Kun je Doodgaan aan Deo?

Er zijn jongeren die door het inhaleren van deodorant high willen worden. Zo kan het inademen van giftige dampen een euforisch gevoel geven dat 15-45 minuten kan aanhouden. 

Kan dit fatale gevolgen hebben? Kun je dood gaan aan deo?

KORT ANTWOORD

Deodorant bevat chemische bestanddelen zoals aluminium en triclosan. Hoge dosis aluminium kan leiden tot dementie en botaandoeningen bij mensen met verzwakte nieren. Triclosan dood de geurveroorzakende bacteriën, maar kan ook je hormonale huishouden verstoren. Door deo kan het hart te hard gaan werken. Zo kan een inhaleerbaar middel tot een hartritmestoornis en dodelijke hartfalen leiden. Dit wordt ook wel de plotselinge snuifdood genoemd. In Amerika gaan er jaarlijks 100-124 mensen dood door het gebruik van inhaleerbare middelen. Ga dus nooit chemicaliën inhaleren. Kortom, je kunt dus dood gaan aan deo, maar zulke gevallen zijn zeer zeldzaam.

Dit artikel vertelt je wat meer over inhaleerbare middelen zoals deodorant, de schadelijke complicaties en de meest schadelijke ingrediënten.

benauwd ademen adem ademhalen

Inhaleerbare middelen

Van nagellakremover en schoensmeer tot lijm, markeerstiften en kookspray, meerdere huismiddelen worden als inhaleermiddel gebruikt. En niet zonder reden.

In tegenstelling tot alcohol of wiet zijn inhaleermiddelen zowel toegankelijk als goedkoop. Echter, het kan naast duizeligheid, hoofdpijn en onduidelijke spraak zelfs fatale gevolgen hebben. 

Mensen die geen toegang hebben tot reguliere drugs kiezen soms voor een minder voorkomende manier om high te worden, namelijk het inhaleren van giftige stoffen.

Het gebruik van inhaleerbare middelen:

 • 4,7% v/d achtstejaars
 • 2,3% v/d tweedejaars
 • 1,5% v/d middelbare scholieren 

Het wordt op drie manieren gebruikt:

 1. direct uit de bus snuiven
 2. spuiten het in een zak of doek en inademen
 3. in de mond en neus spuiten

Schadelijke effecten deo

Er zijn een aantal schadelijke effecten van deo in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen en ernstige aandoeningen:

 1. jeuk zon zonneuitslag uitslag huiduitslagallergische reacties
 2. hormonale verstoring
 3. dementie: bij een slechte nierfunctie
 4. borstkanker: het aluminium in deo kan de kans op borstkanker verhogen
 5. verandert de bacteriën in je oksel

Schadelijke gevolgen wanneer inhaleerbare middelen chronisch gebruikt worden.

 1. coördinatieproblemen
 2. Hersenen breinpermanente hersenbeschadiging
 3. ernstige lever- en nierschade
 4. gehoorverlies
 5. bepaalde vormen van kanker

Deo bevat aluminium

Uit de poriën komt het zweet. Antitranspiratiemiddelen zorgen ervoor dat je poriën verstopt raken zodat je minder gaat zweten. 

Er zitten namelijk bepaalde ingrediënten in deo zoals aluminiumzouten die oplossen en in je poriën gaan smelten.

Als gevolg raken de poriën verstopt en zal het zweten gedeeltelijk verstoppen. Dit klinkt natuurlijk niet zo natuurlijk.

De schadelijke chemicaliën in deo zijn aluminium-zirkoniumverbindingen die hoofdpijn, ademhalingsstoornissen en astma kunnen veroorzaken.

Bovendien kunnen de aluminiumchloorhydraten tot huidaaneonigen en huidkanker leiden.

Er kan zelfs dementie of een botaandoening ontstaan wanneer je te veel aluminum in het lichaam hebt.

Als je nieren verzwakt zijn kan je het overtollig aluminum niet meer goed uitfilteren. Naast aluminum zitten er nog meer bestanddelen in deo.

Wat zit er in deo?

De ingrediënten in deodorant:

 1. aluminiumverbindingen: de actieve ingrediënten die de zweetklieren blokkeren 
 2. synthetische geuren
 3. parabenen
 4. triclosan
 5. propyleen Glycol (petrochemicaliën)

De geurveroorzakende bacteriën worden met de antibacteriële chemische stof triclosan op je huid gedood. 

Triclosan kan zelfs de hormonale signalering nabootsen en ermee interfereren. Het is dus een hormoonverstoorder. Dit blijkt uit wetenschappelijke onderzoeken.

Deo-allergie

Deodorant bevat bepaalde ingrediënten waarvoor je allergisch kunt zijn of die een gezondheidstoestand kunnen beïnvloeden. 

Het is dus verstandig om met je arts te overleggen als je een allergie hebt of gezondheidsaandoening voordat je het gaat gebruiken.

Take home message

Jongeren vinden veel manieren om high te worden. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zo wordt er soms deodorant geïnhaleerd. Maar kun je dood gaan aan deo?

Als je deodorant inhaleert kun je doodgaan. Zo is er een 19-jarige Nederlandse man aan overleden. 

Bovendien kan deodorant schadelijke effecten met zich meebrengen zoals hormonale verstoring, dementie bij een slechte nierfunctie en een verhoogde kans op borstkanker.

Als je inhaleermiddelen langdurig gebruikt kan er ernstige nier en leverschade optreden. Maar dat is nog lang niet alles.

Houd dus rekening met de hierboven beschreven schadelijke effecten van deo en andere inhaleerbare middelen.

Deodorant is dus een chemische stof dat zelfs in de fik gestoken kan worden, dat moet je natuurlijk niet gaan inhaleren.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen