Doet Ooglaseren Pijn?

Je ogen zijn je belangrijkste zintuig. Gezichtsproblemen zoals bijziendheid, verziendheid of astigmatisme kunnen met ooglaserchirurgie gecorrigeerd worden door het oogoppervlak te vervormen.  

Echter, een laser die recht op je ogen is gericht, dat kan toch geen pretje zijn? Kortom, doet ooglaseren pijn?

KORT ANTWOORD

Een ooglasering behandeling doet in de meeste gevallen geen pijn omdat de chirurg in beide ogen verdovende oogdruppels zal toedienen. De oogdruppels zullen zowel de ogen als de oogleden gevoelloos maken. Dus ook het medisch apparaatje (speculum) dat je ogen tijdens het ooglaseren openhoudt zal dus geen pijn doen. Je kunt tijdens de procedure wel een beetje druk voelen. Echter, na een paar uur zijn de verdovende oogdruppels meestal uitgewerkt en kun je last krijgen van een brandend of prikkend gevoel. Met een goede nachtrust zouden deze klachten moeten verdwijnen. Over het algemeen is het ooglaseren dus pijnloos, maar in de eerste genezingsstadia kun je enig ongemak ervaren.

Dit artikel vertelt je hoe het ooglaseren voelt, waar je na het laseren last van kunt hebben en de bijwerkingen en complicaties die op kunnen treden.

vrouw ondergaat ooglazerbehandeling

Hoe voelt ooglaseren?

Als het om ooglaseren gaat, denken veel mensen misschien meteen aan pijn en ongemak. Maar eigenlijk valt dat best mee.

Ik zal je nu uit gaan leggen hoe het voelt tijdens het ooglaseren. Van verdovende druppels tot mogelijke ongemakken na de ingreep; we kijken samen naar wat je kunt verwachten en hoe het echt voelt.

1. Verdoving. Voor de ingreep krijg je verdovende oogdruppels om het gehele oogoppervlak te verdoven. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de procedure geen pijn zult ervaren.

2. Onwennigheid en Druk. Tijdens de ooglaserprocedure kun je wat onwennigheid ervaren. Dit kan zich manifesteren als een gevoel van druk op het oog. De oogarts kan gebruikmaken van een ooglidspreider om je oog open te houden, wat dit gevoel kan veroorzaken.

3. Pijn tijdens de Procedure. Over het algemeen is ooglaseren niet pijnlijk omdat de verdoving effectief is. Sommige mensen ervaren echter wel een lichte druk of ongemak tijdens de procedure.

4. Geluid en Geur. Tijdens het gebruik van de laser kun je een tikkend geluid horen. Dit is normaal en komt door de werking van de laser. Ook kan er een geur van verbrand weefsel zijn, wat volkomen normaal is en niets om je zorgen over te maken. De geur komt namelijk van de laser zelf.

5. Direct na de Procedure. Na het ooglaseren kan er enig ongemak optreden, zoals een branderig gevoel, jeuk of het gevoel van een vuiltje in het oog. Dit is meestal van korte duur en kan worden verlicht met voorgeschreven medicatie.

6. Nazorg en Herstel. Na de procedure moet je bepaalde instructies volgen voor nazorg, zoals het nemen van beschermende oogdruppels en het vermijden van bepaalde activiteiten. Het herstelproces verschilt per persoon, maar de meeste mensen ervaren snel verbetering in hun zicht.

7. Mogelijke Bijwerkingen. Hoewel de meerderheid van de mensen geen ernstige pijn ervaart, kunnen sommige patiënten na de ingreep lichte irritatie, droogte of gevoeligheid voor licht ervaren. Deze symptomen verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot weken.

Het is belangrijk om te benadrukken dat ervaringen kunnen variëren, en het is essentieel om alle vragen en zorgen met je oogarts te bespreken voordat je besluit om een ooglaserprocedure te ondergaan.

Hoe voelen je ogen na het laseren?

Na het ooglaseren kunnen de ogen jeuken, branden en je kunt het gevoel hebben alsof er iets in je ogen zit. 

De verdovende oogdruppels zijn meestal na een paar uur uitgewerkt waardoor je last kunt krijgen van een prikkend of brandend gevoel. Na een goede nacht slaap zouden deze klachten verdwenen moeten zijn. 

Ook kunnen je ogen de volgende dag nog een beetje gevoelig of droog zijn. Dit ongemak zal minimaal blijven als je de nazorg adviezen van je chirurg opvolgt.

Om te voorkomen dat je per ongeluk in je ogen gaat wrijven of prikken zul je een beschermend schildje krijgen voor tijdens je slaap. 

Na een ooglaseroperatie is het normaal dat je ogen de eerste dag waterig en ongemakkelijk zijn.

Ook kunnen je ogen gevoelig zijn. Deze lichtgevoeligheid kan bij de LASIK-operatie de eerste dagen optreden terwijl het bij de LASEK-operatie ongeveer een week kan duren.

Er zijn echter nog een aantal bijwerkingen waar je rekening mee moet houden.

Bijwerkingen ooglaseren

LASIK oogchirurgie is de meest gebruikte techniek. Bijwerkingen daarvan zijn:

  1. droge ogen
  2. gevoelig voor licht
  3. halo’s rond beelden zien
  4. krassende ogen
  5. schittering
  6. in het donker problemen hebben met rijden
  7. fluctuerend zicht
  8. op het oog kleine blauwe plekken

Ooglaseren is in de meeste gevallen dus pijnloos. Een zeldzame complicatie van ooglaseren is een infectie dat voor hevige pijn kan zorgen.

Hoewel alle operaties risico’s op bijwerkingen en complicaties met zich meebrengen wordt de LASIK oogchirurgie over het algemeen als een veilige procedure beschouwd. 

Het geschatte complicatie percentage bedraagt slechts minder dan 1%. Het is daarmee een van de veiligste chirurgische ingrepen. 

Kun je tijdens het ooglaseren knipperen?

Tijdens het ooglaseren kun je onmogelijk knipperen omdat een klein medisch apparaatje je oogleden openhoudt.

Je wilt knipperen om het oog vochtig te houden. Met oogdruppels zal tijdens het ooglaseren het oogoppervlak gesmeerd blijven. 

Je ogen zullen dus niet droog worden waardoor je ook geen behoefte zult hebben om te knipperen.

Take home message

Voordat de ogen gelaserd worden zal er met een kleine laser of mesje, een flapje in je hoornvlies gesneden worden. Het hoornvlies is de buitenste laag van de ogen. Vervolgens zullen de ooglasers het oppervlak van je oog vervormen.

Ooglaseren kan beangstigend zijn. Je bent immers bij bewustzijn terwijl je recht in een ooglaser kijkt. 

Afhankelijk van de hoeveelheid correctie en je voorschrift zal het ooglaseren per oog meestal minder dan 10 minuten duren.

Maar 10 minuten lang een laser op je oog kan toch geen pretje zijn? Kortom, doet ooglaseren pijn?

Ooglaseren is niet pijnlijk. Naast een beetje druk op je oog of een onwennig gevoel zul je verder niet zoveel voelen.

Je kunt wel een licht ongemak tijdens je herstel ervaren. Maar na een goede nachtrust en het opvolgen van de adviezen zal dit ongemak moeten verdwijnen.

Tijdens de procedure zul je dankzij de verdovende oogdruppels dus niets voelen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Toda, I. (2018). Dry eye after LASIK. Investigative ophthalmology & visual science, 59(14), DES109-DES115.