen, en ontdek hoe je ze vaker kunt ervaren.

man en vrouw kijken onder de deken en vrouw is verrast

Ochtenderecties oorzaken

Op de vraag waarom ochtenderecties voorkomen zul je verschillende antwoorden van mensen krijgen. Er zijn namelijk meerdere factoren die er aan bijdragen.

1. REM-slaap

Ochtenderecties vinden hun oorsprong niet in seksuele dromen, gedachten of directe stimulatie, maar in de rapid eye movement (REM)-slaapfase, een cruciaal onderdeel van de slaapcyclus.

Aangezien REM-slaap tijdens je 8 uur durige slaap meerdere keren kan voorkomen kun je ook meerdere keren een erectie krijgen. 

Als je dus aan het eind van je REM-slaap wakker wordt zul je dus met een ochtend erectie wakker worden.

Hierdoor lijkt het alsof het altijd ‘s ochtends gebeurt terwijl je het dus ‘s nachts meerdere keren kunt hebben.

Er zijn zelfs mannen die bij een ochtenderectie pijn ervaren terwijl een typische erectie geen pijn veroorzaakte.

2. Zenuwen

Je sacrale zenuw reguleert de erecties. Deze zenuw is ‘s nachts actief waardoor er nachtelijke erecties of ochtenderecties kunnen ontstaan. 

Je hebt het (actieve) sympatische zenuwstelsel en het (rustende en herstellende) parasympatische zenuwstelsel.

Het parasympatische zenuwstelsel zorgt ondere andere voor de spijsvertering en de seksuele opwinding. De sacrale zenuw is onderdeel van dit parasympatische zenuwstelsel.

Als je parasympatische zenuwstelsel tijdens je slaap actief is zal de kans op dromen ook toenemen.

Zo kan een erotische droom natuurlijk ook tot erecties, of zelfs een zaadlozing leiden. Tot slot kan een volle blaas tegen je sacrale zenuw aandrukken en voor stimulatie zorgen.

3. Testosteron

Jonge volwassenen ervaren vaker ochtenderecties vanwege hun verhoogde testosteronniveaus.

Gedurende de late tienerjaren tot eind dertig zijn deze niveaus het hoogst, wat resulteert in frequente ochtenderecties.

Naarmate mannen ouder worden, neemt het testosteron geleidelijk af, wat resulteert in minder ochtenderecties vanaf het 40ste levensjaar.

4. Lichamelijke test

Tijdens de REM-slaap, een gezonde fase van de slaapcyclus, worden erecties als het ware getest.

Opmerkelijk genoeg komt dit fenomeen zelfs voor bij jonge kinderen.

Ook kunnen vrouwen tijdens de REM-slaap ervaren dat de clitoris zich met bloed vult.

Door deze diepere inzichten in de oorzaken van ochtenderecties wordt het duidelijk dat dit fenomeen nauw verbonden is met gezonde slaappatronen, een goed functionerend zenuwstelsel, en de dynamiek van hormonen zoals testosteron.

Geen ochtenderectie meer

Als het aantal ochtenderecties afneemt ga je je al snel afvragen hoe dat precies komt. Verscheidene elementen kunnen hierbij een rol spelen:

  1. slaapgebrek
  2. daling testosterongehalte 
  3. erectiestoornissen: moeilijk om een erectie te krijgen of te behouden
  4. bloedtoevoerprobleem of zenuwprobleem van het mannelijke voortplantingsorgaan

Naarmate hormoonspiegels verschuiven in het verouderingsproces, is het waarschijnlijk dat de frequentie van ochtenderecties afneemt.

Het is echter belangrijk om aandacht te schenken aan veranderingen en, indien nodig, professioneel medisch advies in te winnen om mogelijke onderliggende gezondheidsproblemen aan te pakken.

Hoe krijg je vaker een ochtenderectie

Je kunt op natuurlijke wijze vaker ochtenderecties ervaren door:

Regelmatige lichaamsbeweging (wekelijks 3-4 keer). Dit helpt niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht, maar ook bij het reguleren van je bloeddruk.

Stressvrije slaap. Tijdens de wakkere uren worden meer erectie-onderdrukkende hormonen afgegeven. Een ongestoorde, stressvrije slaap kan daarom bijdragen aan het bevorderen van ochtenderecties.

Take home message

Mannen worden regelmatig wakker met een ochtenderectie. In de medische wereld wordt het ook wel “nocturnal penile tumescence” genoemd.

Zonder seksuele dromen of fysieke stimulatie kun je ochtenderecties krijgen. Maar hoe kan dat toch?

Ochtenderecties ontstaan door hoge testosteronspiegels en gezonde slaapcycli. Zo kunnen er erecties in de zogeheten REM-slaap optreden. 

Als je eenmaal ontwaakt zal de erectie normaal gesproken binnen een paar minuten verdwijnen.

Regelmatige ochtenderecties betekent dat je mannelijk geslachtsorgaan goed functioneert. Een slechte nachtrust kan er ook voor zorgen dat je geen ochtenderecties krijgt.

Als het aantal ochtenderecties plotseling afneemt is het goed om langs de dokter te gaan om eventuele gezondheidsproblemen in kaart te brengen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Youn, G. (2017). Why Do Healthy Men Experience Morning Erections?. The Open Psychology Journal, 10(1).

Fisher, C., Gross, J., & Zuch, J. (1965). Cycle of penile erection synchronous with dreaming (REM) sleep: preliminary report. Archives of General Psychiatry, 12(1), 29-45.