Aften aan de Zijkant van je Tong: 4 Symptomen en 7 Behandelingen.

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke zweer aan de zijkant van je tong, dan is de kans groot dat je aan de zijkant van je tong aften had.

Deze kleine, ronde of ovale zweren kunnen zeer ongemakkelijk zijn en je dagelijkse activiteiten belemmeren, zoals eten en praten. 

Hoewel de oorzaken van aften zijkant tong nog niet volledig bekend zijn, kunnen factoren zoals stress, voeding, hormonale veranderingen, en letsel aan de mondholte bijdragen aan hun ontstaan. 

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, behandeling en preventieve maatregelen die je kunt nemen om de vervelende pijn te verlichten en terugkerende episodes te voorkomen.

man inspecteert zijn tong

4 Symptomen

De symptomen van aften aan de zijkant van de tong kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de grootte en de locatie van de aften. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

 1. Pijn. Een pijnlijke zweer of blaasje aan de zijkant van de tong: Aften aan de zijkant van de tong zijn meestal klein, rond of ovaal en hebben een witte of gele kleur met een rode rand eromheen.
 2. Branderig gevoel. Een branderig of prikkelend gevoel voordat de aft zich ontwikkelt.
 3. Moeite met eten, drinken of spreken: Als de aft zich op een gevoelige plek bevindt, kan dit pijnlijk zijn bij het eten van bepaald voedsel, zoals citrusvruchten, pittig eten, zure dranken of hard voedsel.
 4. Gevoeligheid of zwelling. Gevoeligheid of pijnlijke zwelling van de lymfeklieren in de buurt van de mond en de hals. Dit is meestal het geval bij ernstige of terugkerende aften.

Maak een afspraak met je huisarts of tandarts als je pijn of ongemak ervaart om te controleren of er geen sprake is van een andere aandoening.

Hoe lang blijven aften zitten?

Wanneer aften aan de zijkant van de tong ontstaan, kunnen ze behoorlijk pijnlijk zijn en het eten en spreken bemoeilijken. 

Gelukkig is het vaak zo dat deze aandoening meestal vanzelf binnen een paar weken geneest, zonder enige medische behandeling.

Zo zullen de meeste aften binnen 7 tot 14 dagen genezen. Tijdens dit genezingsproces zal de zweer kleiner en minder pijnlijk worden. 

Uiteindelijk zal de zweer verdwijnen en kan het genezende gebied iets gevoelig zijn, maar er zal geen zichtbare schade meer zijn.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle aften binnen een paar weken genezen. 

Sommige aften kunnen kunnen een langere genezingstijd hebben, afhankelijk van hun grootte en locatie. 

Als de aften langer dan twee weken aanhouden, of als je andere symptomen ervaart zoals koorts of zwelling in de mond, is het belangrijk om medisch advies te zoeken. 

In deze gevallen kan er sprake zijn van een andere aandoening die behandeld moet worden.

7 oorzaken 

De exacte oorzaken van aften aan de zijkant van de tong zijn nog niet volledig bekend. 

Er zijn wel verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening, waaronder:

 1. Erfelijkheid. Aften kunnen erfelijk zijn. Mensen met een familiegeschiedenis van aften zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van deze aandoening.
 2. Stress. Stress kan het immuunsysteem onderdrukken, waardoor het lichaam gevoeliger wordt voor infecties en ziekten, waaronder aften.
 3. Voeding. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, pittig eten, zure dranken of hard voedsel, kunnen de ontwikkeling van aften aan de zijkant van de tong veroorzaken. Voedingsdeficiënties, zoals een tekort aan ijzer, foliumzuur en vitamine B12, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van aften.
 4. Hormonale veranderingen. Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de menstruatiecyclus of zwangerschap, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van aften.
 5. Trauma aan de mond. Trauma aan de mond, zoals tandheelkundige procedures, het bijten van de tong of lip, of het dragen van beugels of tandprothesen, kan leiden tot aften aan de zijkant van de tong.
 6. Infecties. Infecties, zoals virale infecties of bacteriële infecties, kunnen aften aan de zijkant van de tong veroorzaken.
 7. Auto-immuunziekten. Auto-immuunziekten, zoals lupus, kunnen aften aan de zijkant van de tong tot gevolg hebben.

Het identificeren van de oorzaken van aften aan de zijkant van de tong kan een uitdaging zijn, omdat de exacte oorzaak bij elke persoon anders kan zijn. 

Als je regelmatig last hebt van aften, kan het raadzaam zijn om een arts of tandarts te raadplegen om de onderliggende oorzaken te achterhalen en geschikte behandelingen te vinden.

Wat kun je ertegen doen?

Er zijn verschillende manieren om aften aan de zijkant van de tong te behandelen en te voorkomen. Hier zijn enkele opties.

 1. Mondspoelingen. Mondspoelingen, zoals zout water of speciale mondspoelingen die zijn ontworpen om aften te behandelen, kunnen helpen om de pijn te verlichten en de genezing te versnellen.
 2. Pijnverlichting. Er zijn verschillende vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals ibuprofen of paracetamol, die kunnen helpen om de pijn te verlichten die gepaard gaat met aften.
 3. Topische behandelingen. Er zijn ook verschillende topische behandelingen beschikbaar, zoals gels, zalven en sprays, die aangebracht kunnen worden op de aften om de pijn te verlichten en de genezing te bevorderen. Sommige van deze producten bevatten ingrediënten zoals lidocaïne, benzocaïne of hydrocortison.
 4. Dieetaanpassingen. Het vermijden van voedingsmiddelen die aften kunnen veroorzaken, zoals citrusvruchten, pittig eten en zure dranken, kunnen helpen om het risico op aften te verminderen. Bovendien kan het eten van een dieet dat rijk is aan voedingsstoffen zoals ijzer, foliumzuur en vitamine B12 aften helpen voorkomen.
 5. Stressvermindering. Omdat stress een bijdragende factor kan zijn aan de ontwikkeling van aften, kan het verminderen van stress door middel van meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken helpen om aften te voorkomen.
 6. Mondhygiëne. Goede mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen en flossen van de tanden, kan helpen om de ontwikkeling van aften te voorkomen.
 7. Medische behandeling. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een medische behandeling te zoeken voor aften aan de zijkant van de tong. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de aften erg groot zijn, lang aanhouden of vaak terugkomen. Een arts kan medicijnen voorschrijven, zoals steroïden of immunosuppressiva, om de ontsteking te verminderen en de genezing te bevorderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste manier om aften aan de zijkant van de tong te voorkomen, is door een gezonde levensstijl en regelmatige mondhygiëne. 

Als je echter regelmatig last hebt van aften, is het raadzaam om een arts of tandarts te raadplegen voor advies en behandeling.

Take home message

Samenvattend is het hebben van aften aan de zijkant van de tong een pijnlijke, maar relatief veel voorkomende aandoening die meestal binnen een paar weken vanzelf geneest. 

Hoewel de exacte oorzaken van aften nog onbekend zijn, zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling, waaronder stress, voeding en hormonale veranderingen.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen van aften te verlichten, waaronder mondspoelingen, pijnstillers en corticosteroïdengels. 

Het is ook belangrijk om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen die kunnen leiden tot terugkerende aften te behandelen.

Mocht je last hebben van aften aan de zijkant van je tong, neem dan gerust contact op met je huisarts of tandarts voor advies en behandeling. 

En onthoud dat aften in de meeste gevallen vanzelf verdwijnen en dat er verschillende manieren zijn om het risico op aften te verminderen.

Laten we positief eindigen door te zeggen dat door goed voor je mondgezondheid te zorgen, waaronder regelmatig tandartsbezoek en een gezonde levensstijl, je jezelf kunt beschermen tegen mondaandoeningen zoals aften.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen