Constante Zweetgeur: 5 Oorzaken

Om af te koelen zullen we zweten, dit kan voor onaangename geurtjes zorgen. Bijvoorbeeld als je het te warm hebt of sport.

Zweet is echter voor onszelf vrijwel reukloos, maar als bacteriën zich snel vermenigvuldigen kunnen er onaangename geurtjes ontstaan.

Het is al helemaal vervelend als je last hebt van een constante zweetgeur. Het kan zelfs zijn dat je na het douchen nog steeds last hebt van een zweetgeur. 

Dus waarom heb ik een constante zweetgeur?

KORT ANTWOORD

Zweten doen we bij warmte, lichaamsbeweging, stress, angst, nervositeit en hormoonverstoringen. Als je veel zweet ben je vatbaarder voor lichaamsgeur omdat bacteriën zich dan sneller kunnen vermenigvuldigen. Bacteriën breken het zweet namelijk af in zuren. 

Een onaangename geur kan daarom dus ook veroorzaakt worden als je op de huid een overvloed aan ongewenste bacteriën hebt. Het kan dus zijn dat je meer geneigd bent om te zweten en dat er ook nog bacteriën in je huid zijn opgehoopt. Oftewel een combinatie van bacteriën en zweet.

Dit artikel vertelt de mogelijke oorzaken van een constante zweetgeur en waarom het naar ammoniak zou kunnen ruiken.

stank urine

Waarom stinkt zweet?

Zweet stinkt en kan zelfs specifiek naar ammoniak gaan ruiken. Het is echter niet normaal als je zweet naar ammoniak ruikt. 

Dit kan door uitdroging, een eiwitrijk dieet en zelfs een onderliggend gezondheidsprobleem. Via het urine worden namelijk de afbraakproducten van eiwitten (ammoniak) afgegeven.

1. Je drinkt te weinig

Het zweet wordt geconcentreerd als je onvoldoende water drinkt en uitdroogt wat tot een sterke ammoniakgeur kan leiden. glas ijswater koud water

Het lichaam probeert zuiniger met het vocht om te gaan. Het kan ook na een intensieve workout als je veel gezweet hebt. 

Een donkergele of bruine urine is ook een teken van uitdroging. Bij bijvoorbeeld ultramarathonlopers kan het zweet naar ammoniak ruiken.

2. Je hebt een eiwitrijk dieet

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Als eiwitten worden afgebroken ontstaat er ammoniak dat je via de urine en het zweet uitscheidt. Er kan dus ook extra ammoniak afgegeven worden als je een eiwitrijk dieet volgt.rood vlees

Als je onvoldoende koolhydraten en vetten binnenkrijgt zal je lichaam de energie uit eiwitten moeten halen en schakelt het over op de eiwitstofwisseling. Ammoniak is het afbraakproduct van aminozuren.

Je voedsel beïnvloedt uiteindelijk waar je je brandstoffen uithaalt. Een voorbeeld van een eiwitrijk dieet is het paleodieet. 

Als eiwitten je voornaamste energiebron zijn kan de lever het misschien niet meer bijbenen wat tot de uitscheiding van extra ammoniak zal leiden. 

Om deze reden kun jemeer koolhydraten nemen om van de eiwitstofwisseling over te stappen op de koolhydraatstofwisseling. 

3. Je hebt misschien een onderliggend gezondheidsprobleem

leverSoms is het te wijten aan een gezondheidsaandoening zoals een nier- of leverziekte die de afvoer van ammoniak kan belemmeren. 

Als je koolhydraten toe hebt toegevoegd en als de klachten niet verdwijnen is het verstandig om naar de dokter te gaan.

Een ammoniakgeur kan dus een teken zijn dat er iets mis is met je energiebehoefte en dat het dieet uit balans is.

Take home message 

Zweet is op zichzelf geurloos, maar het kan onaangenaam worden, met name als je er heel de tijd last van hebt. Waarom heb ik een constante zweetgeur?

Zweten wordt veroorzaakt door onder andere warmte, lichaamsbeweging, angst, stress en nervositeit.

Veel zweten maakt je vatbaarder voor een lichaamsgeur omdat bacteriën zich snel vermenigvuldigen en zweet in zuur omzetten.

Zweet kan ook naar ammoniak ruiken als  je lichaam aminozuren af wilt geven. Zo is ammoniak het afbraakproduct van aminozuren. 

Oorzaken hiervan zijn uitdroging, een eiwitrijk dieet of een onderliggend gezondheidsprobleem.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Czarnowski, D., Górski, J., Jóźwiuk, J., & Boroń-Kaczmarska, A. (1992). Plasma ammonia is the principal source of ammonia in sweat. European journal of applied physiology and occupational physiology, 65(2), 135-137.