4 Gevaren Van Snurken

Snurken is minder onschuldig dan het in eerste instantie lijkt. Hier zijn een aantal logische verklaringen voor. Is snurken gevaarlijk?

KORT ANTWOORD

Snurken kan gevaarlijk worden. Zo kan luid snurken een teken zijn van obstructieve slaapapneu, een ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling geblokkeerd raakt. Dit gaat niet alleen ten koste van je slaap, met name ernstige obstructieve slaapapneu verhoogt namelijk ook het risico op obesitas, diabetes, atherosclerose, hoge bloeddruk, cardiovasculaire problemen zoals een hartaanval en een beroerte. Het risico om vroeg te sterven kan door ernstige slaapapneu met maar liefst 46% toenemen. 

Dit artikel vertelt je wanneer snurken gevaarlijk kan worden, alle gezondheidsrisico’s en de logische verklaringen hiervoor.

man ligt te snurken

Waarom is snurken gevaarlijk?

Snurken kan door obstructieve slaapapneu gevaarlijk zijn door de risico’s die het met zich meebrengt. 

1. Obstructieve slaapapneu

Je kan snurken als het topje van de ijsberg beschouwen. Het kan namelijk een belangrijke aanwijzing zijn voor een ernstige gezondheidsaandoening. 

Luid snurken kan wijzen op obstructieve slaapapneu. Van de volwassen bevolking heeft ongeveer 2-9% obstructieve slaapapneu. Apneu is een volledig verlies van de luchtstroom. Elke apneu duurt normaal minstens 30 seconden.

Als je dermate hard snurkt kunnen anderen regelmatig wakker worden. In dat geval is de kans op obstructieve slaapapneu ongeveer 50%.

Dit is niet alleen vervelend voor de slaappartner. Bij deze ernstige slaapstoornis raakt je ademhaling verstopt waardoor je slaap verstoort raakt. 

Neem contact op met een arts als er bij het luid snurken de volgende symptomen optreden. De klachten kunnen dan verder geëvalueerd worden.

Risicofactoren: 

 1. overgewicht (vetophopingen bovenste luchtwegen)
 2. nekomtrek
 3. een vernauwde luchtweg
 4. oudere leeftijd
 5. mannelijk geslacht
 6. alcohol, verdovende of kalmerende middelen (ontspannen de keelspieren)
 7. familiegeschiedenis
 8. verstopte neus
 9. roken (ontstekingen en vochtophopingen)
 10. medische aandoeningen

2. Gezondheidsrisico’s van obstructive slaapapneu

De aandoening (ernstige) obstructieve slaapapneu brengt een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee, het verhoogt namelijk het risico op:  

 1. hoge bloeddruk
 2. obesitas
 3. diabetes
 4. cardiovasculaire problemen zoals een hartaanval 
 5. beroerte
Weetje

Wist je dat luid snurken je leven kan verkorten? Een nieuw onderzoek heeft aangetoond dat luid snurkende mannen een kortere levensverwachting kunnen hebben. 

Deze kortere levensverwachting is een gevolg van ernstige slaapapneu. Het risico op vroeg te sterven is maar liefst 46% hoger.

3. Hoger sterfterisico 

Snurken is afkomstig van het zachte gehemelte (palataal) of van niet-palatale bronnen. Dit geeft een karakteristiek geluid.

Op basis van de gegevens van 77.260 mensen bleek dat het sterftecijfer hoger was onder degenen die niet-palataal snurken.

In deze studies was er echter geen verband gevonden tussen de ernst van de slaapapneu en de waargenomen sterfte.

Het onderzoek beschikte ook niet over de nodige informatie om voor een aantal belangrijke factoren te corrigeren zoals bestaande medische aandoenigen en of de slaapapneu behandelt werd.

4. Vaker ongevallen

Snurken brengt ook een aantal indirecte gevaren met zich mee. Obstructieve slaapapneu blokkeert de ademhaling en gaat ten koste van een goede nachtrust. 

Vermoeidheid en slaperigheid kunnen vervolgens tot een aantal gevaren leiden zoals problemen met het autorijden tot zelfs arbeidsongevallen.

5. Beroertes

Uit een aantal dierstudies bleek dat de trillingen van het snurken het risico op een beroerte kan verhogen. 

Hierbij werd de rechter halsslagader 6 uur lang aan vibraties blootgesteld die vergelijkbaar waren met de trillingen die bij het snurken plaatsvinden. 

Er was een groot verschil met de halsslagader die niet aan de trillingen was blootgesteld. Er werden namelijk vaatveranderingen (start atherosclerose) aangetoond.

6. Atherosclerose

Een menselijke studie heeft de effecten van snurken op de bloedvaten onderzocht. Mensen die meer dan 50% van de slaaptijd snurken worden beschouwd als ernstige snurkers. 

Deze groep heeft een verhoogde kans op carotis (nek) slagader atherosclerose en juist niet in de femorale (been) slagader. 

Deze bevinding pleit voor de bevinding hierboven, dat de trillingen de atherosclerose veroorzaken. De trillingen van het snurken liggen immers dichterbij de nek dan bij het been. 

De belangrijkste oorzaak voor deze carotis atherosclerose was de duur van het snurken. De ernst van de slaapapneu leek in deze studie minder belangrijk te zijn.

Slaapapneu 

Snurken is gevaarlijk omdat het op obstructieve slaapapneu kan wijzen. Het is daarom handig om er wat meer over te weten te komen. 

Er bestaan drie soorten slaapapneu: 

 1. obstructieve slaapapneu. De spieren ontspannen tijdens het slapen waardoor de tong in de keel de ademhaling blokkeert.
 2. centrale slaapapneu. Minder voorkomende oorzaak. De ademhaling wordt onregelmatig aangestuurd vanaf het brein.
 3. complexe slaapapneu. Probleem die zich kan ontwikkelen na behandeling van obstructieve slaapapneu.

Het snurken verminderen

Fysieke attributen zoals een smalle keel, vergrote adenoïden en een gespleten gehemelte zijn vaak erfelijk en dragen bij aan snurken.

Hoewel je geen invloed hebt op je lichaamsbouw, zijn er verschillende natuurlijke methodes waarmee je het snurken kan controleren.

Denk hierbij aan bedtijdroutines, leefstijlveranderingen en keeloefeningen.

Take home message 

BIj het snurken gaat de aandacht al snel naar de persoon die er wakker van kan worden. Dit is erg vervelend maar het heeft voor de snurker mogelijk gezondheidsimplicaties.

Hoewel snurken in eerste instantie onschadelijk lijkt, kan het meerdere gezondheidsaspecten negatief beïnvloeden. Dus is snurken gevaarlijk?

Snurken beperkt zich niet alleen tot de snurkende geluiden. Het kan je ademhaling verstoren en ten koste gaan van een goede nachtrust. Een blokkering van de ademhaling tijdens de slaap zet mensen vaak aan het denken.   

Maar hier blijft het niet bij. Obstructieve slaapapneu verhoogt de kans op meerdere gezondheidsaandoeningen waaronder diabetes, beroertes en vroegtijdige sterfte.

Kortom, er valt dus niet zoveel te lachen om snurken en het dient serieus genomen te worden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Cho, J. G., Witting, P. K., Verma, M., Wu, B. J., Shanu, A., Kairaitis, K., … & Wheatley, J. R. (2011). Tissue vibration induces carotid artery endothelial dysfunction: a mechanism linking snoring and carotid atherosclerosis?. Sleep, 34(6), 751-757.

Lee, S. A., Amis, T. C., Byth, K., Larcos, G., Kairaitis, K., Robinson, T. D., & Wheatley, J. R. (2008). Heavy snoring as a cause of carotid artery atherosclerosis. Sleep, 31(9), 1207-1213.

Hoffstein, V. (1996). Is snoring dangerous to your health?. Sleep, 19(6), 506-516.

Punjabi, N. M. (2008). The epidemiology of adult obstructive sleep apnea. Proceedings of the American Thoracic Society, 5(2), 136-143.