Donker Braaksel: 8 Oorzaken en Behandelingen

Het kan even schrikken zijn als je braaksel donker is. Donker braaksel kan verschillende oorzaken hebben, zoals het braken van bloed of het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen. 

Het is belangrijk om op te merken dat donker braaksel kan wijzen op ernstige gezondheidsproblemen en dat het aanbevolen is om meteen medische hulp te zoeken als je donker braaksel opmerkt. 

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van donker braaksel en wat je er allemaal aan kunt doen.

vrouw last van vieze smaak door overgeven

1. Maagbloedingen

Een van de belangrijkste oorzaken van donker braaksel zijn bloedingen in de maag of het bovenste deel van de dunne darm. 

Dit kan gebeuren door aandoeningen zoals een maagzweer of darmzweer, of door andere medische aandoeningen zoals diverticulitis of colitis. 

Als gevolg hiervan kan er bloed in het braaksel aanwezig zijn, waardoor deze een donkere kleur krijgt. 

Dit bloed kan ook zwart of donkerbruin van kleur zijn, afhankelijk van de hoeveelheid bloed en hoe lang het in de maag of darmen is geweest. 

Als je denkt dat je bloed in je braaksel zit, wordt het aanbevolen om meteen medische hulp te zoeken omdat dit een ernstige medische aandoening kan zijn.

2. Bepaalde voedingsmiddelen

Het kan ook komen door het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen. 

Voedingsmiddelen zoals bieten of zwarte peper kunnen het braaksel namelijk een donkere kleur geven, zonder dat er een medische aandoening aanwezig is. 

Dit is een normaal proces en het braaksel zal na verloop van tijd weer normaal worden. 

Ook sommige dranken zoals koffie of thee kunnen ervoor zorgen dat het braaksel een donkere kleur krijgt, dit is echter geen reden voor zorgen. 

3. Leverproblemen

leverDonker braaksel kan ook veroorzaakt worden door leverproblemen zoals hepatitis. 

De lever is verantwoordelijk voor het filteren van gifstoffen uit het bloed en het produceren van gal, een stof die helpt bij de vertering van vetten. 

Als de lever beschadigd is, kan het niet goed functioneren en kan dit resulteren in donker braaksel. 

Leverproblemen zoals hepatitis, alcoholische leverziekte of levercirrose kunnen het braaksel ook een gele of bruine kleur geven. 

Als je symptomen opmerkt van leverproblemen zoals vermoeidheid, gewichtsverlies, geelzucht, of donker braaksel, is het aan te raden om een arts te raadplegen voor een diagnose.

4. Maagzweer of darmzweer

Een andere oorzaak van donker braaksel kan een maag- of darmzweer zijn. 

Deze zweren zijn ontstekingen in de wand van de maag of de dunne darm die kunnen leiden tot bloedingen. 

Dit kan leiden tot bloed in het braaksel, wat kan verklaren waarom het een donkere kleur heeft. 

Maagzweren kunnen worden veroorzaakt door infecties met de bacterie H. pylori of door het gebruik van bepaalde medicijnen zoals aspirine of ibuprofen. 

Darmzweren kunnen worden veroorzaakt door ontstekingen van de darmen zoals colitis of diverticulitis. 

Als je symptomen zoals pijn in de bovenbuik, bloed in het braaksel of ontlasting, of gewichtsverlies opmerkt, is het aan te raden om een arts te raadplegen voor een diagnose.

5. Ontstoken alvleesklier

Donker braaksel kan veroorzaakt worden door pancreatitis, een ontsteking van de alvleesklier. 

De alvleesklier is een orgaan dat verantwoordelijk is voor het produceren van enzymen die helpen bij de vertering van voedsel en het produceren van insuline. 

Als de alvleesklier ontstoken is, kan deze minder enzymen produceren, wat kan leiden tot problemen met de vertering van voedsel. 

Dit kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, misselijkheid, braken, diarree en donker braaksel. 

Pancreatitis kan worden veroorzaakt door alcoholmisbruik, galstenen of bepaalde medische aandoeningen.

6. Longontsteking

Het kan ook door een longontsteking komen. Longontsteking is een infectie van de longen die kan leiden tot symptomen zoals hoesten, koorts, moeilijk ademhalen en pijn in de borst. 

Als de longontsteking ernstig is, kan het ook leiden tot braken en donker braaksel. 

Dit komt omdat het lichaam zich in een staat van ontsteking bevindt en de afweermechanismen van het lichaam in werking treden, waardoor er vaak braken en diarree optreden. 

Longontsteking kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels en kan zich uitbreiden vanuit een infectie in de bovenste luchtwegen. 

7. Sommige medicijnen

Een andere mogelijke oorzaak van donker braaksel zijn het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals ijzersupplementen. 

Sommige medicijnen kunnen leiden tot bijwerkingen zoals braken, en in sommige gevallen kan dit leiden tot donker braaksel. 

Dit gebeurt vooral als het braken gepaard gaat met bloedingen in het maag-darmkanaal. 

Sommige ijzer supplementen bevatten ijzerdeeltjes die niet helemaal opgenomen worden door het lichaam en deze kunnen irritatie veroorzaken in het maag-darmkanaal, waardoor braken en bloedingen ontstaan. 

Als je vermoedt dat je medicijnen gebruikt die braken of donker braaksel veroorzaken, is het aan te raden om dit te bespreken met je arts, zodat deze eventueel een andere behandelingsoptie kan aanbevelen.

8. Alcohol of drugs

Een andere mogelijke oorzaak van donker braaksel is het consumeren van alcohol of drugs. 

Alcohol en drugs kunnen leiden tot irritatie van het maag-darmkanaal, waardoor braken en bloedingen kunnen ontstaan. 

Bij het braken van bloed krijgt het braaksel vaak een donkere kleur. 

Bovendien kan overmatig alcoholgebruik leiden tot leverproblemen, zoals hepatitis of levercirrose, wat ook kan bijdragen aan donker braaksel. 

Drugsgebruik, zoals cocaïne of amfetamine, kan ook irritatie veroorzaken in het maag-darmkanaal en bloedingen veroorzaken. 

Take home message

Waarom heb ik een donker braaksel?

Donker braaksel kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende oorzaken, zoals bloedingen in de maag of darmen, consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, leverproblemen, maag- of darmzweren, pancreatitis, longontsteking, gebruik van bepaalde medicijnen of het consumeren van alcohol of drugs. 

Het is belangrijk om op te merken dat als je bloed in je braaksel opmerkt, of andere ongebruikelijke symptomen, het aanbevolen is om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. 

Een arts kan je helpen om de precieze oorzaak van je donker braaksel te achterhalen en een behandelingsplan op te stellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen