Buikkramp Baby: 9 Oorzaken en 5 Remedies

Als je baby buikkramp ervaart, wil je als ouder de pijn zo snel mogelijk verlichten. Buikkrampen bij baby’s komen vaak voor, maar het kan best beangstigend zijn. 

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van buikkrampen bij baby’s en geven we tips hoe je als ouder hiermee om kunt gaan.

baby huilt in bed

Hoe weet je of je baby buikkramp heeft? (8 Symptomen)

Buikkrampen bij baby’s kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Hieronder een lijst met enkele veelvoorkomende symptomen.

 • Frequente huilbuien
 • Harde buiken
 • Kromme ruggetjes tijdens het huilen
 • Overmatige winderigheid
 • Verstopping of diarree
 • Veranderd eetgedrag, zoals minder eten of weigeren van voeding
 • Slaapproblemen
 • koorts

Wees je ervan bewust dat niet alle baby’s op dezelfde manier reageren op buikkrampen en dat de symptomen ook afhankelijk zijn van de oorzaak van de buikkrampen.

Sommige baby’s kunnen bijvoorbeeld slecht slapen terwijl anderen juist extra huilen. 

Dus als je ziet dat je baby één of meerdere van de bovenstaande symptomen vertoont, neem dan contact op met een arts om te bepalen wat er aan de hand is.

Sommige van de bovenstaande symptomen kunnen ook te maken hebben met andere oorzaken, dus het is niet altijd duidelijk of de buikkramp de oorzaak is.

Sommige symptomen kunnen ook variëren in ernst.

Houd in gedachte dat als je zorgen hebt over de gezondheid van je baby, het altijd het beste is om contact op te nemen met een arts. 

Zij kunnen je adviseren over de beste manier om te handelen en eventueel een diagnose stellen.

Het is ook verstandig om een dagboek bij te houden van de symptomen van je baby, de voeding en de frequentie hiervan, dit kan helpen om een patroon te vinden en de oorzaak van de buikkrampen te achterhalen.

Waarom heeft je baby buikkramp? 9 Oorzaken

Er zijn veel verschillende oorzaken van buikkrampen bij baby’s. Hieronder een lijst met enkele veelvoorkomende oorzaken.

 • Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen
 • Lactose-intolerantie
 • Gluten-intolerantie
 • Voedselallergie
 • Een infectie van de maag-darmstelsel
 • Overmatige winderigheid
 • Verstopping
 • Gastro-oesofageale reflux (GER)
 • Constipatie

De oorzaak van buikkrampen bij baby’s kan soms moeilijk te achterhalen zijn. 

Het kan zijn dat een combinatie van factoren leidt tot buikkrampen. En soms kan de oorzaak onbekend zijn.

Als je denkt dat je baby een voedselallergie of intolerantie heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. 

Zij kunnen onderzoeken doen om de oorzaak te achterhalen en kunnen daarna een behandelplan opstellen. 

Ook als je zorgen hebt over andere symptomen of oorzaken, neem dan contact op met een arts voor professioneel advies.

Wat kun je doen als je baby buikkramp heeft?

Er zijn verschillende manieren om buikkrampen bij baby’s te behandelen, afhankelijk van de oorzaak van de krampen. 

Hieronder een lijst met enkele veel voorkomende behandelingsmethoden.

 1. Voedselallergie of intolerantie. Als de oorzaak van de buikkrampen een allergie of intolerantie is, dan is het belangrijk om deze voedingsmiddelen uit de voeding van de baby te verwijderen. Ook is het aan te raden om een dieet te volgen onder begeleiding van een diëtist.
 2. Infectie. Bij een infectie van het maag-darmstelsel kan een arts antibiotica voorschrijven.
 3. Overmatige winderigheid. Er zijn verschillende manieren om overmatige winderigheid te behandelen. De arts kan bijvoorbeeld een medicijn voorschrijven, zoals simethicon, of proberen om de hoeveelheid gas uit de darmen te verminderen door het een specifieke massage te geven.
 4. Verstopping. Er zijn verschillende manieren om verstopping bij baby’s te behandelen. Het is mogelijk om een laxeermiddel te geven, maar ook kan er gekeken worden naar een dieetaanpassing of het aanleren van een verzachtende massage.
 5. Gastro-oesofageale reflux (GER). Bij GER kan het aanpassen van de voeding of het geven van een medicijn helpen.

Het is belangrijk om te weten dat er geen één behandeling is die voor iedereen werkt. De behandeling zal afhangen van de oorzaak van de buikkrampen. 

Ook moet je de symptomen van je baby blijven volgen en monitoren, zodat de behandeling zo nodig aangepast kan worden.

Daarom is het aan te raden om in gesprek te gaan met een arts voor professioneel advies over de juiste behandeling voor jouw baby. 

Hoe onschuldig de oorzaak ook lijkt, raadpleeg een arts, vooral als de symptomen aanhouden of erger worden.

Preventie buikkramp baby

Er zijn verschillende manieren om buikkrampen bij baby’s te voorkomen.

Als je baby buikkrampen ervaart, kun je voedingsmiddelen vermijden waarop de baby mogelijk allergisch is. 

Het is ook aan te raden om grote hoeveelheden geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen te vermijden, evenals snelle voedingwisselingen. 

Vermijd kunstmatige toevoegingen aan de voeding en maak een voedingsschema.

 Zorg ervoor dat de voeding voldoende vezels bevat en probeer regelmatigheid te creëren in de voeding. 

Als je baby last heeft van overmatige winderigheid, kan het helpen om de baby regelmatig te laten boeren en eventueel een massage te geven. 

Bij verstopping is het belangrijk om voldoende vezels en vocht in de voeding te zorgen. 

In het geval van gastro-oesofageale reflux (GER), kan het nodig zijn om de voeding van de baby te veranderen en/of medicijnen te geven.

Het is belangrijk om te weten dat sommige oorzaken van buikkrampen niet altijd te voorkomen zijn. 

Is buikkramp baby gevaarlijk?

Buikkrampen bij baby’s kunnen in veel gevallen ongemakkelijk zijn, maar meestal niet gevaarlijk. 

Er zijn echter wel enkele complicaties die kunnen optreden en waar je op moet letten. Hieronder een lijst met eventuele gevaren en complicaties.

 1. Voedingsproblemen. Buikkrampen kunnen leiden tot een afname van de eetlust, waardoor de baby onvoldoende voeding binnenkrijgt. Hierdoor kan de groei en ontwikkeling van de baby worden belemmerd.
 2. Slaapproblemen. Buikkrampen kunnen ook leiden tot slaapproblemen, waardoor de baby niet genoeg slaapt. Dit kan leiden tot vermoeidheid en irritatie.
 3. Ontstekingen. Buikkrampen kunnen leiden tot ontstekingen in de darmen, waardoor het maag-darmstelsel kan beschadigen.
 4. Voedselallergie. Sommige baby’s kunnen een voedselallergie ontwikkelen als gevolg van buikkrampen. Dit kan leiden tot ernstige complicaties, zoals angio-oedeem of anafylaxie.

De gevaren en complicaties kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak van de buikkrampen. 

Sommige oorzaken, zoals een voedselallergie, kunnen leiden tot ernstige complicaties, terwijl andere oorzaken, zoals een kleine hoeveelheid gas, meestal onschuldig zijn.

Enige vorm van ongemak of pijn bij een baby mag niet genegeerd worden, dus als je enige twijfel hebt neem het altijd met een professional op, om te verzekeren dat je alles doet wat binnen jouw mogelijkheden ligt om je baby comfortabel te houden.

Take home message

Buikkrampen bij baby’s komen vaak voor en kunnen voor ouders heel beangstigend zijn, maar het is belangrijk om te weten dat er verschillende manieren zijn om deze problemen aan te pakken.

Als je zorgen hebt over de gezondheid van je baby, is het altijd het beste om contact op te nemen met een arts. 

Zij kunnen je adviseren over de beste manier om te handelen en eventueel een diagnose stellen. 

Ook is het aan te raden om een dagboek bij te houden van de symptomen van je baby, de voeding en de frequentie hiervan, dit kan helpen om een patroon te vinden en de oorzaak van de buikkrampen te achterhalen.

Met de juiste preventie en behandeling kun je ervoor zorgen dat buikkrampen bij baby’s niet leiden tot ernstige complicaties. 

Het is belangrijk om de symptomen van de baby te blijven volgen en te monitoren en de behandeling zo nodig aan te passen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen