Waarom Wordt je Suf van Morfine?

Morfine wordt gebruikt om ernstige pijn te verlichten. Het wordt vaak gebruikt in het ziekenhuis of bij andere medische behandelingen, maar het kan ook worden gebruikt om pijn te verlichten bij terminale ziekten of chronische pijn. 

Het wordt meestal toegediend via een injectie of tablet, maar het kan ook worden ingenomen via een mondstuk of neusspray.

Morfine kan pijn verlichten maar het is je waarschijnlijk ook opgevallen dat het je suf kan maken. Maar waarom wordt je suf van morfine?

KORT ANTWOORD

Morfine maakt je suf omdat het aan de opioïde receptoren bindt die in de hersenen en het ruggenmerg zitten. Deze receptoren zijn betrokken bij het reguleren van pijn en emoties, maar ze zijn ook betrokken bij het reguleren van je bewustzijn en de slaap-waakcyclus. Wanneer morfine zich bindt aan deze receptoren, kan het ervoor zorgen dat je je slaperig of suf voelt. Dit kan ook leiden tot een vermindering van het bewustzijn en een afname van de reactiesnelheid.

Onthoud dat iedereen anders reageert op morfine en dat de sufheid of slaperigheid die het veroorzaakt, kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen zich suf voelen na het gebruik van morfine, terwijl anderen geen sufheid ervaren. 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat, hoewel morfine kan helpen om pijn te verlichten, het ook kan leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, duizeligheid en constipatie. Als je vragen hebt over de bijwerkingen van morfine of hoe je het kunt gebruiken, raadpleeg dan altijd een arts of apotheker.

Dit artikel vertelt je waarom je suf wordt van morfine, hoe lang je suf blijft, en hoe je die sufheid kan verminderen.

dokter en verpleegkundigen

Hoe lang blijf je suf van morfine?

De sufheid of slaperigheid die morfine kan veroorzaken, kan variëren in ernst en duur van persoon tot persoon. 

Sommige mensen kunnen zich na het gebruik van morfine slechts voor een korte tijd suf voelen, terwijl anderen langere periodes van sufheid kunnen ervaren. 

Er zijn een aantal factoren die kunnen beïnvloeden hoe lang je suf blijft van morfine, zoals:

 • De dosis morfine die je hebt gekregen: Hoe hoger de dosis, hoe langer je je waarschijnlijk suf zult voelen.
 • Hoe vaak je morfine gebruikt: Als je morfine regelmatig gebruikt, kan je lichaam eraan wennen en kan de sufheid afnemen.
 • Hoe lang je morfine al gebruikt: Als je morfine al langere tijd gebruikt, kan je lichaam eraan wennen en kan de sufheid afnemen.
 • Je leeftijd: Oudere mensen kunnen gevoeliger zijn voor de sufheid die morfine kan veroorzaken en kunnen langer suf blijven.
 • Andere medicijnen die je gebruikt: Sommige medicijnen kunnen de werking van morfine beïnvloeden en de sufheid die het veroorzaakt, kunnen versterken of verminderen.

Als je morfine gebruikt en je je suf voelt, is het belangrijk om te onthouden dat het verstandig is om te wachten tot je je alert voelt voordat je autorijdt of machines bedient. 

Kun je de sufheid van morfine verminderen?

Als je sufheid ervaart na het gebruik van morfine, kan het moeilijk zijn om te bepalen hoe je dit het beste kunt verminderen. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van morfine altijd onder medisch toezicht moet plaatsvinden en dat je altijd een arts of apotheker moet raadplegen als je vragen hebt over dit medicijn. 

Hieronder staan een aantal mogelijke manieren om de sufheid van morfine te verminderen, maar overleg dus altijd met je arts of apotheker:

 • Overleg met je arts: Als je sufheid ervaart na het gebruik van morfine, is het belangrijk om dit te bespreken met je arts. Hij of zij kan je advies geven over hoe je de sufheid kunt verminderen of kan eventueel de dosis morfine aanpassen.
 • Neem morfine op vastgestelde tijden: Als je morfine op vastgestelde tijden neemt, kan dit ervoor zorgen dat de sufheid minder heftig is. Het is belangrijk om te onthouden om morfine altijd volgens de aanwijzingen van je arts te gebruiken.
 • Probeer andere pijnbestrijdingsmethoden: Als je sufheid ervaart na het gebruik van morfine, kan het soms helpen om ook andere pijnbestrijdingsmethoden te gebruiken, zoals warmte- of koudebehandelingen, oefeningen of vrij verkrijgbare pijnstillers.
 • Maak gebruik van andere hulpmiddelen: Er zijn ook andere hulpmiddelen die je kunt gebruiken om de sufheid van morfine te verminderen, zoals slaaptabletten of anti-misselijkheidsmedicijnen. Het is belangrijk om te onthouden om altijd een arts of apotheker te raadplegen voordat je andere medicijnen gebruikt.

Middelen die je nog suffer kunnen maken dan morfine? 

Morfine is een krachtig pijnstillend middel dat kan leiden tot sufheid of slaperigheid. 

Er zijn echter andere medicijnen die nog zwaardere bijwerkingen kunnen hebben en die ervoor kunnen zorgen dat je nog suffer wordt. 

Hieronder staan een aantal voorbeelden van medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je nog suffer wordt dan morfine:

 • Benzodiazepinen: Dit zijn kalmerende middelen die worden gebruikt om angst en slaapstoornissen te behandelen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je nog suffer wordt dan morfine en kunnen ook leiden tot duizeligheid en coördinatieproblemen.
 • Barbituraten: Dit zijn kalmerende middelen die worden gebruikt om slaapstoornissen te behandelen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je nog suffer wordt dan morfine en kunnen ook leiden tot duizeligheid en coördinatieproblemen.
 • Opioïden: Dit zijn pijnstillende middelen die werken door zich te binden aan de opioïde receptoren in de hersenen en het ruggenmerg. Ze kunnen ervoor zorgen dat je nog suffer wordt dan morfine en kunnen ook leiden tot misselijkheid, braken en constipatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van deze medicijnen altijd onder medisch toezicht moet plaatsvinden en dat je altijd een arts of apotheker moet raadplegen als je vragen hebt over het gebruik ervan. 

Take home message

Morfine is een krachtig pijnstillend middel dat wordt gebruikt om ernstige pijn te verlichten, maar dat het ook bijwerkingen kan hebben zoals sufheid of slaperigheid. 

Het kan ook leiden tot andere bijwerkingen, zoals misselijkheid, braken, duizeligheid en constipatie. 

Als je morfine gebruikt en je bent je suf voelt, is het belangrijk om te onthouden om te wachten tot je je alert voelt voordat je autorijdt of machines bedient.

Er zijn een aantal factoren die kunnen beïnvloeden hoe lang je suf blijft na het gebruik van morfine, zoals de dosis die je hebt gekregen, hoe vaak je het gebruikt, hoe lang je het al gebruikt, je leeftijd en andere medicijnen die je gebruikt. 

Als je vragen hebt over hoe lang je suf zult blijven na het gebruik van morfine, of als je andere vragen hebt over het gebruik van dit medicijn, raadpleeg dan altijd een arts of apotheker.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen