Wat Doet een Osteopaat bij Rugklachten?

Maar liefst 80% van de bevolking zal ooit last krijgen van rugklachten. De pijn die erbij komt kijken is soms moeilijk te behandelen.

Van scherp tot schokkend, iedereen zal de rugklacht net wat anders ervaren. En van je spieren tot je organen, de oorzaken van rugpijn zijn uitleenlopend. 

Bovendien kan je dieet, werk en houding ook nog eens aan je rugklacht bijdragen. Er moet dus met heel veel rekening gehouden worden, osteopathie is dan misschien precies wat je nodig hebt.

Maar wat doet een osteopaat bij rugklachten?

KORT ANTWOORD

Een osteopaat maakt gebruik van diepweefselmassage, manipulatietechnieken, dry needling, rekoefeningen, houdingsadvies en de spier-energietechniek om de rugklacht op alle fronten aan te pakken. Met behulp van een diepe weefselmassage wordt de rugklacht gelokaliseerd, worden de spanningen weggewerkt en wordt de wervelkolom uitgelijnd. Met behulp van manipulatietechnieken worden verzwakte gewrichten hersteld zodat je weer mobiel wordt. De spanningen in je rugspieren kunnen met dry needling losgemaakt worden. Deze technieken bevorderen ook nog eens de doorbloeding van het lichaam. Met behulp van tractie wordt stress verlicht, hierbij wordt er zachtjes aan je hoofd, handen en voeten getrokken. Manuele spier-energietechniek (MET) verlengt het bewegingsbereik van je spieren en versterkt je spieren. Het is een hands-on techniek die de functie van je gewrichten bevordert. Tot slot geeft de osteopaat houdingsadvies mee en rekoefeningen die je in je dagelijkse routine kan integreren om zo de klachten aan te pakken en ze in het vervolg te voorkomen. Eventueel kan met craniale osteopathie het lichaam vanaf de bovenkant van je hoofd zacht uitgelijnd worden. Een osteopaat houdt ook rekening met je lichaamsbeweging, dieet, werk en vrijetijdsbesteding.

Dit artikel vertelt je hoe een osteopaat de complexe rugklacht grondig aanpakt.

osteopaat onderzoekt rug patient

Wat is osteopathie?

Andrew Taylor Still ontdekte in 1874 dat lichte anatomische afwijkingen al ziektes kunnen veroorzaken. 

Hij concludeerde dat je alleen optimaal gezond kunt zijn als alle weefsels in je lichaam harmonieus samenwerken. 

En met je handen kan je deze balans vaak al herstellen. Dit was de geboorte van osteopathie.

Osteopathie kan spierspanning verlichten, stijfheid en pijn in de gewrichten en spieren verminderen, de gewrichtsmobiliteit vergroten, de weefselelasticiteit verhogen en doorbloeding bevorderen.

En vanwege de complexiteit van rugklachten kan dit ook nodig zijn.

Rugklachten zijn complex

Rugklachten zijn complex en ook nog eens subjectief. De rugklacht kan niet van buitenaf gemeten worden.

Zo kan de rugpijn ervaren worden als scherp, dof, stekend, pulserend, kloppend, en schokkend.

Dit heeft onder andere te maken met de uiteenlopende en gecombineerde oorzaken van rugklachten.

De rugklacht kan vanuit meerdere plekken ontstaan zijn zoals:

  1. spieren
  2. zenuwen
  3. botten
  4. bloedvaten
  5. organen

Iedereen ervaart de rugpijn verschillend en het is ook nog eens moeilijk om de vooruitgang van de behandeling te controleren en te valideren.

Het is dus niet verwonderlijk dat rugklachten holistisch benaderd moeten worden waarbij meerdere aspecten van de rugklacht aangepakt worden.

Vaak worden alleen specifieke symptomen behandeld, maar bij de osteopathische geneeskunde wordt dus het hele lichaam onder de loep genomen en behandeld. 

Hier kan een osteopaat goed bij helpen. Naast de oorzaken en symptomen wordt het welzijn van de hele individu meegenomen. 

Zo kan angst ook de functie van de rug en dus de rugklachten beïnvloeden. Een osteopaat haalt spanningen weg en probeert het evenwicht in je lichaam te herstellen. 

Rugklachten vereisen soms een uitgebreide behandeling. Door de rugpijn in een vroeg stadium te laten behandelen neemt de kans op langdurige ongemakken af.

Take home message

Rugklachten zijn zeer complex en alle factoren die daaraan bijdragen kunnen erg verschillen. Rugklachten hebben geen one-size-fits-all oplossing. 

Je kunt dus wel wat begeleiding gebruiken. En daar kan osteopathie bij helpen. Dus wat doet een osteopaat bij rugklachten?

Osteopaten maken gebruik van massage, dry needling, rekoefeningen, speciale technieken en houdingsadvies.

Een osteopaat zal de rugpijn holistisch benaderen, oftewel de osteopaat zal meerdere aspecten die de rugpijn beïnvloeden aanpakken. Dit kan de rugpijn mogelijk blijvend verlichten. 

Osteopaten stemmen de therapie af op de stressfactoren van de specifieke patiënt.

Met behulp van manipulatie krijg je je stabiliserende gewrichten weer terug zodat je een mobiele levensstijl kan leiden.

Pijnstillers vormen vaak een tijdelijke oplossing. Met behulp van de juiste (core) oefeningen en een betere houding kan het verlicht en verholpen worden.

Osteopaten zullen de rugklachten grondig aanpakken aan de hand van een specifiek behandelregime. 

Kortom, osteopaten gebruiken de kennis van het menselijk bewegingsapparaat, de menselijke fysiologie en wat de rugklacht kan beïnvloeden om de patiënten zo het beste te helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Chown, M., Whittamore, L., Rush, M., Allan, S., Stott, D., & Archer, M. (2008). A prospective study of patients with chronic back pain randomised to group exercise, physiotherapy or osteopathy. Physiotherapy, 94(1), 21-28.