Bultje Op Balzak: Oorzaken En Remedies

Het is even schrikken als je een bultje op je balzak hebt. Er gaan allerlei mogelijke oorzaken door je hoofd. 

Bultjes op de balzak worden ook wel scrotale massa’s genoemd. Hoewel het in de meeste gevallen iets goedaardigs is, moet je rekening houden met een aantal aandoeningen. Bovendien verschilt de behandeling per specifieke oorzaak. 

Wellicht voel je een bultje op je balzak en vraag je je nu af wat het precies zou kunnen zijn. Kortom, wat verklaart een bultje op de balzak?

KORT ANTWOORD

Zwellingen, bultjes en knobbels op de balzak kunnen verschillende oorzaken hebben. De normale inhoud van de balzak kan gezwollen, verhard of ontstoken zijn. Er kan zich ook vocht ophopen. Vaak is het iets onschuldigs, zoals varicocele (gezwollen aderen) of cyste (ophoping van vocht). Daarnaast komen ook scrotumpuistjes, genitale wratten en talgkliercysten voor. In sommige zeldzame gevallen is er sprake van abnormale groei en wijst het op zaadbalkanker. Mits zaadbalkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het meestal te genezen.

Dit artikel vertelt je alle oorzaken van bultjes op de balzak inclusief instructies wat je er tegen kan doen.

man houdt handen voor zijn kruis

7 Oorzaken van een bultje op de balzak

1. Scrotumcyste

Scrotumcysten zijn vaak voorkomend op elke leeftijd. Het wordt ook wel een Epididymale cyste genoemd. 

Een scrotumcysten bevindt zich bovenop het scrotum of testikel en heeft de grootte van een erwt. Soms zijn ze groter. De cysten zijn met vloeistof gevuld, met pus of een heldere vloeistof. Ze groeien vanuit de bijbal door een opgerolde dunne buis. 

Een cyste voelt aan als een knobbel. Soms kan je door de scrotale cyste heen schijnen met een lichtbron. 

Weetje

Wist je dat scrotumcysten tot wel vier jaar lang kunnen blijven voordat ze verdwijnen?

Echter, soms zijn de symptomen niet zo duidelijk en kunnen de tekenen van een scrotum cyste met ernstige oorzaken overlappen.

2. Scrotumpuistje 

Net zoals op je gezicht kan je ook puistjes op je scrotum ontwikkelen. Scrotumpuistjes zijn in de meeste gevallen onschuldig, maar worden soms veroorzaakt door een infectie of virus. 

De ontstaanswijze lijkt op die van reguliere puistjes. Vocht, zweet, vuil en oliën kunnen zich in het scrotum ophopen en daarmee de poriën verstoppen. Dode huidcellen en zweet zijn veel voorkomende boosdoeners van scrotumpuistjes. Het kan ook ontstaan door een ingegroeid haartje. 

Scrotum puistjes hebben een verkleurd of roodachtig uiterlijk, zijn rond of hobbelig van vorm, hebben een vettig/olieachtig oppervlak met in het midden van het bultje witte pus of een verdonkerde plek.

3. Zaadbalkanker

Voordat we hier meer over vertellen, is goed om te weten dat deze oorzaak zeldzaam is. 

Soms is een knobbel een teken van een ernstige medische aandoening. Door regelmatig zelfonderzoek te doen, kan je de eerste signalen van zaadbalkanker opsporen. Testikelkanker bevat abnormaal testikelweefsel. Testikelkanker voelt in het scrotum aan als een niet-tenderende knobbel. 

In een vroeg stadium heeft het de grootte van een erwt of knikker, maar hij kan groter worden.

Mogelijke tekenen zijn gevoelloosheid, ongemak of pijn. Je scrotum kan ook wat zwaarder aanvoelen. 

Hoewel het meestal geen symptomen veroorzaakt kan je zwelling of pijn ervaren. Als je een knobbel vindt moet je direct een afspraak maken bij je arts. Als de arts zaadbalkanker vermoed, wordt vaak echografie gedaan. Bij een echo kunnen de geluidsgolven de binnenkant in kaart brengen. 

Hierbij kunnen goedaardige aandoeningen, zoals een varicocele of hydrocele, gevonden worden, maar ook een mogelijke kwaadaardige tumor. 

Net zoals bij Lance Armstrong is het zaadbalkanker in een vroeg stadium te genezen.

4. Epididymitis

De bijbal wordt de epididymis genoemd. Bij epididymitis wordt het bultje veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het kan door een SOA veroorzaakt worden. 

Als orchitis of epididymitis door een virale infectie is veroorzaakt, zal de behandeling meestal bestaan uit rust, pijnstillers en ijs.

5. Genitale wratten 

Er kan ook sprake zijn van genitale wratten. Zo kunnen het herpes simplex virus (HSV) en het humaan papillomavirus (HPV) genitale blaren of wratten veroorzaken.

Ze groeien op en rondom de testikels. De bultjes geven meestal geen pijnklachten, maar kunnen wel jeuken.

6. Spermatocele

Spermatocele is goedaardig. Het is in de meeste gevallen een pijnloze kwaal, waarbij boven de testikel zich een met vloeistof gevulde zak bevindt.  

7. Talgkliercyste

Talgklieren zorgen ervoor dat je huid beschermt en bedekt blijft. Deze klieren kunnen door vocht, lucht of stof echter vast komen te zitten, waardoor er een talgkliercyste ontstaat. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken, deze cysten zijn namelijk goedaardig.

