Diarree door Babyvoeding: 3 Oorzaken

Wanneer je eenmaal op vaste voeding overgaat kunnen er buikklachten optreden. Dus, kan babyvoeding diarree veroorzaken?

KORT ANTWOORD

Wanneer je met vaste voeding begint kan er soms diarree optreden. Dit kan het gevolg zijn van te veel vezels of te veel fruit/vruchtensap. Vermijd daarom vruchtensap. Tot de leeftijd van 1 jaar zijn water en melk de beste dranken. Wanneer baby’s met vaste voeding beginnen kunnen ze last van hun buik krijgen en wanneer het dieet van je baby verandert, kan ook de stoelgang van je baby veranderen. Baby’s die jonger zijn dan 6 maanden zijn mogelijk ook nog niet klaar voor vaste voeding. Houd ook rekening met eventuele voedselallergieën en -overgevoeligheden op bijvoorbeeld zuivelproducten, gluten, pinda’s, eieren en schaaldieren 

Dit artikel vertelt je wanner baby’s op vast voedsel kunnen overgaan, welke voedingsmiddelen je maar beter kunt vermijden inclusief alarmsymptomen.

baby trekt aan luier

Baby’s vast voedsel

Tussen de 6-8 maanden zijn de meeste baby’s klaar om vast voedsel te gaan eten. Bij ongeveer de leeftijd van 6 maanden moet je beginnen met vast voedsel.

Volgens de aanbeveling van the American Academy of Pediatrics zou je de eerste 6 maanden exclusief voor borstvoeding moeten gaan, maar zijn de meeste baby’s van 4-6 maanden klaar om over te gaan op vast voedsel waarmee de borstvoeding of flesvoeding aangevuld kan worden.

Deze kennismaking met vaste voeding staat ook wel bekend als aanvullende voeding of spenen. 

Bovendien zijn er een aantal voedingsmiddelen die je maar beter kunt vermijden.

Vermijd deze voedingsmiddelen

Een aantal voedingsmiddelen kunnen diarree verergeren, vermijd daarom:

  1. koemelk (vermijd tot de leeftijd van 1 jaar)
  2. sportdranken voor volwassenen
  3. pikant en gefrituurd voedsel
  4. vruchtensappen zoals appelsap (vermijdt tot de leeftijd van 2 jaar)
  5. antidiarreemiddelen (maar luister uiteraard naar je kinderarts)

Als je diarree in de luier van je baby ziet maak je je al snel zorgen en vraag je je af of je langs de huisarts moet.

Wel of niet naar de dokter

Neem direct contact op met je arts als je baby witte of rode ontlasting heeft. Hetzelfde geldt voor volwassenen. Je poep of diarree mag deze twee kleuren dus nooit hebben.

Zo kan lichte/witte poep op een leverprobleem duiden terwijl rode poep/diarree op een bloeding in het lichaam duiden.

Neem ook direct contact op met je dokter als je baby dagelijks meer dan 10 waterige poepjes heeft of ernstige diarree heeft. 

Tot slot moet moet je ook medische hulp zoeken als er andere ziektesymptomen naast de diarree zijn waaronder:

  1. krachtig braken, veel braken 
  2. koorts
  3. witte of rode poep
  4. huiduitslag
  5. gewichtsverlies, geen gewichtstoename

Take home message

Volgens de the American Academy of Pediatrics zijn de meeste baby’s van 4-6 maanden klaar om vast voedsel te gaan eten om de borstvoeding of flesvoeding aan te vullen. Echter, bij de overgang op vast voedsel kunnen er klachten optreden.

Dan vraag je je al gauw af of baby voeding diarree kan veroorzaken?

Als de baby met vast voedsel begint kan er soms diarree optreden. Dit kan bijvoorbeeld door te veel vezels of te veel fruit/vruchtensap veroorzaakt worden. 

Het is daarom verstandig om vruchtensap te vermijden. Tot je baby het eerste levensjaar bereikt heeft zullen water en melk de beste dranken zijn.

Houd ook rekening met andere oorzaken zoals voedselallergieën en -overgevoeligheden op bijvoorbeeld gluten en zuivelproducten.

Bovendien zijn er een aantal voedingsmiddelen die de diarree kunnen verergeren zoals koemelk, sportdranken voor volwassenen, pikant en gefrituurd voedsel, vruchtensappen zoals appelsap en antidiarreemiddelen.

Houd rekening met de symptomen waarbij je direct medische hulp moet zoeken.

Dit lijstje aan mogelijke oorzaken en verbanden is niet compleet. Uiteraard kan alleen een dokter vaststellen wat er precies aan de hand is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hier is niets te vinden 🙁