Wat Gebeurt Er Als Mannen De Pil Slikken?

Misschien was je nieuwsgierig of misschien was het een ongelukje en heb je de pil met vitaminepillen door elkaar gehaald. Daarnaast willen sommige mannen ook wat vrouwelijker zijn. Wat de reden ook geweest is, de pil zal elk persoon beïnvloeden.

Maar wat gebeurt er als mannen de pil slikken?

KORT ANTWOORD

Als een man een enkele pil slikt zal er niet veel gebeuren. In vergelijking met de dosis die transseksuele vrouwen binnenkrijgen bevat de pil slechts een tiende van de oestrogeendosis. Echter, het regelmatig innemen van de combinatiepil (oestrogeen- en progestageenhormonen) leidt tot lichte borstontwikkeling, een zachtere huid en bredere heupen. Kortom, als de mannen de pil zouden slikken zouden er licht vervrouwelijkende effecten optreden. Daarnaast zullen de verhoogde oestrogeenniveaus de kans op prostaatvergroting en prostaatkanker verhogen. De oestrogeen in de reguliere pil verhoogt bovendien de kans op diep-veneuze trombose en galblaas- en leveraandoeningen. Als je regelmatig een pil slikt die alleen progestagenen bevat zal met name het libido en het aantal zaadcellen afnemen. Aan de andere kant zou de pil de kans op hartaanvallen bij mannen mogelijk kunnen verlagen.

Dit artikel vertelt je wat er precies gebeurt als mannen de pil slikken, de lichamelijke veranderingen en de mannelijke anticonceptiepil.

man doet een pil in zijn mond

Dit ervaart een man bij regelmatige inname van de pil

Als je als man een lange periode de anticonceptiepil op een regelmatige basis slikt zullen er meerdere veranderingen plaatsvinden.

Gekrompen testikels

De vrouwelijke oestrogenen zullen het testosteron tegengaan. Dit zal het seksueel functioneren belemmeren. De testikels zullen niet alleen kleiner worden, ook zal het aantal zaadcellen afnemen. 

Grotere borsten

Oestrogeen stimuleert de groei van borstweefsel. Mannen die te hoge oestrogeenlevels hebben kunnen grotere borsten ontwikkelen. Dit wordt ook wel gynaecomastie genoemd.

Naast een toename van het borstweefsel kan de huid rondom de tepels ook donkerder worden. 

Afname van het gezichtshaar

Als je als man de pil regelmatig blijft slikken kan het gezichtshaar afnemen. Het gezichts- en lichaamshaar neemt niet alleen af, het zal ook minder dik worden. 

Temperament

Het langdurig slikken van de pil kan tot een meer volgzaam temperament leiden. Over het algemeen hebben mannen in vergelijking met vrouwen namelijk een assertieve en agressiever temperament. Daarnaast kan ook verwarring of slapeloosheid optreden. 

Verlaagd libido

Oestrogenen beïnvloeden dus het testosteron en de effectiviteit daarvan. Een laag testosterongehalte kan een laag libido veroorzaken. Een significante testosterondaling zal de zin in seks bij vrijwel alle mannen laten afnemen.

Erectiestoornissen 

Te hoge oestrogeenspiegels bij mannen kunnen erectiestoornissen veroorzaken. Hierbij kan het moeilijker worden om een erectie te krijgen of te behouden. 

Spieren en botten 

Oestrogenen zullen het testosteron minder effectief maken. Testosteron ondersteunt de opbouw en behoud van bot- en spiermassa.

Als mannen de pil slikken kan de botsterkte en de hoeveelheid spierweefsel dus afnemen. Dit is vooral zichtbaar bij de benen, borst en armen. Oftewel, op de plekken waar normaal gesproken het meeste spierweefsel aanwezig is. 

Dan vraag je je misschien af hoeveel bot je precies verliest. Het verlies is vergelijkbaar met osteoporose bij vrouwen.

Hoger risico op kanker 

Verhoogt de kans op prostaatvergroting en prostaatkanker

Effecten op transmannen

Niet elke transman wilt een bodemoperatie ondergaan en heeft mogelijk dus nog een vagina, baarmoeder en eierstokken. Zo zou de pil de maandelijkse bloedingen kunnen controleren en zwangerschappen kunnen voorkomen. 

Mannelijke anticonceptiepil 

Voor de geïnteresseerden onder ons, momenteel wordt er onderzoek naar een mannelijke anticonceptiepil gedaan. 

Deze pillen kunnen de productie van LH en FSH hormonen blokkeren door middel van het progesteron. Bij de aanmaak van sperma heb je deze hormonen namelijk nodig. 

Daarnaast bevat de mannelijke anticonceptiepil een androgeen, dit is een testeronachtige verbinding die het mannelijk hormoon laat dalen. 

Aangezien mannen maar liefst 1.000 spermacellen per seconde produceren is er meer nodig om deze hogere productie te stoppen. Om deze reden wordt de pil met testosteron aangevuld om zo de spermaproductie te verlagen. 

De bijwerkingen van de mannelijke anticonceptiepil:

  1. hoofdpijn
  2. acne
  3. verlaagd libido
  4. lichte erectiestoornissen
  5. gewichtstoename van < 2.3 kilo
  6. vermoeidheid.

Veelbelovend allemaal, maar tot die tijd zal je het bij een condoom moeten houden.

Natuurlijke manieren om als man vrouwelijk te zijn 

Sommige mensen nemen de pil om vrouwelijker te worden en om je fysieke geslacht aan je genderidentiteit aan te passen. 

Maar hiervoor heb je niet per se de pil nodig. De volgende manieren kunnen je daar mogelijk bij helpen. 

Omgeving. Omring jezelf met mensen waar je je zelf kan zijn zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hoe anderen over je denken. Op deze manier zul je je gekozen genderidentiteit makkelijker kunnen uitdrukken. 

Lichaamsuitdrukking. Fysieke geslachtskenmerken zijn zeker niet alles. Je kan genderidentiteit aanpassen met behulp van make up, gedragingen en kleding. Het is dus mogelijk om je zonder de pil vrouwelijker te voelen. Waar jij je uiteraard het prettigst bij voelt. 

Take home message 

Misschien was je nieuwsgierig of misschien was het een ongelukje en heb je de pil met vitaminepillen door elkaar gehaald. 

Wat gebeurt er als mannen de pil slikken? Als mannen langdurig de pil slikken kunnen de testikels krimpen, borsten groter worden, het gezichtshaar verminderen, en de zin in seks afnemen. 

Oestrogeen-hormoontherapie onderdrukt typisch mannelijke eigenschappen en stimuleert juist vrouwelijke fysieke eigenschappen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Cooke, P. S., Nanjappa, M. K., Ko, C., Prins, G. S., & Hess, R. A. (2017). Estrogens in male physiology. Physiological reviews, 97(3), 995-1043.

Cooke, P. S., Heine, P. A., Taylor, J. A., & Lubahn, D. B. (2001). The role of estrogen and estrogen receptor-α in male adipose tissue. Molecular and cellular endocrinology, 178(1-2), 147-154.

Akingbemi, B. T. (2005). Estrogen regulation of testicular function. Reproductive Biology and Endocrinology, 3(1), 1-13.

Eberhardt, J., Van Wersch, A., & Meikle, N. (2009). Attitudes towards the male contraceptive pill in men and women in casual and stable sexual relationships. BMJ Sexual & Reproductive Health, 35(3), 161-165.