De schildklierhormonen reguleren het metabolisme, hoe efficiënt je voedsel verbrandt en dus ook het vermogen om af te vallen.

Bij een hypothyreoïdie maakt het lichaam minder schildklierhormonen aan waardoor je  stofwisseling vertraagt, je minder calorieën verbrandt en dus sneller aankomt. 

Gelukkig kan levothyroxine het schildklierhormoon aanvullen. Maar betekent dit dat inname van levothyroxine dan ook leidt tot afvallen, ook als de schildklier normaal functioneert?

Inname van levothyroxine zorgt bij mensen met een traag schildklier voor stabilisering van het metabolisme waardoor zij gemiddeld 4 kilo afvallen. Mensen met een goed functionerend schildklier lijken ook dezelfde effecten te ervaren. Het enige is wel dat zodra je stopt met levothyroxine, het metabolisme weer vertraagd en mensen typisch weer aankomen. 

Levothyroxine om mee af te vallen 

In het verleden is thyroxine als hulpmiddel gebruikt om af te vallen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een overschot aan levothyroxine het afvallen stimuleert.

Levothyroxine is dus effectiever dan een dieet alleen. Echter, zodra je stopt met levothyroxine, stopt het afvallen en komt het gewichtsverlies vaak weer terug.  

Als de hypothyreoïdie is behandeld en wanneer de schildklierhormoonspiegels genormaliseerd zijn, zal het vermogen om af te vallen of aan te komen gelijk zijn als personen die geen schildklierproblemen hebben.

Meest effectieve schildklierhormoon

De schildklier maakt twee hormonen aan namelijk T3 en T4. De synthetische T4-medicatie, oftewel levothyroxine (L-T4) wordt als de gouden standaard beschouwd. 

The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism heeft onderzocht welke van de twee het afvallen het meest stimuleert. 

T3-medicatie in vergelijking met T4-medicatie resulteerde in een significant gewichtsverlies van 11,9 kg. Een hoger gewichtsverlies dan de T4.

Hoe kan je sneller afvallen met hypothyreoïdie 

lichaamsbeweging afvallenLichaamsbeweging, gezonde voeding en gecontroleerde portiegroottes zijn vaak de belangrijkste componenten om af te vallen. Maar bij een hypothyreoïdie speelt de onderactieve schildklier een rol. 

Je verliest namelijk moeilijker gewicht omdat de schildklier de stofwisselingsfunctie reguleert. Gewichtstoename is meestal het eerste symptoom van een trage schildklier.

Naast de behandeling met levothyroxine kan je een paar veranderingen in het dieet aanbrengen waardoor je nog makkelijker afvalt.

Eet ontstekingsremmend voedsel. Hypothyreoïdie kan resulteren in depressie en gewrichtspijnen. Ontstekingsremmend voedsel waaronder groene bladgroenten, vette vis, tomaten, fruit, noten en olijfolie kunnen deze ontstekingen verminderen. Het is rijk aan magnesium, zink, B-vitamines, ijzer, selenium en vitamine C. Daarnaast kalmeert dit voedsel het immuunsysteem wat vaak overactief is bij mensen met hypothyreoïdie. Omdat je bewerkte voedingsmiddelen vermijd zal bovendien de belasting op de lever sterk afnemen. De lever zet maar liefst 60 procent van het T4 om in T3.

Neem regelmatige kleine maaltijden. Een traag werkende schildklier vertraagt ook de spijsvertering. Door regelmatig kleine maaltijden met gezonde vetten, eiwitten en complexe koolhydraten te eten blijft de bloedsuikerspiegel stabiel.

Vermijd eenvoudige suikers en koolhydraten. Volg een koolhydraatarm dieet met de focus op complexe koolhydraten waaronder zetmeelrijke groenten en peulvruchten. Vermijd voedsel met een hoge glycemische index zoals zoete dranken en geraffineerde graanproducten. Deze voedingsmiddelen kunnen het aantal ontstekingen in het lichaam verhogen. Zorg er bovendien voor dat je voldoende calorieën binnenkrijgt omdat een tekort een stressreactie kan veroorzaken wat juist resulteert in een verminderde schildklier productie (T3). 

Overweeg een voedseldagboek. Als je niet bijhoudt wat je allemaal drinkt en eet kan je al snel over je dagelijkse behoefte heengaan. Daarnaast word je bewuster van wat je eet waardoor je gebalanceerde maaltijden zult nemen. Voor mensen met een hypothyreoïdie is het namelijk extra belangrijk om alle macronutriënten binnen te krijgen. Matige koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten zijn essentieel voor een optimale schildklierfunctie.

Neem levothyroxine volgens het voorschrift. Levothyroxine dient op een lege maag ‘s ochtends met veel water worden ingenomen. Combineer levothyroxine niet met andere medicijnen en wacht vervolgens minimaal een half uur tot een uur voordat je aan het ontbijt begint. 

Voldoende lichaamsbeweging. De belangrijke aanvulling op een gezond dieet is lichaamsbeweging. Echter, als je vanwege de hypothyreoïdie uitgeput bent kan je beter even rustig aan doen. Lichaamsbeweging kan in dat geval soms de hypothyreoïdie onderdrukken. Wanneer de hypothyreoïdie onder controle is door bijvoorbeeld de levothyroxine en je daarnaast ook de energie hebt, is het tijd voor extra lichaamsbeweging.

Kortom, levothyroxine is niet alles. Volg een dieet gebaseerd op fruit, groenten en mager vlees. Deze voedingsmiddelen zijn caloriearm en zijn bovendien zeer vullend.

Take home message 

Levothyroxine maakt de hormoonspiegel bij mensen met een hypothyreoïdie weer stabiel. Vanaf het moment dat levothyroxine wordt ingenomen zal 50% van de mensen 2 jaar lang blijven afvallen. 

Gemiddeld val je over de gehele periode 3.8 – 4.4 kilo af. Afvallen kan ook een symptoom zijn dat de dosering levothyroxine te hoog is.

Met deze tips val je sneller af met een hypothyreoïdie: 

  1. Eet ontstekingsremmend voedsel
  2. Neem regelmatige kleine maaltijden
  3. Vermijd eenvoudige suikers en koolhydraten
  4. Overweeg een voedseldagboek
  5. Neem levothyroxine volgens het voorschrift
  6. Voldoende lichaamsbeweging

Kortom, eet gezonde caloriearme voedingsmiddelen waaronder groenten, mager vlees en fruit. Deze voedingsmiddelen zullen je bovendien vullen waardoor je minder zult eten. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond.

Bronnen

Lee, S. Y., Braverman, L. E., & Pearce, E. N. (2014). Changes in body weight after treatment of primary hypothyroidism with levothyroxine. Endocrine Practice, 20(11), 1122-1128.

Fierabracci, P., Martinelli, S., Tamberi, A., Piaggi, P., Basolo, A., Pelosini, C., … & Santini, F. (2016). Weight loss and variation of levothyroxine requirements in hypothyroid obese patients after bariatric surgery. Thyroid, 26(4), 499-503.

Reinehr, T., Isa, A., De Sousa, G., Dieffenbach, R., & Andler, W. (2008). Thyroid hormones and their relation to weight status. Hormone Research in Paediatrics, 70(1), 51-57.

McAninch, E. A., & Bianco, A. C. (2015). New insights into the variable effectiveness of levothyroxine monotherapy for hypothyroidism. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 3(10), 756-758.

Fox, C. S., Pencina, M. J., D’Agostino, R. B., Murabito, J. M., Seely, E. W., Pearce, E. N., & Vasan, R. S. (2008). Relations of thyroid function to body weight: cross-sectional and longitudinal observations in a community-based sample. Archives of internal medicine, 168(6), 587-592.