Symptomen bultje op balzak 

testikels zelf check

Afhankelijk van de precieze oorzaak kunnen scrotale massa’s symptomen geven. Symptomen en tekenen bij een bultje op de balzak zijn onder andere: 

 1. Een knobbel of zwelling 
 2. Rode huid van het scrotum 
 3. Een pijnlijke doffe pijn
 4. Plotselinge pijn
 5. Uitstralende pijn naar de buik, lies, onderrug
 6. Gevoel van zwaarte in de balzak 
 7. Gezwollen, gespannen, of verharde epididymis (bijbal) 
 8. Misselijkheid of braken
 9. Een gezwollen, gespannen, of verharde testikel
 10. Infectietekenen: koorts, bloed of pus in de urine, urine frequentie

Behandeling van een bultje op de balzak

Het is belangrijk dat de oorzaak van het bultje op de balzak achterhaald wordt, daarom moet een arts je scrotum en testikels onderzoeken. 

Epididymale cyste. Normaal gesproken heeft een cyste geen behandeling nodig en zal het vanzelf weggaan. Je kan de zwelling verminderen door een warm washandje aan te brengen. De cyste kan geïnfecteerd raken. In dat geval heb je waarschijnlijk medicijnen nodig. Als het tot ongemak of pijn lijdt is er soms een operatie nodig. Hierbij zal de chirurg de cyste verwijderen. De hechtingen zijn binnen tien dagen opgelost. 

Scrotumpuistje. Je kan scrotumpuistjes op meerdere manieren verlichten, zoals met een nat warm washandje rondom het puist gebied, puistje afspoelen met zachte zeep, een klein beetje castorolie, antibacteriële crème of een eetlepel maïszetmeel mengsel met schoon water.

Zaadbalkanker. Neem het zekere voor het onzekere en maak een afspraak bij je huisarts. Je kan er maar beter zeker van zijn dat het goedaardig is, dan dat je met zorgen rond blijft lopen. Mogelijk verwijst de arts je door naar een uroloog, een specialist op het gebied van zaadbalkanker en urinewegaandoeningen.

Overig:

 1. spermatocele: drainage of chirurgische verwijdering 
 2. talgkliercyste: idem, drainage of chirurgische verwijdering 
 3. herpes: hygiëne, met name tijdens een uitbraak of antivirale medicijnen

Als je naast de bultjes de volgende symptomen opmerkt, moet je direct een afspraak bij de dokter maken: 

 1. afscheiding vanuit de penis
 2. hevige pijn in het scrotum gebied 
 3. pijn bij het plassen 
 4. bloed bij het plassen 
 5. bloed bij het sperma 
 6. pijn bij het klaarkomen
 7. overgeven
 8. misselijkheid
 9. abnormaal gewichtsverlies
 10. rillingen
 11. koorts

Take home message 

Wat zijn de oorzaken van een bultje op balzak? Mogelijke oorzaken zijn scrotum cyste, talgkliercyste, scrotumpuistjes, varicocele en genitale wratten. In zeldzame gevallen wijst een bultje op balzak op zaadbalkanker.

De meeste scrotale zwellingen, bultjes en knobbels zijn goedaardig. In sommige zeldzame gevallen is het een teken van iets kwaadaardigs. 

Als je je zorgen maakt of het bultje kwaadaardig is of als je pijnlijke ongemakkelijke symptomen ervaart, moet je een afspraak maken bij de dokter.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Montgomery, J. S., & Bloom, D. A. (2011). The diagnosis and management of scrotal masses. The Medical Clinics of North America, 95(1), 235-244.

Crawford III, P. F., & Crop, J. A. (2014). Evaluation of scrotal masses. American family physician, 89(9), 723-727.

Tiemstra, J. D., & Kapoor, S. (2008). Evaluation of scrotal masses. American family physician, 78(10), 1165-1170.

Posey, Z. Q., Ahn, H. J., Junewick, J., Chen, J. J., & Steinhardt, G. F. (2010). Rate and associations of epididymal cysts on pediatric scrotal ultrasound. The Journal of urology, 184(4S), 1739-1742.

Cheng, L., Albers, P., Berney, D. M., Feldman, D. R., Daugaard, G., Gilligan, T., & Looijenga, L. H. (2018). Testicular cancer. Nature Reviews Disease Primers, 4(1), 1-24.

Garner, M. J., Turner, M. C., Ghadirian, P., & Krewski, D. (2005). Epidemiology of testicular cancer: an overview. International journal of cancer, 116(3), 331-339.

Trojian, T., Lishnak, T. S., & Heiman, D. L. (2009). Epididymitis and orchitis: an overview. American family physician, 79(7), 583-587.

Tracy, C. R., Steers, W. D., & Costabile, R. (2008). Diagnosis and management of epididymitis. Urologic Clinics of North America, 35(1), 101-108.

Krieger, J. N. (1984). Epididymitis, orchitis, and related conditions. Sexually transmitted diseases, 11(3), 173-181.

Kodner, C., & Nasraty, S. (2004). Management of genital warts. American family physician, 70(12), 2335-2342.

Yanofsky, V. R., Patel, R. V., & Goldenberg, G. (2012). Genital warts: a comprehensive review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 5(6), 25.

Lundström, K. J., Söderström, L., Jernow, H., Stattin, P., & Nordin, P. (2019). Epidemiology of hydrocele and spermatocele; incidence, treatment and complications. Scandinavian journal of urology, 53(2-3), 134-138.

Hamm, B. (1997). Differential diagnosis of scrotal masses by ultrasound. European radiology, 7(5), 668-679.