Wat Doet een Osteopaat bij Rugklachten?

Maar liefst 80% van de bevolking zal ooit last krijgen van rugklachten. De pijn die erbij komt kijken is soms moeilijk te behandelen.

Van scherp tot schokkend, iedereen zal de rugklacht net wat anders ervaren.

De oorzaken van rugpijn kunnen diverse bronnen hebben, van spieren tot organen.

Bovendien kunnen factoren zoals dieet, werk en houding bijdragen aan rugklachten.

In deze complexiteit kan osteopathie precies de benadering zijn die je nodig hebt. Maar wat doet een osteopaat bij rugklachten?

KORT ANTWOORD

Een osteopaat benadert rugklachten op verschillende fronten met behulp van diepweefselmassage, manipulatietechnieken, dry needling, rekoefeningen, houdingsadvies en spier-energietechnieken. Diepweefselmassage lokaliseert en verlicht de rugklachten, terwijl de wervelkolom wordt uitgelijnd. Manipulatietechnieken herstellen verzwakte gewrichten voor verbeterde mobiliteit, terwijl dry needling spanningen in de rugspieren losmaakt en de bloedcirculatie bevordert. Tractie verlicht stress door zachte trekkracht op hoofd, handen en voeten. Manuele spier-energietechniek (MET) vergroot het bewegingsbereik en versterkt de spieren, een hands-on techniek ter bevordering van gewrichtsfunctie. De osteopaat biedt tevens houdingsadvies en rekoefeningen voor dagelijkse integratie, waardoor klachten worden aangepakt en toekomstige voorkomen. Optioneel kan craniale osteopathie het lichaam zacht uitlijnen vanaf de bovenkant van het hoofd. De osteopaat houdt rekening met lichaamsbeweging, dieet, werk en vrijetijdsbesteding.

Dit artikel vertelt je hoe een osteopaat de complexe rugklacht grondig aanpakt.

osteopaat onderzoekt rug patient

Wat is osteopathie?

De wortels van osteopathie, ontdekt door Andrew Taylor Still in 1874, liggen in het inzicht dat zelfs subtiele anatomische afwijkingen ziektes kunnen ontketenen.

Still kwam tot de conclusie dat optimale gezondheid enkel bereikt kan worden wanneer alle weefsels in het lichaam harmonieus samenwerken.

Het was deze overtuiging die de geboorte van osteopathie inluidde, waarbij de balans vaak met de handen wordt hersteld.

Osteopathie streeft ernaar om spierspanning te verlichten, stijfheid en pijn in gewrichten en spieren te verminderen, de mobiliteit van gewrichten te vergroten, de elasticiteit van weefsel te bevorderen en de doorbloeding te verbeteren.

Dit wordt des te belangrijker vanwege de complexiteit van rugklachten.

Rugklachten zijn complex

Rugklachten zijn niet alleen complex, maar ook subjectief van aard. Het is een uitdaging om rugpijn van buitenaf te meten.

Mensen kunnen rugpijn ervaren als scherp, dof, stekend, pulserend, kloppend, en zelfs schokkend.

Deze variatie hangt samen met de diverse en gecombineerde oorzaken van rugklachten.

De bronnen van rugpijn kunnen uit verschillende gebieden komen, waaronder spieren, zenuwen, botten, bloedvaten en organen.

Omdat iedereen rugpijn op een unieke manier ervaart, en het bovendien moeilijk is om de voortgang van de behandeling te meten en te valideren, is het niet verrassend dat rugklachten holistisch benaderd moeten worden.

Dit houdt in dat verschillende aspecten van de rugklacht worden aangepakt.

In de gangbare geneeskunde worden vaak enkel specifieke symptomen behandeld, maar osteopathie werpt een bredere blik door het gehele lichaam te onderzoeken en behandelen.

Een osteopaat is hierbij van onschatbare waarde. Naast de oorzaken en symptomen wordt het welzijn van het gehele individu in beschouwing genomen.

Angst kan bijvoorbeeld ook de functie van de rug beïnvloeden, en een osteopaat tracht niet alleen spanningen weg te nemen maar ook het evenwicht in het lichaam te herstellen.

Rugklachten vragen soms om een uitgebreide behandeling. Door rugpijn in een vroeg stadium te adresseren, vermindert de kans op langdurige ongemakken aanzienlijk.

4 Aandachtspunten

1. Preventieve Maatregelen. Naast het behandelen van bestaande rugklachten, kan een osteopaat ook advies geven over preventieve maatregelen. Dit omvat mogelijkheden om houdingen te verbeteren, oefeningen voor het versterken van de rugspieren en aanpassingen in de levensstijl om toekomstige klachten te voorkomen.

2. Samenwerking met Andere Specialisten. Osteopathie kan vaak deel uitmaken van een bredere aanpak van rugklachten. Het is niet ongebruikelijk dat osteopaten samenwerken met andere medische professionals, zoals fysiotherapeuten, chiropractoren of orthopedische specialisten, om een uitgebreid behandelplan op te stellen.

3. Aandacht voor Levensstijl en Ergonomie. Naast fysieke behandelingen kan een osteopaat ook aandacht besteden aan de levensstijl van de patiënt en ergonomische aspecten van hun dagelijkse activiteiten. Dit omvat advies over zithouding op het werk, slaaphoudingen en andere dagelijkse gewoonten die van invloed kunnen zijn op ruggezondheid.

4. Specifieke Technieken voor Verschillende Leeftijdsgroepen. Van kinderen tot ouderen, osteopathie kan aan verschillende leeftijdsgroepen worden aangepast. Voor elk levensstadium kunnen specifieke technieken worden toegepast om rekening te houden met de unieke behoeften en uitdagingen van elke leeftijdsgroep.

5. Educatie en Zelfmanagement. Een osteopaat kan een educatieve rol spelen door de patiënt te informeren over hun rugklachten en hoe ze zelfmanagementpraktijken kunnen integreren. Dit kan onder meer het begrip van de patiënt over hun eigen lichaam en gezondheid bevorderen.

Take home message

Rugklachten zijn zeer complex en alle factoren die daaraan bijdragen kunnen erg verschillen. Rugklachten hebben geen one-size-fits-all oplossing. 

Je kunt dus wel wat begeleiding gebruiken. En daar kan osteopathie bij helpen. Dus wat doet een osteopaat bij rugklachten?

Osteopaten maken gebruik van massage, dry needling, rekoefeningen, speciale technieken en houdingsadvies.

Een osteopaat zal de rugpijn holistisch benaderen, oftewel de osteopaat zal meerdere aspecten die de rugpijn beïnvloeden aanpakken. Dit kan de rugpijn mogelijk blijvend verlichten. 

Osteopaten stemmen de therapie af op de stressfactoren van de specifieke patiënt.

Met behulp van manipulatie krijg je je stabiliserende gewrichten weer terug zodat je een mobiele levensstijl kan leiden.

Pijnstillers vormen vaak een tijdelijke oplossing. Met behulp van de juiste (core) oefeningen en een betere houding kan het verlicht en verholpen worden.

Osteopaten zullen de rugklachten grondig aanpakken aan de hand van een specifiek behandelregime. 

Kortom, osteopaten gebruiken de kennis van het menselijk bewegingsapparaat, de menselijke fysiologie en wat de rugklacht kan beïnvloeden om de patiënten zo het beste te helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Chown, M., Whittamore, L., Rush, M., Allan, S., Stott, D., & Archer, M. (2008). A prospective study of patients with chronic back pain randomised to group exercise, physiotherapy or osteopathy. Physiotherapy, 94(1), 21-28.