Brommend Geluid in Oor: 5 Oorzaken

Een brommend geluid in oor kan een vervelende ervaring zijn. Dit geluid kan constant aanwezig zijn of af en toe voorkomen. 

Het kan ook variëren in volume en toon. Er zijn verschillende oorzaken voor dit soort geluiden, van oorontstekingen tot blootstelling aan luidruchtige omgevingen. 

Het is belangrijk om te weten dat als je dit soort geluiden ervaart, het verstandig is om een arts te raadplegen. Deze kan je helpen om de oorzaak te achterhalen en een passende behandeling voor te schrijven.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van een brommend geluid in oor, en hoe het geluid precies ontstaat.

oor oren man harslag oorpijn

Hoe ontstaat het brommende geluid in oor?

Het precieze mechanisme van hoe een brommend geluid in het oor ontstaat, is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. 

In algemene termen, kan een brommend geluid in het oor ontstaan wanneer er een onevenwichtigheid of verstoring in de oor- of hersenfunctie is.

 1. Oorsuizen. In geval van oorsuizen (tinnitus), kan het geluid ontstaan door veranderingen in de zenuwcellen van het binnenoor. Deze zenuwcellen zijn verantwoordelijk voor het verzenden van geluidssignalen naar de hersenen. Wanneer deze cellen beschadigd raken of niet meer functioneren zoals ze zouden moeten, kan dit leiden tot een brommend geluid dat niet afkomstig is van een externe bron.
 2. oudere vrouw kan moeilijk horenGehoorbeschadiging. In geval van gehoorbeschadiging, kan het geluid ontstaan doordat de haarcellen in het binnenoor beschadigd zijn, waardoor de hersenen geen juiste geluidsinformatie meer ontvangen. Dit kan leiden tot een compensatiemechanisme waarbij de hersenen een soort van “ruis” genereren, dat het brommende geluid veroorzaakt.
 3. Bloedvatproblemen. In andere gevallen, zoals bij bloedvatproblemen in de hersenen, kan het geluid ontstaan door problemen met de bloedstroom naar de hersenen, waardoor de hersenen geen juiste informatie meer ontvangen, en dit kan leiden tot een brommend geluid.

Kortom, het mechanisme van hoe een brommend geluid in het oor ontstaat, is afhankelijk van de specifieke oorzaak en kan variëren van problemen met de oorfunctie tot problemen met de hersenen.

Oorzaken van een brommend geluid in oor

 1. Oorontsteking. Een oorontsteking is een infectie die kan ontstaan in het buitenoor, het middenoor of het binnenoor. Dit kan leiden tot oorsuizen, pijn in het oor en een brommend geluid.
 2. Blootstelling aan hard geluid. Langdurige blootstelling aan hard geluid, zoals bij werken in lawaaierige omgevingen of het luisteren naar harde muziek, kan gehoorbeschadiging en tinnitus (chronische oorsuizen) veroorzaken.
 3. Tinnitus. Tinnitus is een aandoening waarbij je een geluid hoort dat niet afkomstig is van een externe bron. Dit kan een brommend geluid zijn, maar ook piepende, suizende of fluitende geluiden. Tinnitus kan ontstaan door gehoorbeschadiging, oorontstekingen of andere oorproblemen.
 4. Ouderdom. Ouderdom kan leiden tot gehoorbeschadiging, waardoor tinnitus en brommende geluiden in het oor kunnen ontstaan.
 5. Bloedvatproblemen in de hersenen. Bloedvatproblemen in de hersenen, zoals beroertes, kunnen tinnitus en brommende geluiden in het oor veroorzaken.
 6. Hormonale veranderingen. Veranderingen in hormonen, zoals tijdens de menopauze, kunnen leiden tot tinnitus en brommende geluiden in het oor.
 7. stressStress. Stress kan een bijdrage leveren aan tinnitus en brommende geluiden in het oor.
 8. Sommige medicijnen. Sommige medicijnen, zoals aspirine en bepaalde antibiotica, kunnen tinnitus en brommende geluiden in het oor veroorzaken.
 9. Oorverwondingen. Tot slot kunnen ook verwondingen aan het oor, zoals een oorontsteking, leiden tot tinnitus en brommende geluiden in het oor.

Houd er rekening mee dat deze lijst niet helemaal compleet is. Voor een correcte diagnose ga je langs de dokter. 

Aandachtspunten 

Er zijn een aantal dingen die mensen moeten weten over brommend geluid in het oor die we nog niet hebben besproken.

 1. Tinnitus kan in verschillende vormen voorkomen. Tinnitus kan zich manifesteren als een brommend, suizend, piepend, of fluitend geluid in één of beide oren. Sommige mensen ervaren tinnitus als een constant geluid, terwijl anderen het alleen ervaren in stille omgevingen of wanneer ze moe zijn.
 2. Behandeling van tinnitus. Er is geen specifieke behandeling voor tinnitus die voor iedereen werkt. Behandelingen kunnen variëren van het aanpassen van levensstijl tot aan medicijnen en therapieën. Bepaalde behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie, oordruktherapie en oor-gerelateerde neurofeedback kunnen helpen om te leren omgaan met tinnitus.
 3. Leven met tinnitus. Tinnitus kan invloed hebben op je dagelijks leven, zoals slapeloosheid, concentratieproblemen en angst. Het is belangrijk om te leren omgaan met tinnitus, bijvoorbeeld door stress te verminderen, een gezonde levensstijl te behouden en het aanleren van ontspanningstechnieken.
 4. Preventie. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om gehoorbeschadiging en tinnitus te voorkomen, zoals het vermijden van lawaaierige omgevingen, het dragen van gehoorbescherming bij het werken in lawaaierige omgevingen en het luisteren naar muziek op een veilig volume.
 5. Wanneer een arts raadplegen. Als je last hebt van een brommend geluid in je oor, is het verstandig om een arts te raadplegen. De arts kan je oren onderzoeken en de oorzaak van het geluid vaststellen. Als het geluid wordt veroorzaakt door een oorontsteking of gehoorbeschadiging, kan de arts een behandeling voorschrijven. Als het geluid wordt veroorzaakt door een andere aandoening, zoals tinnitus, kan de arts je doorverwijzen naar een specialist voor verdere behandeling.

Take home message

Waarom hoor ik een brommend geluid in oor?

Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand een brommend geluid in het oor kan horen, zoals oorontstekingen, blootstelling aan hard geluid, tinnitus, ouderdom, bloedvatproblemen in de hersenen, hormonale veranderingen, stress, sommige medicijnen en oorverwondingen. 

De precieze oorzaak van het geluid is afhankelijk van de specifieke situatie van de persoon. Het is belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak van het geluid vast te stellen en een passende behandeling te krijgen. 

In sommige gevallen kan tinnitus niet behandeld of genezen worden, maar er zijn wel manieren om te leren omgaan met het geluid. 

Het is belangrijk om te weten dat als je last hebt van een brommend geluid in je oor, je niet alleen bent en er hulp beschikbaar is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen