Donkere Tenen: 7 Oorzaken en Behandelingen

Donkere tenen, ook wel bekend als hyperpigmentatie, is een aandoening waarbij de huid rond de tenen donkerder wordt dan de rest van de huid. 

Donkere tenen kunnen veroorzaakt worden door een aantal factoren, waaronder hormonale veranderingen, genetische aanleg, of blootstelling aan de zon. 

Veel mensen ervaren ook donkere tenen als gevolg van schoenen die te strak zitten of als gevolg van huidirritatie. 

Hoewel donkere tenen vaak niet pijnlijk of gevaarlijk zijn, kan het cosmetisch onaantrekkelijk zijn. 

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om donkere tenen te verminderen of te verwijderen.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van donkere tenen en wat je er allemaal tegen kunt doen.

vrouw zit en houdt voet vast

Oorzaken donkere tenen

 1. Hormonale veranderingen: Veranderingen in hormonale niveaus kunnen leiden tot hyperpigmentatie, waaronder donkere tenen. Bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, bij het gebruik van anticonceptiepil of bij de overgang.
 2. dnaGenetische aanleg: Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor hyperpigmentatie, waardoor ze vatbaarder zijn voor donkere tenen.
 3. Blootstelling aan zon: Overmatige blootstelling aan UV-straling kan leiden tot hyperpigmentatie van de huid, waaronder donkere tenen.
 4. Schoenen die te strak zitten: Schoenen die te strak zitten, zoals hoge hakken, kunnen leiden tot druk op de tenen, waardoor de huid donkerder kan worden.
 5. Huidirritatie: Constant wrijven of knijpen van de tenen kan leiden tot huidirritatie, waardoor de huid donkerder kan worden.
 6. Hyperpigmentatie: Hyperpigmentatie is een aandoening waarbij de huid donkerder wordt door een overmatige productie van melanine. Dit kan leiden tot donkere tenen.
 7. Veroudering: De huid kan donkerder worden als gevolg van veroudering, dit kan leiden tot donkere tenen.
 8. Overmatig roken: Overmatig roken kan leiden tot vermindering van bloedstroom in de huid, wat kan leiden tot een donkere kleur.
 9. Sommige medicijnen: Sommige medicijnen, zoals antibiotica of bloedverdunners, kunnen leiden tot hyperpigmentatie van de huid, waaronder ook donkere tenen.
 10. Overmatig alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een vermindering van bloedstroom in de huid, wat een donkere kleur kan veroorzaken.
 11. Erfelijke aandoeningen: Er zijn erfelijke aandoeningen die leiden tot hyperpigmentatie van de huid, waaronder donkere tenen.
 12. Droge huid: Droge huid kan leiden tot schilfering en een donkere kleur van de huid, waarbij ook je tenen donker kunnen worden. 
 13. Schimmelinfecties: Schimmelinfecties, zoals voetschimmel, kunnen leiden tot donkere tenen.
 14. Overexfoliatie van de huid: Overexfoliatie van de huid kan leiden tot irritatie en hyperpigmentatie, waardoor de huid donkerder kan worden.
 15. Verwondingen: Verwondingen, zoals brandwonden of kneuzingen, kunnen leiden tot hyperpigmentatie van de huid, waardoor je ook donkere tenen kun krijgen.
 16. Reumatische aandoeningen: Reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis kunnen leiden tot ontstekingen in de gewrichten en daardoor kan de huid rond de tenen donkerder worden.
 17. Diabetes: Diabetici kunnen een verminderde bloedcirculatie hebben, wat kan leiden tot een donkere kleur van de huid, waaronder donkere tenen. Dit kan ook een gevolg zijn van neuropathie (beschadiging van de zenuwen) die vaak voorkomt bij diabetes.

Het is belangrijk om te weten dat donkere tenen vaak onschuldig zijn, maar sommige oorzaken, zoals diabetes, kunnen ernstige gevolgen hebben. 

Behandelingen en preventie donkere tenen

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor donkere tenen. Hieronder zijn enkele van de meest voorkomende behandelingsmethoden:

Bleken: Bleken met crèmes of lotions kan helpen om de kleur van de huid te verminderen. Dit is een van de meest voorkomende manieren om donkere tenen te behandelen.

Microdermabrasie: Dit is een procedure waarbij de bovenste laag van de huid wordt verwijderd met een speciale kristallen stofzuiger. Dit kan helpen om hyperpigmentatie te verminderen.

Chemical Peel: Een chemical peel is een procedure waarbij een chemicaliënoplossing op de huid wordt aangebracht om dode huidcellen te verwijderen en hyperpigmentatie te verminderen.

Cryotherapie: Dit is een procedure waarbij de huid wordt behandeld met vloeibare stikstof om hyperpigmentatie te verminderen.

Laserbehandeling: Dit is een procedure waarbij een laserstraal wordt gebruikt om hyperpigmentatie te verminderen.

Medicatie: Sommige medicijnen, zoals hydrochinon, kunnen worden gebruikt om hyperpigmentatie te verminderen.

Donkere tenen voorkomen:

 • Bescherm je voeten tegen zonlicht door het dragen van schoenen met een gesloten teen en sokken of panty’s.
 • Vermijd het dragen van schoenen die te strak zijn, dit kan leiden tot druk op de tenen.
 • Exfolieer de huid regelmatig om dode huidcellen te verwijderen en irritatie te voorkomen.
 • Gebruik een moisturizer om de huid gehydrateerd te houden.
 • Vermijd overmatig alcoholgebruik en roken.
 • Behandel schimmelinfecties snel om verdere hyperpigmentatie te voorkomen.
 • Behandel andere onderliggende aandoeningen, zoals diabetes, om verdere hyperpigmentatie te voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat sommige behandelingsmethoden meer geschikt zijn voor bepaalde oorzaken van donkere tenen dan andere.

Take home message

Waarom heb ik donkere tenen?

Donkere tenen kunnen worden veroorzaakt door pigmentatie, schade aan de huid, verstopping van de bloedvaten of een combinatie hiervan. 

Pigmentatie kan worden veroorzaakt door genetische aanleg, hormonale veranderingen of blootstelling aan de zon. 

Schade aan de huid kan ontstaan door overmatige blootstelling aan de zon of UV-straling. 

Verstopping van de bloedvaten kan ontstaan door ouderdom, roken of diabetes. 

Verkleuring kan ook een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals een schimmel- of infectieziekte. 

Raadpleeg een arts voor een diagnose en behandelingsmogelijkheden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen