Is De Anticonceptiepil Slecht Voor Je?

De anticonceptiepil bevat krachtige hormonen, daarom vragen veel mensen zich af of de anticonceptiepil slecht voor je is.

KORT ANTWOORD

In sommige opzichten is de anticonceptiepil slecht voor je vanwege bijwerkingen en complicaties die kunnen optreden. Veelvoorkomende bijwerkingen van de anticonceptiepil zijn pijnlijke borsten, bloedingen tussen de menstruaties, hoofdpijn en misselijkheid. Het kan het de kans op vaatziekten, zoals beroertes, hartaanvallen en bloedstolsels verhogen. Het risico op medische problemen neemt toe als je ouder bent dan 35 jaar, rookt of risicofactoren hebt voor een hartaanval waaronder een hoge bloeddruk, suikerziekte, een hoog cholesterolgehalte en bloedstollingsaandoeningen. In zeldzame gevallen kan de anticonceptiepil levertumoren veroorzaken. Aan de andere kant kan de combinatiepil de kans op eierstok- of baarmoederkanker juist verlagen. 

Om deze vraag definitief te beantwoorden zullen we alle nadelen en voordelen van de anticonceptiepil op een rijtje zetten.

anticonceptiepil twijfelende vrouw

Is anticonceptiepil slecht voor je?

Anticonceptiepillen zijn zeer veilig, maar ze kunnen het risico op bepaalde gezondheidsproblemen verhogen.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van de anticonceptiepil zijn:

  1. pijnlijke borsten
  2. tijdelijke gewichtstoename: vasthouden van vocht
  3. bloedingen tussen de menstruaties
  4. hoofdpijn
  5. misselijkheid
  6. stemmingswisselingen

Gelukkig zijn deze bijwerkingen meestal van korte duur. 

Hart- en vaatziekten

Hoewel de kans op complicaties klein is kan de combinatiepil het risico op bloedstolsels, beroertes en hartaanvallen enigszins verhogen.

Een ernstige complicatie is het ontwikkelen van een bloedstolsel in de hersenen, longen, benen of het hart. 

Dit risico neemt toe als je de combinatiepil neemt, in het gips ligt, bedlegerig bent of als je een verhoogt risico hebt op bloedstolsels.

In zeldzame gevallen kan de pil tot de dood leiden. Kortom, de anticonceptiepil kan in sommige gevallen slecht voor je zijn.

Kanker

De pil kan gedurende een lange periode veilig ingenomen worden. Echter, volgens onderzoek zou de pil de kans op het ontwikkelen van bepaalde kankersoorten kunnen verhogen.

Volgens de American Cancer Society kan de anticonceptiepil op de lange termijn de kans verhogen op baarmoederhalskanker en borstkanker.

De combinatiepil kan de kans op levertumoren verhogen.

Maar aan de andere kant kan de anticonceptiepil juist ook bescherming bieden tegen kanker. Studies hebben aangetoond dat de anticonceptie pil de kans op: 

  • endometriumkanker met 50% verlaagt
  • eierstokkanker met 27% verlaagt

Na het stoppen van de combinatie anticonceptiepil kan deze bescherming tot wel 30 jaar lang aanhouden. 

Weetje

Wist je dat de bescherming door de pil tegen kanker elk jaar toeneemt? Na 6 jaar kan de kans op eierstok- of baarmoederkanker maar liefst 60% lager zijn. 

Bovendien kan de pil de kans op colorectale kanker met 15-20% verlagen. 

Is de anticonceptiepil goed voor je?

Omdat we alle slechte punten van de anticonceptiepil in kaart hebben gebracht krijg je al snel het idee dat de anticonceptiepil slecht voor je is. 

Om een uitspraak te kunnen doen of de anticonceptiepil slecht voor je is zullen ook de positieve punten van de pil belicht moeten worden.

Wees je ervan bewust dat de kans om complicaties klein is. Over het algemeen is de pil zeer veilig en ook zeer effectief. 

Het is belangrijk dat je met de schadelijke effecten rekening houdt, met name als je risicofactoren hebt of bepaalde onderliggende aandoeningen.

Kortom, verkijk je niet alleen op de negatieve punten van de pil en kijk ook naar de positieve punten:

  1. helpt de menstruatie te reguleren
  2. lichtere menstruatie
  3. minder menstruatiekrampen
  4. het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen
  5. helpt bij het timen van de menstruatie
  6. verminderen of voorkomen van acne (combinatiepil)

Overige voordelen:

  1. gebruiksgemak
  2. biedt enige bescherming tegen bekkenontstekingsziekten 
  3. veilige anticonceptiemethode
  4. bevordert de seksuele spontaniteit

De combinatiepil biedt bescherming tegen de volgende gezondheidsproblemen:

  1. bloedarmoede door hevige menstruatie (ijzertekort)
  2. eierstokcysten 
  3. osteoporose
  4. overtollig lichaamshaar
  5. acne
  6. vaginale droogheid
  7. niet-kankerachtige borstgroei
  8. pijnlijke geslachtsgemeenschap
  9. menstruele migraine

Goed onderzocht

Voor veel geneesmiddelen is er een gebrek aan onderzoek of is er nog niet veel over de langetermijneffecten bekend. Dit geldt niet voor de pil.

De anticonceptiepil behoort tot een van de meest onderzochte medicijnen. Al sinds 1960 is de anticonceptiepil goedgekeurd. 

Omdat het tot een van de meest bestudeerde medicijnen behoort kan er dus gesteld wordt dat de anticonceptiepil door de meeste vrouwen veilig gebruikt kan worden.

Om het in perspectief te plaatsen, de anticonceptiepil is normaal gesproken veiliger dan bijvoorbeeld een zwangerschap.

Take home message

Steeds meer vrouwen staan stil bij de effecten van de anticonceptiepil. Je neemt hormonen in en doet immers iets wat niet ‘’natuurlijk’’ is. Dus is de anticonceptiepil slecht voor je?

De anticonceptiepil is zeer effectief maar kan het risico op beroertes, bloedstolsels en hartaanvallen enigszins verhogen. Complicaties van de anticonceptie pil zijn zeldzaam.

Wees je bewust van alle gevaren van de pil, met name als je andere risicofactoren hebt zoals suikerziekte of een hoge bloeddruk.

Aangezien de anticonceptiepil de kans op vaatziekten verhoogt moet je rekening houden met de risicofactoren zoals diabetes of hoge bloeddruk.

Maar verkijk je niet op alle negatieve effecten. Het is uiteraard niet alleen maar slecht. Naast het voorkomen van de zwangerschap biedt de anticonceptie meerdere voordelen. 

Zowel pillen met alleen progestageen als de combinatiepil kan de menstruatie verlichten, menstruatiekrampen verminderen. 

Hoewel de pil de kans op bepaalde soorten kanker verhoogt kan het juist de kans op andere soorten kanker weer verlagen. 

Als je na drie maanden nog steeds bijwerkingen ervaart is het belangrijk dat je met de arts overlegt en bijvoorbeeld op een ander merk overstapt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Westhoff, C. L., Heartwell, S., Edwards, S., Zieman, M., Stuart, G., Cwiak, C., … & Kalmuss, D. (2007). Oral contraceptive discontinuation: do side effects matter?. American journal of obstetrics and gynecology, 196(4), 412-e1.

Cooper, D. B., & Mahdy, H. (2021). Oral contraceptive pills. StatPearls [Internet].

Rossi, G. V. (1966). Side-effects and possible complications of oral contraceptive drugs. The American journal of pharmacy, 138, 127-136.