Buikvet: 4 Gevaren

Buikvet is voor artsen een waarschuwing voor potentiële gezondheidsproblemen. Maar waarom is buikvet gevaarlijk?

KORT ANTWOORD

Buikvet is het meest gevaarlijke vet op je lichaam omdat het rond je vitale organen gaat zitten zoals je alvleesklier, lever en darmen. Tal van studies hebben aangetoond dat buikvet de kans op meerdere ernstige gezondheidsklachten verhoogt waaronder diabetes, te hoog cholesterolgehalte, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, beroertes en de ziekte van Alzheimer. Bovendien hebben studies buikvet in verband gebracht met kanker. Een onderzoek heeft buikvet zelfs in verband gebracht met een hoger risico op vroegtijdig overlijden. Voor elke 10 centimeter extra buikvet neemt de kans op overlijden voor vrouwen met 8% toe en voor mannen met 12%. Ongeacht welke doodsoorzaak.

Dit artikel vertelt je 4 redenen waarom buikvet gevaarlijk is, hoeveel buikvet gevaarlijk is, maar ook de essentie van buikvet.

buikvet gevaar obesitas

1. Veroorzaakt Suikerziekte

Buikvet is zo gevaarlijk omdat het suikerziekte kan veroorzaken. Buikvet zit namelijk dicht bij je alvleesklier dat insuline afgeeft.

Het buikvet kan vervolgens je alvleesklier lui maken waardoor het minder insuline afgeeft en het bovendien ook minder gevoelig voor het insuline wordt.

Dit wordt ook wel insulinegevoeligheid genoemd. Als gevolg kan je het suiker niet meer goed uit het bloed halen en blijft het bloedsuikerspiegel te hoog. Je hebt dan suikerziekte.

Een hoog bloedsuiker kan de bloedvaten en zenuwen beschadigen wat na verloop van tijd tot hartaandoeningen kan leiden.

Kortom, buikvet maakt de alvleesklier lui waarmee het suikerziekte kan veroorzaken.

2. Hart- en vaatziekten

Ook al zou je BMI binnen een gezonde range vallen, als je te veel buikvet hebt neemt het risico op hartziekten toe. Dit blijkt uit een wetenschappelijk rapport.hart en vaatziekten

Hoge vetgehaltes in het bloed zorgt voor ophoping van plaque in slagaderwanden en kan de ontwikkeling van atherosclerose versnellen.

Door de ophopingen en ontstekingen neemt het risico op hart- en vaatproblemen zoals hartaanvallen en beroertes toe. Kortom, buikvet is gevaarlijk.

3. Verminderde longfunctie

Buikvet, met name overmatig buikvet, kan de diepe ademhaling bemoeilijken en de longfunctie verminderen. 

Zo kan een dikke buik het middenrif beperken en daarmee het uitzetten van je longen belemmeren.

Maar er is meer. Buikvet is ook een risicofactor voor chronische obstructieve longziekte.

Zo wordt een tekort aan lichaamsbeweging en overmatig buikvet in verband gebracht met een verergering van de COPD. Overgewicht kan zelfs de de kans op astma verhogen. 

Je zou het misschien niet verwachten maar het extra vet kan hormonen produceren die je ademhalingspatronen beïnvloeden.

Bovendien kan het extra vet voor ontstekingen in het lichaam zorgen wat de longen kan aantasten.

4. Migraine

Extra buikvet kan de kans op migraine met maar liefst 30% verhogen. Dit bleek uit een studieonder vrouwen. 

In de studie werd rekening gehouden met demografische kenmerken, risicofactoren voor hartaandoeningen, algehele obesitas. Dit betekent dat er een duidelijk relatie is tussen buikvet en migraine.

Hoeveel buikvet is gevaarlijk?

Buikvet is gevaarlijk. Dan vraag je je waarschijnlijk af of je in de gevarenzone zit. Hiervoor heb je een zacht meetlint nodig. 

Vrouwen hebben een potentieel hogerbuikomvang-meten-achterkant gezondheidsrisico op diabetes en hart- en vaatziekten wanneer de buikomtrek boven de 89 centimeter is en bij mannen wanneer de buikomtrek hoger dan 102 centimeter is.

Buikvet beïnvloedt je hormonen

Extra buikvet betekent dat ook je inwendige organen meer vet bevatten. Orgaanvet kunnen we niet zien maar hoopt zich rond je alvleesklier, lever en darmen op.

Visceraal vet wordt ook wel actief vet genoemd omdat het je hormonen kan beïnvloeden. Het scheidt namelijk een eiwit af wat de weerstand tegen insuline kan verhogen.

Insulineresistentie verhoogt vervolgens de kans op diabetes, een te hoog cholesterolgehalte, hartziekten en een hoge bloeddruk.

Buikvet is ook goed voor je

Te veel buikvet is gevaarlijk. Aan de andere kant is een beetje buikvet goed omdat het je darmen, maag en gevoelige organen kan beschermen. Maar er is nog veel meer.

In de oertijd was buikvet van levensbelang omdat er periodes waren dat het voedsel schaars was. In die tijden was het belangrijk dat je een goede vetreserve had waar je een tijd op kon teren.

Bovendien heeft de vetreserve een groot voordeel over een suikerreserve. Vet heeft namelijk een hogere energiedichtheid. Dit betekent dat je veel meer energie met je mee kan dragen.

1 gram vet bevat 9 calorieën, terwijl 1 gram koolhydraat 4 calorieën bevat. Dit betekent dat 1 kilo vet dus ongeveer 9000 calorieën bevat.

Hoe kom je snel van buikvet af?

Met dieet- en levensstijlveranderingen kan je het buikvet effectief omlaag brengen.

Het is ook belangrijk dat je grote boosdoeners aanpakt. Stress en suiker, oftewel de S’en spelenstress een grote rol bij het ontwikkelen van buikvet.

Wees geduldig. Buikvet is nou eenmaal hardnekkiger. Het aantal alfareceptoren van de vetcellen in de buik is nou eenmaal hoger.

Dit verklaart waarom je vaak eerst in je gezicht, borst en armen afvalt voordat je het buikvet ziet verdwijnen.

Daarnaast kunnen hormonale veranderingen en sommige medische aandoeningen het buikvet verhogen. 

Take home message

Buikvet moet serieus genomen worden omdat het de kans op gezondheidsproblemen zoals suikerziekte, hartaandoeningen en kanker verhoogt. 

Het vet rond je middenrif zit rondom je vitale organen die bijvoorbeeld het bloedsuiker reguleren (alvleesklier). Het wordt daarom ook wel orgaanvet genoemd.

Ook kan het hoge vetgehalte in het bloed voor ophoping van plaques zorgen en bijdragen aan atherosclerose.

Daarnaast hebben meerdere studies overgewicht in verband gebracht met migraine.

Kortom, buikvet is gevaarlijk. Iemand met meer buikvet loopt meer risico op meerdere gezondheidsproblemen.

Dit wil je natuurlijk niet hebben. Gelukkig kan je met dieet en leefstijlaanpassingen het buikvet effectief omlaag brengen. Je gehele gezondheid zal ervan meeprofiteren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Behrens, G., Matthews, C. E., Moore, S. C., Hollenbeck, A. R., & Leitzmann, M. F. (2014). Body size and physical activity in relation to incidence of chronic obstructive pulmonary disease. Cmaj, 186(12), E457-E469.

Jayedi, A., Soltani, S., Zargar, M. S., Khan, T. A., & Shab-Bidar, S. (2020). Central fatness and risk of all cause mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of 72 prospective cohort studies. bmj, 370.

Peterlin, B. L., Rapoport, A. M., & Kurth, T. (2010). Migraine and obesity: epidemiology, mechanisms, and implications. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 50(4), 631-648.

Pavlovic, J. M., Vieira, J. R., Lipton, R. B., & Bond, D. S. (2017). Association between obesity and migraine in women. Current pain and headache reports, 21(10), 1-6.