Dikke Buik in de Overgang: 5 Oorzaken en Behandelingen

Je kunt in de overgang een dikke buik krijgen. Een kenmerk van de overgang voor veel vrouwen is namelijk een verandering in de vetverdeling in het lichaam, waardoor veel vrouwen een dikkere buik krijgen. 

Dit kan voelen als een frustrerende verandering, maar het is een normale en natuurlijke ontwikkeling in het leven van een vrouw. 

Er zijn wel manieren om dit tegen te gaan door bijvoorbeeld gezonde voeding en regelmatige oefeningen.

Dit artikel vertelt je waarom je in de overgang een dikke buik kunt krijgen en wat je er allemaal tegen kunt doen.

vrouw meet buikomtrek

De oorzaken van een dikke buik in de overgang

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een dikkere buik tijdens de overgang. Hieronder een lijst van enkele van de belangrijkste oorzaken:

 1. Hormonale veranderingen. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogenen af en neemt de productie van androgenen toe. Dit kan leiden tot veranderingen in de vetverdeling in het lichaam, waardoor vet zich vaak ophoopt rond de buik.
 2. Vermindering van de stofwisseling. Met de leeftijd gaat de stofwisseling vaak afnemen, waardoor het lichaam minder calorieën verbrandt. Dit kan leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik.
 3. Vermindering van de spiermassa. Met de leeftijd gaat de spiermassa vaak afnemen, waardoor het lichaam minder calorieën verbrandt. Dit kan leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik.
 4. Stress. Stress kan leiden tot een toename van cortisol, een hormoon dat kan bijdragen aan gewichtstoename rond de buik.
 5. Voeding. Een dieet dat rijk is aan suiker, verzadigd vet en bewerkte voedingsmiddelen kan bijdragen aan gewichtstoename rond de buik.
 6. Lichamelijke inactiviteit. Een gebrek aan lichaamsbeweging kan bijdragen aan gewichtstoename en een dikkere buik.

Houd er rekening mee dat deze oorzaken niet altijd directe oorzaak zijn van dikke buik. 

De exacte oorzaak kan variëren van persoon tot persoon, en het is vaak een combinatie van factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van een dikkere buik.

Wat kun je doen tegen een dikke buik in de overgang?

Je kunt een dikke buik tijdens de overgang op verschillende manieren aanpakken. Hieronder een lijst van enkele van de belangrijkste aanbevelingen:

 1. Oefening. Regelmatige oefening kan helpen om de spiermassa te verhogen en de stofwisseling te verhogen, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt. Het is aanbevolen om minimaal 30 minuten matige tot intensieve oefening per dag te doen.
 2. Gezonde voeding. Eet een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, mager eiwit en gezonde vetten. Dit kan helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en de hormonale balans te verbeteren. Vermijd suikerrijke, verzadigde vetten en bewerkte voedingsmiddelen.
 3. Stressbeheersing. Stress kan leiden tot een toename van cortisol, waardoor gewichtstoename rond de buik kan ontstaan. Oefeningen zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te verminderen.
 4. Slaap. Slaaptekort kan leiden tot een toename van cortisol en een afname van de stofwisseling. Probeer elke nacht minimaal 7-8 uur slaap te krijgen.
 5. Hormonale vervangingstherapie. Hormonale vervangingstherapie kan helpen om de hormonale veranderingen in het lichaam te compenseren die kunnen leiden tot gewichtstoename rond de buik. Consulteer je huisarts voor meer informatie over deze behandelingsoptie.
 6. Supplementen. Er zijn supplementen beschikbaar zoals omega-3 vetzuren, magnesium, vitamine D, die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van de overgang en gewichtstoename.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om een gezonde levensstijl aan te nemen voor een langetermijn effect. 

Dit betekent dat je regelmatig oefeningen moet doen, gezonde voeding moet eten, stress moet beheersen en voldoende slaap moet krijgen. 

Het is ook aangeraden om je huisarts te raadplegen voor de beste oplossing voor jouw specifieke situatie.

Hoeveel mensen hebben een dikke buik in de overgang?

Het is moeilijk om een precieze cijfer te geven voor het aantal vrouwen dat een dikke buik krijgt tijdens de overgang, omdat dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, genetische aanleg en levensstijl.

Een studie uit 2012 toonde aan dat ongeveer tweederde van de vrouwen tijdens de overgang gewichtstoename ervaren, met de meeste gewichtstoename die zich ophoopt rond de buik. 

Ook een andere studie uit 2014 heeft aangetoond dat ongeveer 50-70% van de vrouwen tijdens de overgang een toename van buikvet ervaren.

Het is belangrijk om te weten dat een dikke buik tijdens de overgang een normale en natuurlijke ontwikkeling is. 

Veel vrouwen ervaren een verandering in de vetverdeling in het lichaam tijdens de overgang, waardoor een dikkere buik kan ontstaan. 

Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s van een dikke buik, zoals hart- en vaatziekten, en om stappen te ondernemen om deze risico’s te verminderen door bijvoorbeeld gezonde voeding en regelmatige oefeningen.

Take home message

We hebben ook besproken welke oorzaken hierbij een rol kunnen spelen, zoals hormonale veranderingen, vermindering van de stofwisseling, vermindering van de spiermassa, stress, voeding en lichamelijke inactiviteit.

Het is belangrijk om te weten dat een dikke buik tijdens de overgang een normale en natuurlijke ontwikkeling is voor veel vrouwen. 

Er zijn wel manieren om dit tegen te gaan door bijvoorbeeld gezonde voeding en regelmatige oefeningen. 

Oefening, gezonde voeding, stressbeheersing, slaap, hormonale vervangingstherapie en supplementen zijn enkele van de aanbevelingen die kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van de overgang en gewichtstoename.

Het is belangrijk om een gezonde levensstijl aan te nemen voor een lange termijn effect. 

Dit betekent dat je regelmatig oefeningen moet doen, gezonde voeding moet eten, stress moet beheersen en voldoende slaap moet krijgen. 

Raadpleeg je huisarts voor de beste oplossing voor jouw specifieke situatie.

Onthoud dat de overgang een natuurlijk proces is en dat er manieren zijn om zich aan te passen aan de veranderingen die het met zich meebrengt. 

Door gezonde keuzes te maken en je lichaam beweging te geven, kun je een gezonde levensstijl behouden en voorkomen dat je een dikke buik krijgt. 

Laten we ons richten op de gezonde keuzes die we kunnen maken voor onszelf en onze gezondheid tijdens deze belangrijke fase van ons leven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen