Is Op Blote Voeten Lopen Gezond?

Als mens hebben we altijd op blote voeten gelopen, maar tegenwoordig is schoeisel niet weg te denken. 

Maar lopen we niet bepaalde voordelen mis? Kortom, is op je blote voeten lopen gezond?

KORT ANTWOORD

Blootvoets lopen is gezond. Het verbetert zowel de kracht als flexibiliteit van je voeten. Door de sterkere spieren en ligamenten zal de functie van de voet verbeteren. Hierdoor verbetert je looppatroon, lichaamshouding, het evenwicht en krijg je minder blessures. Daarnaast verbetert het de doorbloeding en het zenuwstelsel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken ontlast je juist je gewrichten. In vergelijking met het dragen van schoenen, kan blootsvoets lopen de druk op de knie- en heupgewrichten met maar liefst 12% tot 15% verminderen. Bovendien is blootvoets lopen energie-efficiënter.

Dit artikel vertelt je alle gezondheidsvoordelen van blootvoets lopen en de nadelen.

blote-voeten-lopend-2

Op blote voeten lopen is gezond

Blootvoets lopen kan een aantal bijzondere voordelen opleveren.

Kracht en flexibiliteit. Door op je blote voeten te lopen kan je zowel de spieren als ligamenten in je voet versterken. Dit is niet gek. In plaats van je schoen zullen je voeten de krachten opvangen. Dit zal de functie van de voet verbeteren. Blootvoets lopen verhoogt ook de flexibiliteit van de spieren en ligamenten.

Minder blessures. Aangezien blootvoets de spierkracht, ligamenten en functie van de voet kan verbeteren loop je een kleinere kans op blessures.

Verbeterde mechanica. Blootvoets lopen verbetert de anatomische uitlijning. Een betere voetmechanica kan vervolgens de mechanica van de knieën, heupen en core verbeteren. 

Lichaamshouding. Het is algemeen bekend dat kleine onenwichtheden tot grotere problemen kunnen leiden. Denk bijvoorbeeld aan verkeerd schoeisel dat knie en heup klachten veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor blootvoets lopen. Aangezien je de basis versterkt, flexibeler maakt en de functie verbetert kan je zelfs de lichaamshouding verbeteren. 

Evenwicht. Het is geen wonder dat blootvoets lopen het evenwicht verbetert. De schoenen maken het je voeten in het dagelijks leven wel erg gemakkelijk. Door op je voeten te lopen krijgt je voet veel meer prikkels. Je voet moet immers veel meer aanpassingen maken. Het is ook te danken aan een betere voetpositie.

Betere voetpositie. Als je op je blote voeten loopt zal je de positie van je voet bij het aanraken van de grond beter kunnen controleren. Blootvoets lopen verbetert ook de proprioceptie.

Immuunreactie. Op blote voeten lopen kan voor een positieve immuunrespons zorgen. Het aantal witte bloedcellen kan lager worden terwijl het aantal roden bloedcellen juist toeneemt. Oftewel, ontstekingen nemen af terwijl de doorbloeding toeneemt.

Artrose. Je zou het misschien niet verwachten, maar op schoenen lopen kan de druk op zowel je heup-en kniegewrichten verhogen. Het is beter voor je knieën als je zo dicht mogelijk bij blote voeten loopt, dit blijkt uit onderzoek. Mensen met artrose in de heupen of knieën kunnen daarom soms baat hebben bij het thuis op blote voeten lopen.

Weetje

Wist je dat als je nooit schoeisel had gedragen, dat je tenen niet tegen elkaar aan zouden zitten? Als mens zijn we haast letterlijk en figuurlijk met onze schoenen vergroeid.

Hersenen en zenuwstelsel. Het heeft zelfs voordelen voor je zenuwstelsel en hersenen. Mensen met bepaalde aandoeningen kunnen baat hebben bij het lopen op blote voeten. Je krijgt hierdoor namelijk meer en verschillende prikkels. Zo zijn er mensen met spier- en zenuwproblemen die verlichting hebben ervaren door simpelweg op hun blote voeten te gaan lopen. Het verbetert niet alleen je motorische controle het kan het plezierig gevoel ook verhogen.

Lichaamsbewustzijn. Je zal je niet bewust zijn van de dingen die je niet gebruikt. Je voeten zijn erg gevoelig. Door op blote voeten te lopen kan je je lichaamsbewustzijn verbeteren. Dit kan zelfs helpen bij het verlichten van pijn.

Wat je gebruikt wordt beter, terwijl wat je niet gebruikt zijn functie zal verliezen. Er werd zelfs gedacht dat het blootvoets op gras lopen het zicht kon verbeteren. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor.

Door op je blote voeten te lopen ben je letterlijk direct met de aarde verbonden. Dit verklaart waarom het voor veel mensen ook een spirituele ervaring is.

Nadelen op blote voeten lopen

Aangezien je voeten meer kracht moeten absorberen ga je je al snel afvragen of het dragen van schoenen ook niet z’n voordelen heeft.

Integendeel, door op je voeten te lopen kan je je gewrichten juist ontlasten. Er zijn wel een paar andere nadelen waar je rekening mee moet houden.

Verwondingen. Het grote voordeel vanpijnlijke voet schoenen is de extra beschermlaag. In de oertijd lag er nog geen glas op de grond maar dat is tegenwoordig wel anders. Je zal dus niet zo snel iemand op blote voeten in het uitgaansleven vinden. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet in een naald of iets anders scherps gaan staan. Gelukkig zijn er voldoende plekken waar je veilig kan lopen.

Bacteriën en schimmels. Zonder schoeisel komen je voeten in aanraking met bacteriën en schimmels die voor infecties kunnen zorgen. Hierdoor kan een atleetvoet of voetschimmel ontstaan waarbij de geur, uiterlijk en comfort van de voet verandert.

Take home message 

Mensen zijn geboren om blootvoets te lopen. Hoewel we in de natuur altijd op onze blote voeten hebben gelopen, voelt het blootvoets lopen tegenwoordig voor veel mensen juist onnatuurlijk. 

Zijn we als mens juist niet een stapje achteruit gegaan? Lopen we bepaalde voordelen niet mis? Kortom, is op blote voeten lopen gezond? 

Blootvoets lopen versterkt de kracht, flexibiliteit, motorische aansturing, voetpositie, voetmechanica, lichaamshouding, evenwicht en immuunreactie. Daarnaast kan het de pijn verlichten.

Veel mensen verwachten het niet maar uit onderzoek blijkt dat je de knieën en heupen minder belast als je op je blote voeten loopt.

Kortom, blootvoets lopen is de natuurlijke manier van lopen. Maak gebruik van deze voordelen. Trek wat vaker je schoenen uit en ga blootvoets lopen.

Zorg er wel voor dat je op een zachte en schone ondergrond loopt en scherpe stukken zoals glas vermijdt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Shakoor, N., & Block, J. A. (2006). Walking barefoot decreases loading on the lower extremity joints in knee osteoarthritis. Arthritis & Rheumatism, 54(9), 2923-2927.

Franklin, S., Grey, M. J., Heneghan, N., Bowen, L., & Li, F. X. (2015). Barefoot vs common footwear: a systematic review of the kinematic, kinetic and muscle activity differences during walking. Gait & posture, 42(3), 230-239.

Lythgo, N., Wilson, C., & Galea, M. (2009). Basic gait and symmetry measures for primary school-aged children and young adults whilst walking barefoot and with shoes. Gait & posture, 30(4), 502-506.