6 Gezondheidsvoordelen van Boulderen

Boulderen is een high intensity workout waarbij je je gehele lichaamsgewicht op een gecoördineerde manier omhoog moet zien te brengen. Dus is boulderen gezond?

KORT ANTWOORD

Boulderen bevordert de spierkracht, conditie, vetverbranding, coördinatie, evenwicht, flexibiliteit en lichaamsbewustzijn. Boulderen vereist zowel kracht als cardio waardoor je spieren opbouwt en tegelijkertijd vet verbrandt. Het is een full body workout waarmee je per uur maar liefst 500-700 calorieën kan verbranden. Je armen, rug, schouders en core zullen overuren draaien. Daarom geeft boulderen je een atletische en gespierde lichaamsbouw. Bovendien suggeren studies dat bouilderen depressieve symptomen kan verlichten.

Dit artikel vertelt je aan de hand van 5 gezondheidsvoordelen waarom boulderen gezond is.

vrouw is aan het boulderen

1. Vetverbranding

Tijdens het boulderen zul je per minuut 8-10 calorieën verbranden. Dit kan na een boulder sessie aardig oplopen.

Afhankelijk van verschillende factoren zoals de intensiteit en lichaamsgewicht verbrand je per uur klimmen tussen de 500-700 calorieën.

Het energieverbruik is vergelijkbaar met een hardloopsnelheid van 5 – 7 minuten per kilometer. Een flink tempo dus.

Daarnaast zullen de spieren die je met het boulderen opbouwt ook extra calorieën in rust verbranden. Het onderhoud van spieren kost namelijk veel energie.

Bovendien is boulderen ook gemakkelijker met een gezond gewicht wat je een extra zetje in de juiste richting kan geven. Kortom, boulderen kan gewichtsverlies bevorderen.

2. Spierkracht

Boulderen geeft je een atletische en gespierde lichaamsbouw en mensen die boulderen zijn vaak erg slank en sterk. Niet gek.

Het is een full body workout waarbij je meerdere spiergroepen moet activeren. Je onderarm-, arm-, rug- en corespieren zullen de grootst transformatie ondergaan.

Om succesvol te boulderen zul je je eigen lichaamsgewicht omhoog moeten kunnen trekken. Hiervoor heb je aardig wat spierkracht nodig.

Bovendien train je met boulderen functionele spierkracht dat in het dagelijks leven van pas zult komen.

Spieren die je bij het boulderen gebruikt:

  1. onderarmen
  2. fijne handspieren
  3. rugspieren
  4. corespieren
  5. benen
  6. bilspieren

Mensen doen niet aan boulderen om groter te worden, maar door regelmatig te boulderen zul je automatisch sterker worden spieren opbouwen en strakker worden. Een fijne bijkomstigheid.

3. Conditie

Van je eerste greep tot aan de top zal je hartslag verhoogd zijn wat je uithoudingsvermogen vergroot.

Je longen moeten namelijk het zuurstof met kooldioxide uitwisselen en het hart moet het zuurstofrijke bloed naar je spieren pompen. 

Je ademhalingssysteem en cardiovasculaire systeem is dus erg actief. Boulderen kan dus goed zijn voor je hart en longen.

Boulderen is niet zoals fitness waarbij je een aantal herhalingen maakt en rust neemt. Je zult de spierspanning langdurig moeten behouden om niet omlaag te vallen.

4. Flexibiliteit

Boulderen en met name moeilijke transities vereisen vaak een goede flexibiliteit. Je moet je namelijk aan de klimmuur aanpassen om de top te bereiken. Naast flexibele ledematen heb je ook een flexibele romp nodig.

Stretches voor klimmers om flexibiliteit te verbeteren:

  1. enkelstretches
  2. roterende onderarm en pols stretches
  3. box split
  4. biceps stretches
  5. borst stretches
  6. hamstring stretches
  7. lies en adductor stretch
  8. vlinder

5. Coördinatie

Je moet zowel je handen als voeten met (chirurgische) precisie plaatsen om niet naar beneden te vallen. Het is dus niet verwonderlijk dat boulderen goed is voor je coördinatie. Zo kan boulderen zowel je hand-oog coördinatie als het gevoel voor ruimtelijk inzicht verbeteren.

6. Vermindert depressie

Boulderen kan zelfs depressieve symptomen verlichten. Dit blijkt uit recente wetenschappelijke onderzoeken. 

Mogelijk kan psychotherapeutische bouldertherapie in de toekomst als therapeutische behandeling toegepast worden. Meer onderzoeken zijn nodig.

Nadelen boulderen

Net zoals bij elke sport heeft ook boulderen nadelen:

  1. je kunt verkeerd vallen
  2. snelle uitputting
  3. herhaaldelijke belasting van vingers, schouders en heupen
  4. ruw voor je huid

Bovendien is het duur en zullen je schoenen ook snel slijten. Luister goed naar je lichaam en neem rust als je lichaam dat nodig heeft.

Take home message

Van spierkracht en vetverbranding tot het verlichten van depressieve symptomen, er komen steeds meer gezondheidsvoordelen van boulderen aan het licht.

Boulderen is een spieropbouwende activiteit waarmee je vetvrije massa kunt opbouwen. Om de extreme spierspanning vast te houden zul je erg sterk moeten zijn.

Reden genoeg om boulderen in je routine te integreren. Houd rekening met de nadelen, bouw het rustig op en neem rust als je een blessure hebt.

Met alleen boulderen ben je er nog niet. Je zult ook een gezond dieet en goed trainingsschema moeten volgen om je gewicht en sportieve doelen te behalen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.