Donkere Enkels: 8 Oorzaken en Behandelingen

Donkere enkels worden vaak veroorzaakt door overmatige pigmentatie, ook wel hyperpigmentatie genoemd. 

Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door overmatige blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, of door het gebruik van bepaalde cosmetica of medicijnen. 

Het kan ook een teken zijn van een onderliggend medisch probleem, zoals diabetes of een schildklieraandoening.

Veel mensen vinden donkere enkels ontsierend en willen graag van dit probleem af. Gelukkig zijn er verschillende manieren om donkere enkels te verminderen of te verwijderen, afhankelijk van de oorzaak. 

In dit artikel zullen we je meer vertellen over de oorzaken van donkere enkels en de verschillende behandelingsopties die er zijn.

vrouw zit en houdt voet vast

Oorzaken van donkere enkels

 1. Overmatige pigmentatie. Hyperpigmentatie is een toename van de hoeveelheid pigment in de huid, wat kan leiden tot donkere plekken op de huid. Dit kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, zonblootstelling, of het gebruik van bepaalde cosmetica of medicijnen.
 2. volle zonTe veel zon. Overmatige blootstelling aan zon kan leiden tot donkere enkels omdat de huid probeert zich te beschermen tegen de schade van UV-stralen door meer pigment aan te maken.
 3. Hormonale veranderingen. Hormonale veranderingen zoals zwangerschap of menopauze kunnen leiden tot donkere enkels. Hormonen kunnen de huidcellen aanmoedigen meer pigment aan te maken, wat kan leiden tot donkere plekken op de huid.
 4. Cosmetica en medicijnen. Gebruik van bepaalde cosmetica of medicijnen kan leiden tot donkere enkels omdat sommige stoffen in deze producten de huidcellen aanmoedigen meer pigment aan te maken.
 5. Gezondheidsproblemen. Onderliggende medische problemen zoals diabetes of schildklieraandoeningen kunnen leiden tot donkere enkels omdat deze aandoeningen de bloedcirculatie in de huid kunnen beïnvloeden, waardoor de huidcellen meer pigment aanmaken.
 6. dnaErfelijkheid. Genetische aanleg kan bepalen of iemand gevoeliger is voor donkere enkels. Sommige mensen zijn geboren met een hoger risico op hyperpigmentatie.
 7. Veroudering. Ouderdom kan leiden tot donkere enkels omdat de huid met de leeftijd dunner wordt en minder goed in staat is om tegen zonblootstelling te beschermen, waardoor de kans op hyperpigmentatie toeneemt.
 8. Huidziekten. Sommige huidziektes zoals eczeem of psoriasis kunnen leiden tot donkere enkels omdat deze aandoeningen de huid uitdrogen en irriteren, waardoor de huidcellen meer pigment aanmaken.
 9. Schade. Trauma of verwonding aan de huid kan leiden tot donkere enkels omdat de huid reageert op de schade door meer pigment aan te maken, in een poging om zichzelf te beschermen.

Behandelingsopties donkere enkels

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor donkere enkels. Hieronder heb ik enkele van de meest voorkomende methoden op een rijtje gezet:

 1. Topische crèmes. Er zijn verschillende crèmes verkrijgbaar die kunnen helpen bij de vermindering van donkere enkels. Sommige van deze crèmes bevatten ingrediënten zoals hydroquinone, kojic zuur of azelaïnezuur die kunnen helpen bij het verminderen van de hoeveelheid pigment in de huid. Het is belangrijk om te weten dat deze crèmes een recept nodig hebben en dat het enige tijd kan duren voordat de resultaten zichtbaar zijn.
 2. Microdermabrasie. Deze behandeling maakt gebruik van fijne kristallen om dode huidcellen te verwijderen en de huid te stimuleren om collageen aan te maken. Dit kan helpen bij het verminderen van donkere enkels door de huid egaler te maken.
 3. Chemische peelings. Chemische peelings zijn een andere optie voor het verminderen van donkere enkels. Deze behandelingen maken gebruik van milde zuren om de bovenste laag van de huid te verwijderen, waardoor de huid egaler wordt.
 4. Lasertherapie. Er zijn verschillende lasertherapieën beschikbaar voor het verminderen van donkere enkels. Deze behandelingen kunnen helpen bij het verminderen van de hoeveelheid pigment in de huid.
 5. Natuurlijke methoden. Er zijn ook natuurlijke methoden die kunnen helpen bij het verminderen van donkere enkels. Hier zijn enkele voorbeelden:
 • Dagelijks huidverzorging routine met een goede moisturizer en zonnebrandcrème
 • Gebruik van aloë vera gel of citroensap
 • Gebruik van kokosolie of olijfolie
 • Uitvoeren van regelmatige oefeningen

Houd er rekening mee dat deze behandelingsopties niet bij iedereen hetzelfde effect zullen hebben en dat sommige behandelingsopties meer geschikt zijn voor bepaalde oorzaken van donkere enkels dan voor andere. 

Het is daarom belangrijk om eerst een dermatoloog te raadplegen voordat je begint met een behandeling, zodat je de beste optie voor jouw situatie kunt kiezen.

Take home message

Waarom heb je donkere enkels?

Donkere enkels kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, zoals overmatige pigmentatie, overmatige blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, gebruik van bepaalde cosmetica of medicijnen, of een onderliggend medisch probleem. 

Het is belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak van je donkere enkels te achterhalen en om de juiste behandeling te kiezen. 

Onthoud dat er behandelingsopties beschikbaar zijn en met de juiste zorg en aandacht, kan je donkere enkels verminderen of verhelpen. Een gezonde levensstijl en goede huidverzorging is altijd een goede preventie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen