Boter voor een Verstopte Neus, Werkt Het?

Er zijn verschillende huismiddelen voor een verstopte neus. Een minder bekende is boter. Als kind heb je dit misschien van je moeder meegekregen en vraag je je nu af of dat wel werkt.

Dus kan boter verstopte neus verminderen?

KORT ANTWOORD

Uit anekdotisch bewijs blijkt dat boter soms een verstopte neus kan verhelpen, maar er is nog nooitwetenschappelijk onderzoek naar verricht. Hierdoor hebben we het potentiële werkingsmechanisme niet kunnen achterhalen. Het lijkt erop dat boter voor een verstopte neus van generatie op generatie is doorgegeven maar dat de basis simpelweg ontbreekt. We gaan het daarom dus ook zeker niet aanbevelen.

Dit artikel vertelt je waar het boter wordt gesmeerd, een ervaring van een moeder inclusief een paar aandachtspunten.

man last van verstopte neus

Hoe werkt boter tegen verstopte neus?

Als een kind moeilijk kan ademen door een verstopte neus ga je vaak allerlei huismiddeltjes proberen. Van ouder op kind zijn er verschillende methoden doorgegeven. Een daarvan is boter.

Hierbij smeer je boter op de huid boven de neusgaten. Hoewel het wat vreemd klinkt schijnt het volgens sommige ouders gewerkt te hebben.

Een ervaring van een moeder:

‘’Ik heb dit oude vrouwen praatje geprobeerd en boter op de huid boven haar neusgaten gewreven. Ik weet dat het vreemd klinkt, maar na talloze pogingen om haar neer te leggen werkte het eindelijk. Erg fijn want mijn kind werd zo onrustig omdat ze moeilijk adem kon halen. Toen ik de boter erop wreef ging het al wat beter bleef ze slapen. Vervolgens heb ik er nog wat meer op gewreven en sliep ze goed door. Toen ze na 6 uur wakker werd ademde ze ook weer helder.’’

Droogheid neus

Bij een verstopte neus is de neus ook vaak droog. Boter kan hier misschien bij helpen. Zo bevat de lotion van Vicks bijvoorbeeld sheaboter. 

Deze huidproducten zijn getest. Het is dus waarschijnlijk beter om voor een dergelijk huidproduct te gaan en geen boter uit je koelkast.

Verstopte neus boter

Boter is een zuivelproduct. Het is namelijk gemaakt van de room van melk. Boter bevat ten minste 80% melkvet.

Door volle melk kan het slijm dikker worden en kan ook de slijmproductie versnellen. Hierdoor kan je ook weer een verstopte neus krijgen.

Voor boter zijn dus zowel voor- als tegenargumenten te bedenken.

Take home message

Moeders gebruiken nog steeds boter om de verstopte neus bij hun kinderen te verminderen. Bij deze methode wordt er een beetje boter over de neusbrug gesmeerd.

Als je deze methode aan andere mensen voorstelt klink je misschien als een gekke hoedenmaker, maar als je er zelf goede ervaringen aan hebt overgehouden kan een goedbedoelde tip misschien niet zoveel kwaad.

Voor het geval dat je gewone huismiddelen niet meer werken kan je altijd wat boter proberen. Het mooie is dat je altijd wel boter in huis hebt.

Als je je zorgen maakt om een verstopte neus moet je natuurlijk altijd naar de dokter gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Geen 🙁