Amandelen Verwijderen: Een Overzicht.

Amandelen verwijderen is een medische ingreep die wordt vaak uitgevoerd bij mensen die last hebben van frequente of ernstige keelontstekingen, slaapapneu of vergrote amandelen die ademhalingsproblemen veroorzaken. 

De ingreep wordt meestal uitgevoerd onder algehele anesthesie en duurt ongeveer 30 minuten.

In dit artikel nemen we je mee door het proces van het verwijderen van amandelen, waarom het wordt gedaan, wat je kunt verwachten tijdens en na de ingreep, en hoe het herstel verloopt.

dokter en verpleegkundigen

Wanneer amandelen verwijderen?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zijn of haar amandelen zou willen laten verwijderen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende.

 1. Frequente of ernstige keelontstekingen. Als iemand regelmatig last heeft van keelontstekingen die niet reageren op reguliere behandelingen, kan verwijdering van de amandelen een oplossing zijn.
 2. Slaapapneu. Vergrote amandelen kunnen de luchtwegen tijdens de slaap blokkeren, wat leidt tot slaapapneu. De amandelen verwijderen kan dan helpen om deze aandoening te verminderen of te elimineren.
 3. Ademhalingsproblemen. Vergrote amandelen kunnen ook leiden tot ademhalingsproblemen tijdens het waken. Door de amandelen te verwijderen kan dit verbeteren.
 4. vrouw-ligt-ziek-op-bed-en-voelt-aan-keelPijn in de keel. Vergrote amandelen kunnen pijn veroorzaken in de keel, vooral bij het slikken. Verwijdering van de amandelen kan hierbij verlichting geven.
 5. Verstopping van de neus. Vergrote amandelen kunnen de neus verstoppen, vooral ’s nachts. Het verwijderen van amandelen kan dan verbetering geven.

Houd er wel rekening mee dat verwijdering van de amandelen niet altijd de oplossing is en dat er ook risico’s zijn verbonden aan de ingreep. 

Overleg daarom ook met een arts voordat je besluit om je amandelen te laten verwijderen.

Hoe worden amandelen verwijderd? 

Er zijn verschillende manieren om amandelen te verwijderen, maar de meest gebruikte methodes zijn:

 1. Traditionele chirurgie. Deze methode wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie en houdt in dat de arts via de mond toegang krijgt tot de amandelen. De arts zal vervolgens de amandelen verwijderen met behulp van een scalpel of snijinstrumenten. Dit is dus de meest gebruikelijke manier om amandelen te verwijderen.
 2. Laserchirurgie. Deze methode wordt ook uitgevoerd onder algehele anesthesie. Het wordt vaak gebruikt bij kinderen omdat het minder bloedverlies geeft dan de traditionele methode.
 3. Coblation. Dit is een techniek die gebruikmaakt van radiofrequentie-energie om weefsel weg te snijden, vaak bij mensen die lijden aan slaapapneu of vergrote amandelen.

Weet wel dat elke methode zijn eigen risico’s en complicaties met zich meebrengt. 

Daarom moet je met een arts overleggen welke methode het beste bij je past.

Na de ingreep zal de arts je instructies geven voor de herstelperiode en zal je waarschijnlijk pijnstillers voorgeschreven krijgen. 

In de meeste gevallen is de herstelperiode ongeveer een week, maar dit kan variëren van persoon tot persoon.

Wat moet je doen als je amandelen verwijderd zijn?

Na verwijdering van de amandelen, is het belangrijk om de volgende stappen te nemen voor een goede nazorg.

 1. Luister naar de instructies van de arts. De arts zal je specifieke instructies geven over hoe je moet zorgen voor jezelf na de operatie, zoals hoe vaak je moet spoelen met zout water of hoe vaak je pijnstillers moet nemen.
 2. Vermijd zware lichamelijke inspanning. Voor een bepaalde tijd na de operatie, moet je vermijden om te tillen, te duwen of te trekken. Dit kan namelijk leiden tot bloedingen.
 3. Let op je dieet. Volg een dieet dat rijk is aan eiwitten en vitamines, zoals vlees, vis, eieren, melkproducten, groenten en fruit. Voor een bepaalde tijd na de operatie, moet je voedsel eten dat zacht is en gemakkelijk te slikken. Voedingsmiddelen zoals rauwe groenten, fruit met schil, grote stukken vlees, krakelingen en kauwgum moeten worden vermeden.
 4. Spoelen met zout water. De arts kan je adviseren om regelmatig te spoelen met een oplossing van lauw water en zout. Dit helpt om de wonden te reinigen en te voorkomen dat er etter wordt gevormd.
 5. Controleer regelmatig bij de arts. De arts zal je waarschijnlijk regelmatig controleren om ervoor te zorgen dat alles goed geneest.
 6. Vermijd roken en alcoholgebruik. Roken en alcoholgebruik kan leiden tot complicaties na de operatie, dus daarom kun je dit natuurlijk het beste vermijden.

Door deze stappen te volgen, kan je herstel na verwijdering van de amandelen soepel verlopen. 

Houd wel rekening dat iedere persoon anders is en dat de hersteltijd per persoon kan variëren.

Ben je na amandelen verwijderen helemaal klaar? 

Verwijdering van de amandelen kan vaak een effectieve oplossing zijn voor mensen met frequente of ernstige keelontstekingen, slaapapneu of vergrote amandelen die ademhalingsproblemen veroorzaken. 

Het kan ook verlichting geven bij pijn in de keel of verstopping van de neus.

Echter, sommige mensen kunnen na verwijdering van de amandelen nog steeds last hebben van symptomen. 

Dit kan komen door een andere onderliggende aandoening of omdat de oorzaak van de symptomen niet volledig was gelegen in de amandelen.

Verwijdering van de amandelen is dus niet altijd een definitieve oplossing, en er zijn ook risico’s verbonden aan de ingreep. 

Overleg daarom met een arts voordat je besluit om je amandelen te laten verwijderen, om te bepalen of dit de juiste oplossing is voor jou en of er eventueel andere oplossingen zijn. 

Ook na de ingreep is het belangrijk om regelmatig terug te keren voor controle bij de arts, als er klachten blijven bestaan.

Take home message

Amandelen verwijderen is een medische ingreep die vaak uitgevoerd wordt bij mensen die last hebben van frequente of ernstige keelontstekingen, slaapapneu of vergrote amandelen die ademhalingsproblemen veroorzaken. 

Er zijn verschillende methoden om amandelen te verwijderen, zoals traditionele chirurgie, laserchirurgie en coblation. 

Na de ingreep is het belangrijk om de instructies van de arts op te volgen voor een goede nazorg, zoals een dieet rijk aan eiwitten en vitamines, spoelen met zout water, vermijden van zware lichamelijke inspanning en regelmatig controle bij de arts.

Houd er wel rekening mee dat verwijdering van de amandelen niet altijd de oplossing is voor iedereen en dat er ook risico’s verbonden zijn aan de ingreep. 

Toch kan verwijdering van de amandelen een effectieve oplossing zijn voor velen, en kan het leiden tot vermindering of eliminatie van symptomen en verbetering van de kwaliteit van leven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen