Blaasontsteking met een Psychische Oorzaak

Het is je misschien opgevallen dat een blaasontsteking verband kan houden met je psychische gesteldheid.

Maar kan een blaasontsteking ook echt tussen je oren zitten? Kortom, kan een psychische oorzaak blaasontsteking veroorzaken?

KORT ANTWOORD

Mensen met depressie en paniekstoornis hebben significant vaker blaaspijnsyndroom. Zo kan stress de symptomen van het blaaspijnsyndroom (Interstitiële cystitis) doen opvlammen. Het is niet zo dat stress het blaaspijnsyndroom direct veroorzaakt, maar als je het hebt kan mentale en fysieke stress het triggeren. Ook kunnen mensen met stress vaker plasproblemen hebben (LUTS).

Dit artikel vertelt je of een psychische oorzaak blaasontsteking tot gevolg kan hebben, andere mogelijke oorzaken inclusief wat je er tegen kunt doen.

vrouw toilet plassen

Hoe een psychische oorzaak blaasontsteking veroorzaakt 

Hoewel psychische factoren op zichzelf geen blaasontsteking veroorzaken, kunnen ze wel van invloed zijn op het immuunsysteem en de algehele gezondheid. 

depressieZwakke afweer. Stress, angst en depressie kunnen bijvoorbeeld leiden tot een verzwakking van het immuunsysteem, waardoor het lichaam minder goed in staat is om infecties te bestrijden, inclusief blaasontstekingen. 

Plasproblemen. Daarnaast kunnen psychische factoren zoals stress invloed hebben op het plassen, zoals het vaker moeten plassen of het moeilijker kunnen legen van de blaas, wat mogelijk kan bijdragen aan het ontstaan van urineweginfecties.

Hoe vaak heeft een blaasontsteking een psychische oorzaak?

De meerderheid van de blaasontstekingen wordt veroorzaakt door bacteriële infecties. Psychische factoren spelen doorgaans een secundaire rol. 

Er is geen specifiek percentage beschikbaar dat aangeeft hoe vaak een psychische oorzaak een blaasontsteking veroorzaakt, omdat het vaak een complex samenspel is van verschillende factoren, waaronder bacteriële aanwezigheid, anatomische factoren en immuunsysteemfunctie.

Oorzaken van een blaasontsteking

Vaak is een poepbacterie die de urinebuis heeft bereikt de boosdoener. 

De urinebuis van vrouwen is korter en de poepbacteriën kunnen de urinebuis makkelijker bereiken. Vandaar dat vrouwen veel vaker urineweginfecties oplopen.

Een aantal andere mogelijke oorzaken: 

  1. langdurig gebruik van een katheter.
  2. irriterende hygiënische producten
  3. bepaalde geneesmiddelen
  4. stralingsblootstelling

Ook mannen kunnen een urineweginfectie oplopen. Dit kan veroorzaakt worden door obstructie ten gevolge van onder andere prostaatvergroting, nierstenen of letsel.

Zelfzorg, water drinken en antibiotica

Als je last hebt van een pijnlijk, branderig gevoel tijdens het plassen en je moet vaker en dringender naar het toilet, dan is er mogelijk weer een blaasontsteking opgetreden. De behandeling van een blaasontsteking bestaat doorgaans uit verschillende maatregelen en adviezen:

Ten eerste is het belangrijk om veel water te drinken. Door voldoende vochtinname spoel je de bacteriën uit je blaas en help je het genezingsproces.

Ten tweede is het aan te raden om regelmatig te plassen. Dit helpt om de bacteriën uit de blaas te verwijderen en de ontsteking te verminderen.

Rust nemen is ook van belang, omdat een blaasontsteking kan leiden tot zwakte en vermoeidheid. Probeer dus voldoende te rusten en je lichaam de tijd te geven om te herstellen.

Pijnstillers kunnen verlichting bieden bij de symptomen van een blaasontsteking. Je kunt bijvoorbeeld paracetamol nemen, tot maximaal vier keer per dag, om de pijn te verminderen.

In sommige gevallen kan een antibioticakuur nodig zijn om de infectie te bestrijden. De duur van de antibioticakuur varieert meestal tussen 1, 3, 5 of 7 dagen, afhankelijk van de ernst van de infectie.

Voor kinderen is vloeibare paracetamol beschikbaar om de pijn te verlichten. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voor de juiste dosering en instructies.

Een warmwaterkruik op de onderbuik kan helpen om de pijn en het ongemak te verminderen.

Het is verstandig om seksuele activiteit te vermijden totdat de blaasontsteking is genezen. Dit helpt verdere irritatie en verspreiding van bacteriën te voorkomen.

Tenslotte is het belangrijk om blaas-irriterende dranken te vermijden, zoals alcohol, koffie en vruchtensap. Deze kunnen de symptomen verergeren en het genezingsproces vertragen.

Het opvolgen van deze behandelingsopties en zelfzorgadviezen kan helpen bij het verlichten van de symptomen en het bevorderen van herstel bij een blaasontsteking. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Wel of geen antibiotica?

Aangezien een blaasontsteking vaak vanzelf zal genezen, is er niet altijd antibiotica nodig. Dokters zijn ook terughoudend met het geven van antibiotica.

Bij het beslissen of antibiotica al dan niet worden voorgeschreven, zijn er een aantal factoren waar rekening mee wordt gehouden. 

Deze factoren omvatten de verwachting van mogelijke complicaties en de draaglijkheid van de symptomen.

Kortom, wanneer er geen complicaties verwacht worden en de symptomen te verdragen zijn, zal er dus niet altijd antibiotica nodig zijn.

Take home message

Elk jaar krijgen meer dan 100 miljoen mensen een blaasontsteking. Het wordt vaak door een poepbacterie veroorzaakt, maar kunnen er ook mentale aspecten bij betrokken zijn? 

Dus kan een blaasontsteking psychische oorzaak hebben?

Het blaaspijnsyndroom komt significant vaker voor bij mensen met depressie en paniekstoornis. Mentale stress kan het blaaspijnsyndroom doen opvlammen.

Een flare van het blaaspijnsyndroom zal overgaan, maar als je piekert kan het verlengd worden. 

Probeer stress dus te minimaliseren om ervoor te zorgen dat de flares minder intens worden. 

Andere mogelijke oorzaken zijn irriterende hygiënische producten, langdurig gebruik van een katheter, bepaalde medicijnen en blootstelling aan straling. 

Een blaasontsteking wordt vaak behandeld met zelfzorgadviezen, pijnstillers en eventueel een antibioticakuur. Vaak geneest een blaasontsteking vanzelf.

In de meeste gevallen zal het na ongeveer drie dagen verdwijnen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen