Zijn Blauwe Plekken Gevaarlijk?

Hoewel de meeste blauwe plekken relatief onschuldig zijn, kunnen sommige op een ernstiger onderliggend medisch probleem wijzen.

Blauwe plekken zijn niet altijd onschuldig en daarom moet je met een aantal symptomen rekening houden. Dus wanneer zijn blauwe plekken gevaarlijk?

Als een blauwe plek na een week niet verbeterd of verergerd, heb je mogelijk medische zorg nodig. Wees op je hoede als je geen duidelijk oorzaak kan aanwijzen, de pijn niet afneemt of als de bewegingsvrijheid van de gewrichten is verminderd. Er kan sprake zijn van een hematoom, oftewel een onderhuidse bloeding. Wanneer er binnen twee weken geen verbetering plaatsvindt, moet je contact opnemen met een arts. Mogelijk oorzaken zijn aspirine, bloedverdunners, infecties, bloedziekte, bloedstollingsstoornis, bloedarmoede of leukemie.

Dit artikel vertelt je wanneer blauwe plekken gevaarlijk zijn, de kans op bloedstolsels en de oorzaken van gevaarlijke blauwe plekken.

jonge heeft last van blauwe plek

Wanneer zijn blauwe plekken gevaarlijk?

We zullen een aantal afwijkende symptomen en situaties bespreken. 

Geen verbetering. Na een week zouden de blauwe plekken verbeterd moeten zijn. Als dit niet het geval is of wanneer ze veel erger zijn geworden moet je contact opnemen met een arts. 

Hematoom. Bij geen verbetering of verergering is er mogelijk sprake van een hematoom. Dit is een grote onderhuidse ophoping van bloed. In weze is het een ernstigere dieper gelegen blauwe plek. Een hematoom kan vanzelf verdwijnen maar heeft in sommige gevallen medische zorg nodig. 

Geen duidelijke oorzaak. Wanneer de blauwe plekken zonder duidelijke reden of trauma ontstaan moet je contact opnemen met een arts. 

Snel ontstaan. Als de blauwe plekken erg gemakkelijk ontstaan, kan het wijzen op een onderliggende aandoening. Maak dan een afspraak bij je dokter. 

Nagels. Wanneer de blauwe plek zich onder een vinger of teennagel bevindt en pijnlijk is, neem dan contact op met een arts. 

Pijn. Een blauwe plek kan bij aanraking pijnlijk zijn. Normaal gesproken zou de pijn na ongeveer drie dagen af moeten nemen. Om de pijn te verlichten kan je eventueel een pijnstiller nemen. 

Lokatie. Blauwe plekken treden op in de huid-, spieren of botten. Dit maakt nogal uit aangezien de weken delen kneuzingen dagen tot weken aanhouden terwijl botkneuzingen 1-2 maanden kunnen blijven.

Hoofd en nekgebied. Blauwe plekken kunnen soms gevaarlijk worden als ze in het hoofd of nek gebied ontstaan. Door de overvloed aan bloedvaten kunnen hoofdwonden heviger gaan bloeden. Zo kan een letsel een hematoom veroorzaken, een ernstige vorm van een kneuzing dat vatbaarder is voor bloedklonters.

Kleurenfasen. Tijdens het genezingsproces zal de blauwe plek vele kleuren aannemen. Een blauwe plek zal doorgaans 4 verschillende kleuren stadia doorlopen voordat het volledig verdwijnt. Echter, als de blauwe plek niet vervaagt of zelfs verergert moet je contact opnemen met een arts. 

Diep veneuze trombose. Als het zacht en warm aanvoelt en mogelijk een trekkende sensatie ervaart wanneer je je been beweegt kan er sprake zijn van een diep veneuze trombose. Dit is een diepgelegen bloedstolsel in het been en vereist direct medische aandacht.

Complicaties. Ernstige bloeduitstortingen kunnen in sommige gevallen leiden tot verlies van mobiliteit, bloedstolsels of zenuwbeschadiging. Complicaties die dus erger zijn dan de blauwe plek zelf. Gelukkig zijn ze zelden levensbedreigend.

Overig:

  1. als het hevige pijn of zwelling veroorzaakt 
  2. op een ongewone locatie/lichaamsdeel waar je normaal gesproken geen blauwe plekken ontwikkelt 
  3. een blauwe plek die na genezing terug blijft komen. 

Hematomen

Hematomen in het hoofd en de buik kunnen heftige symptomen veroorzaken. Ga bij de volgende symptomen direct naar de spoedeisende hulp:

  • Septale hematomen (gezicht): hierbij kan het gebied onder de ogen gaan opzwellen en kan je een bloedneus of vocht uit de neus ervaren. 
  • Intracraniële hematomen (hoofd): hoofdpijn, misselijkheid, braken, verwardheid of onduidelijke spraak
  • Buikhematomen: gevoeligheid, zwelling, en pijn

Snel blauwe plekken oplopen

Het snel oplopen van blauwe plekken kan soms wijzen op een onderliggende aandoening zoals een bloedziekte of bloedstollingsstoornis. Mogelijk is er iets aan de hand als je regelmatig grote blauwe plekken krijgt waarvan de oorzaak onduidelijk is. Vooral als de blauwe plekken zich op de rug, romp of het gezicht bevinden, kan het zorgelijk zijn.

Oorzaken van gevaarlijke blauwe plekken 

Hoewel blauwe plekken in de meeste gevallen onschuldig zijn, zullen we ook nog de gevaarlijke onderliggende medische aandoeningen bespreken. 

Oorzaken plotselinge blauwe plekken:

  1. geneesmiddelen: aspirine of anticoagulantia (bloedverdunners)
  2. infecties
  3. bloedziekte
  4. bloedstollingsstoornis
  5. bloedarmoede
  6. leukemie  

Het gevaar van bloedverdunners is dat je na een val of stoot inwendige bloedingen hebt zonder uitwendige verschijnselen. De medicijnen voorkomen namelijk dat het bloed gaat stollen.

Blauwe plekken en bloedstolsels 

Veel mensen zijn bang dat blauwe plekken bloedstolsels of bloedklonters kunnen veroorzaken. 

Dit is niet het geval, een blauwe plek zal dus geen bloedstolsel veroorzaken. Echter, de klap die voor de blauwe plek zorgde kan in zeer zeldzame gevallen wel een bloedstolsel veroorzaken. 

Wanneer een botsing een diep gelegen ader beschadigd, kan er een aderstolsel ontstaan. Dit zal in de meeste gevallen dus niet gebeuren.

Bovendien bevindt het gestolde bloed zich niet in de bloedsomloop. Dit maakt de kans op een beroerte zeer klein. De bloedstolsels kunnen dus nergens heen en blijven achter in de blauwe plekken. 

Take home message 

Hoewel blauwe plekken meestal onschuldig zijn, moet je moet met een aantal symptomen rekening houden om gevaarlijke van onschuldige blauwe plekken te kunnen onderscheiden. 

Bijvoorbeeld als je geen idee hebt waar de blauwe plekken vandaan komen en wanneer de blauwe plek niet vervaagt of zelfs erger wordt. 

Ernstige blauwe plekken of kneuzingen vereisen soms directe medische zorg. Houd daarom de hierboven beschreven symptomen in je achterhoofd.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Langlois, N. E. I., & Gresham, G. A. (1991). The ageing of bruises: a review and study of the colour changes with time. Forensic Science International, 50(2), 227-238.