Wat is Lenigheid?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zal de spierlengte tijdens het leniger worden niet veranderen.

Maar wat is lenigheid dan?

KORT ANTWOORD

Lenigheid is het vermogen om je gewricht binnen een pijnvrij en onbeperkt bewegingsbereik te bewegen. In het bijzonder wordt hiermee de mate van strekking bedoeld. Dit bewegingsbereik is afhankelijk van de beweeglijkheid van de zachte weefsels rondom het gewricht. Dit omvatten je spieren, pezen, ligamenten, gewrichtskapsel en je huid. Elke spiergroep en elk gewicht heeft een ander niveau van lenigheid. Bovendien spelen spierspanning en reflexen een grote rol bij het leniger worden. Lenigheid wordt namelijk ook beïnvloed door het vermogen om de spieren aan te spannen of juist te ontspannen.

Dit artikel maakt een einde aan alle verwarring, het vertelt je wat lenigheid precies is en waar het door beïnvloed wordt.

vrouw en dochter stretchen

Wat is lenigheid?

Lenigheid is het vermogen om je gewricht een reeks bewegingen in zijn volledige bewegingsbereik te laten maken zonder dat je pijn ervaart. Het bewegingsbereik is het aantal graden van buiging tot strekking.

Met lenigheid bedoelen veel mensen dat iemand de tenen kan aanraken of diep in een hurkzit kan buigen. 

Het is een stuk complexer waar je DNA en dagelijkse oefeningen een grote invloed op hebben. 

De genetische aanleg voor lenigheid wordt met name bepaald door de spierlengte in een individu.

Maar zo eenvoudig is het zeker niet, want in een aantal bijzonder situaties kan iedereen dat zonder ook maar ooit getraind te hebben.

Weetje

Wist je dat als je onder narcose gaat je plotseling een compleet bewegingsbereik hebt, en dus volledig lenig bent? De chirurg zou je als het ware in elkaar kunnen vouwen. 

Dan ga je je al snel vraagtekens plaatsen bij de definitie van lenigheid. Lenigheid is niet wat je denkt dat het is.

Wat gebeurt er precies als je leniger wordt?

Tijdens het leniger worden zal de lengte van je spieren niet veranderen.

Aan de hand van een voorbeeld zullen we uitleggen hoe je bewegingsbereik verliest en hoe je het vervolgens weer terugkrijgt.

Je lichaam past zich aan je dagelijkse houdingen aan. Als je consequent in gebogen posities zit zoals op het kantoor, zal je lichaam zich daarnaar vormen. Kortom, je verliest bewegingsbereik en wordt minder lenig.

Dus als je nooit een spagaat maakt, zullen je spieren jou op den duur reflexmatig tegen gaan houden om een spagaat te voorkomen.

Deze reflexen spelen mogelijk een grotere rol dan de invloed van zacht weefsel. 

Dit verklaart ook waarom je na een intense flexibiliteitsessie veel spierpijn kan hebben. Hoewel je in theorie verder zou kunnen, houden je spieren het dieper gaan actief tegen waardoor je de volgende dag spierpijn hebt. 

Als het aan je zachte weefsels had gelegen had je best verder gekund. Echter, je spieren en reflexen staken daar dus een stokje voor. 

Kortom, lenigheid wordt bepaald door je genetische aanleg, je zachte weefsels en je spierreflexen.

Voordelen van flexibiliteit 

Een evenwichtige flexibiliteit is erg belangrijk. Als je soepel bent in je hamstrings, kan je voorover buiten en je tenen aanraken. Echter, als je quadriceps strak zijn, kan je mogelijk niet achterover buigen en rechtop staan. 

Als je de hele dag zit, kan je inflexibele heupen ontwikkelen. De voor- en achterkant en de rechter- en linkerkant van hetlichaam moet in evenwicht zijn.

Lenigheid kan door de volgende factoren afnemen: 

  1. inactiviteit 
  2. letsel
  3. te weinig stretchen 

Inactiviteit in combinatie met een gebrek aan stretching gaat ten koste van je bewegingsbereik. Na verloop van tijd kunnen de weke delen door vermoeidheid gaan verkorten. 

Gezondheidsdeskundigen raden daarom aan om elk uur even op te staan en een paar minuten te bewegen.

Flexibiliteit zorgt voor een aantal gezondheidsvoordelen:

  1. verbetert de lichaamshouding
  2. verbetert de mobiliteit
  3. minder vallen 
  4. verbeterde sportprestaties
  5. spiercoördinatie 
  6. corrigeert en voorkomt onevenwichtigheden 
  7. groter bewegingsbereik 
  8. gaat de effecten van langdurig zitten tegen 
  9. lager risico op blessures en letsels 
  10. minder spierpijn 
  11. vermindert gewrichtspijn

Je kan je flexibeler worden door middel van stretchen, dagelijkse oefeningen en foamrollen.

Door leniger te worden zal je je dag gemakkelijker doorkomen. Of je nou moet bukken of ergens naar moet reiken, een flexibeler lichaam maakt je dagelijkse activiteit efficiënter en gezonder. 

Je zal ook minder compenserende bewegingen maken wat tot minder blessures zal leiden.

Te soepel is ook niet goed

Hypermobiele mensen zijn eigenlijk te soepel. Dit zorgt voor een aantal problemen zoals instabiele gewrichten. 

In tegenstelling tot de mensen die leniger willen worden, willen mensen met hyperflexibiliteit juist minder bewegingsbereik.

Dit kan gedaan worden door de gewrichten en spieren te versterken met behulp van weerstandstraining.

Take home message 

Wat is lenigheid? Lenigheid is het anatomische bewegingsbereik van een of meerdere gewrichten. Lenigheid hangt deels af van de lengte van de spieren in de kruisende gewrichten.

Echter, bij het leniger worden van reguliere sporter heeft de spierlengte er niet veel mee te maken. Als je leniger wilt worden, ben je met name met de spierreflexen bezig. 

Kortom, lenigheid omschrijft het pijnvrije bewegingsbereik in een gewricht, terwijl je tijdens het leniger worden vooral met de reflexmatige spierreflexen te maken krijgt.

Hoewel de lenigheid per individu verschilt is een minimum bewegingsbereik noodzakelijk om de gezondheid van zowel de gewrichten als het hele lichaam te behouden. 

Lenige gewrichten zorgen voor functionele bewegingspatronen. Zorg er daarom voor dat je regelmatig opstaat, in beweging blijft en stretcht.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Holt, J., Holt, L. E., & Pelham, T. W. (1995). Flexibility redefined. In ISBS-Conference Proceedings Archive.