Welk Vlees mag Niet Tijdens Zwangerschap? 3 Soorten

Tijdens de zwangerschap moet je goed op je voeding letten om jezelf en je ongeboren kindje te beschermen tegen infecties en voedingsstof tekorten. 

Er zijn bepaalde soorten vlees die je beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap, omdat ze een hoger risico op infecties met zich meebrengen.

Dus welk vlees mag niet tijdens zwangerschap?

KORT ANTWOORD

De meest voorkomende voorbeelden zijn rauw of onvoldoende gekookt vlees, zoals rauwe ham, rauwe worst en rauwe steak. Dit soort vlees kan besmet zijn met listeria, een bacterie die ernstige infecties kan veroorzaken, vooral tijdens de zwangerschap.

Daarnaast is het ook raadzaam om bewerkt vlees te vermijden, zoals gerookt vlees, roken en gedroogd vlees, omdat deze een grotere hoeveelheid zout, nitraten en conserveringsmiddelen bevatten, die niet goed zijn voor de gezondheid.

Het is altijd verstandig om je arts of verloskundige te raadplegen als je twijfels hebt over je dieet tijdens de zwangerschap.

Dit artikel vertelt je welk vlees je niet mag eten tijdens de zwangerschap en wat er kan gebeuren als je dat toch wel doet.

zwangere vrouw die haar buik aanraakt

Wat gebeurt er als je dat vlees toch eet?

Als je tijdens de zwangerschap rauw of onvoldoende gekookt vlees eet, loop je een hoger risico op infecties. Hier zijn enkele van de gevaren die je kunt ondervinden.

  1. Listeriose. Dit is een infectie veroorzaakt door de bacterie Listeria, die vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Listeriose kan leiden tot miskramen, vroeggeboorte of infecties bij de pasgeborene.
  2. Toxoplasmose. Dit is een infectie veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii, die vaak wordt overgedragen via rauw vlees of ongewassen groenten. Toxoplasmose kan leiden tot gezondheidsproblemen voor de pasgeborene, zoals gehoor- en oogproblemen.
  3. Salmonellose. Dit is een infectie veroorzaakt door de bacterie Salmonella, die vaak wordt overgedragen via rauw of onvoldoende gekookt vlees. Salmonellose kan leiden tot diarree, koorts en buikkrampen.

Als je tijdens de zwangerschap bewerkt vlees eet, loop je ook een hoger risico op gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele van de gevaren die je kunt ondervinden.

  1. Hoge bloeddruk. Bewerkt vlees bevat vaak een hoog gehalte aan zout, wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Dit kan een groter risico vormen voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kindjes.
  2. Overgewicht. Bewerkt vlees bevat vaak een hoog gehalte aan verzadigd vet, wat kan leiden tot gewichtstoename. Dit kan leiden tot problemen tijdens de zwangerschap, zoals diabetes of een groot geboren kindje.
  3. Nitraten. Bewerkt vlees bevat vaak nitraten als conserveringsmiddelen, die ongezond kunnen zijn voor moeder en kind.

Onthoud dat een gezonde voeding tijdens de zwangerschap van groot belang is voor de gezondheid van jezelf en je kindje. 

4 Aandachtspunten

Er zijn een aantal andere dingen waar je als zwangere vrouw rekening mee moet houden als het gaat om voeding en vlees eten.

  1. Gekookt vlees. Gekookt vlees is veiliger dan rauw of onvoldoende gekookt vlees. Als je besluit om vlees te eten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed gekookt is. Dit kan helpen om infecties te voorkomen.
  2. Voedingswaarde. Zorg ervoor dat je een divers dieet hebt en genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Vlees is een goede bron van eiwitten, ijzer en vitamine B12.
  3. Vermijd zware maaltijden vlak voor het slapen. Het is niet aan te raden om zwaar te eten vlak voor het slapen gaan, omdat dit kan leiden tot maagproblemen.
  4. Wanneer je twijfels hebt, raadpleeg je arts of verloskundige. Als je twijfels hebt over welk vlees je wel of niet kunt eten tijdens de zwangerschap, is het altijd verstandig om je arts of verloskundige te raadplegen voor professioneel advies.

Ook is het belangrijk om te weten dat er alternatieven zijn voor vlees, zoals plantaardige proteïnen, zoals bonen, linzen, tofu, etc. 

Dit kan een gezonde en veilige manier zijn om eiwitten en andere voedingsstoffen binnen te krijgen tijdens de zwangerschap.

Take home message

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap bewust om te gaan met voeding en vlees eten. 

Door het vermijden van rauw of onvoldoende gekookt vlees en bewerkt vlees, kun je het risico op infecties en gezondheidsproblemen verminderen. 

Dit is van groot belang voor de gezondheid van jezelf en je kindje.

Het is verstandig om een divers dieet te hebben en genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. 

Vlees is een goede bron van eiwitten, ijzer en vitamine B12. 

Als je twijfels hebt over welk vlees je wel of niet kunt eten tijdens de zwangerschap, is het altijd verstandig om je arts of verloskundige te raadplegen voor professioneel advies.

Daarnaast zijn er ook alternatieven voor vlees, zoals plantaardige proteïnen, zoals bonen, linzen, tofu, etc. 

Dit kan een gezonde en veilige manier zijn om eiwitten en andere voedingsstoffen binnen te krijgen tijdens de zwangerschap.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen