Droge Handen: 3 Grote Oorzaken

Om droge handen in het vervolg te voorkomen zul je eerst moeten weten waar de droogheid precies vandaan komt. Dus wat is de oorzaak van droge handen?

KORT ANTWOORD

Droge handen worden meestal door omgevingsfactoren veroorzaakt zoals warm of koud weer, koude winderige omstandigheden en een lage luchtvochtigheid. Koude lucht heeft namelijk een lage luchtvochtigheid dat het vocht wegdrijft. Ze kunnen ook veroorzaakt worden door hete douches, te veel baden, weken in heet water, veelvuldig handen wassen, te veel scrubben, blootstelling aan chemicaliën en bepaalde gezondheidsproblemen. 

Een aantal gezondheidsproblemen die tot droge handen kunnen leiden zijn huidproblemen zoals eczeem, psoriasis, contactallergie, suikerziekte, traag werkende schildklier, ondervoeding, het syndroom van Sjögren en nierfalen.

Dit artikel vertelt je de verschillende oorzaken van droge handen, de behandelingsmogelijkheden inclusief hoe je het kan helpen voorkomen.

vrouw doet witte crème op

1. Stress en droge handen

Stress beïnvloedt je emotioneel, mentaal en lichamelijk. Als je gestresst bent heb je ook vaker last van een droge huid. 

stressZo kunnen stress en angst een droge huid triggeren. Naast droogheid kun je door de stress ook last krijgen van een jeukende en ontstoken huid. 

Dit is te wijten aan de stresshormonen adrenaline en cortisol die de doorbloeding van je huid beïnvloeden en vervolgens huidirritatie of huiduitslag kunnen veroorzaken.

2. Suikerziekte en droge handen

Mensen met diabetes kunnen het suiker niet goed uit hun bloed halen waardoor ze een verhoogde bloedsuikerspiegel hebben.

geen suikerDit verhoogt de kans op een droge huid en een ongecontroleerde suikerziekte kan er zelfs voor zorgen dat je het hele jaar last hebt van een droge huid. 

Er zijn een aantal problemen van diabetes die aan de droge huid kunnen bijdragen zoals een huidinfectie of slechte bloedsomloop.

3. Droge handen door een traag werkende schildklier

Een droge huid is een veelvoorkomende symptomen van hypothyreoïdie. Uit een studie bleek dat van de mensen met hypothyreoïdie 74% last had van een droge huid.

De schildklier is een vlindervormig orgaan dat je stofwisseling reguleert en gezondheid beïnvloed.

Een overactieve schildklier verhoogt de stofwisselingssnelheid terwijl een niet-werkende schildklier de stofwisselingssnelheid juist verlaagt.

Als je een traag werkende schildklier hebt kun je last krijgen van onder andere vermoeidheid, droge huid, droge handen, haaruitval,  slecht humeur en gewichtstoename. 

Andere veelvoorkomende symptomen van een traag werkende schildklier zijn onder andere toename in gewicht, vermoeidheid, koude gevoeligheid, trage gedachten en spierkrampen.

Voorkom kloven door droge handen

Bij een zeer droge huid kun je last krijgen van pijnlijke kloven. Een droge en ruwe huid is namelijk minder elastisch waardoor er sneller scheuren ontstaan.

Als je huid niet droog is zal het meer natuurlijke oliën en vocht vasthouden wat het juist elastisch en stevig maakt. Hierdoor zul je minder snel last krijgen van kloven.

Naast kloven kan een droge huid nog meer klachten veroorzaken zoals jeuk, schilfering, verslapte huid, fijne lijntjes en rimpels.

Verzorg droge handen dus regelmatig om hardnekkige en pijnlijke kloven te voorkomen.

Tips tegen droge handen

Een droge huid verzachten:

 1. lotion, vochtinbrengende crème, vaseline
 2. na het insmeren handschoenen aandoen
 3. oliën zoals amandelolie of kokosolie
 4. water drinken
 5. aloë vera-extract
 6. mengsel van olijfolie met suiker 
 7. voldoende water drinken

Preventie:

 1. vermijd hete douches en baden 
 2. vochtinbrengende crèmes
 3. vermijd uitdrogende agressieve zepen
 4. geurvrije en zachte verzorgingsproducten
 5. handschoenen
 6. vermijd niet-irriterende kleding

Water drinken. Water bevordert je hydratatieniveau en de vochtbarrière waardoor je buitenste huidlaag goed kan functioneren. Wist je dat water bij nog een aantal andere huidproblemen kan helpen zoals acne, puistjes, psoriasis, en rimpels? Dankzij water is je huid namelijk elastisch, het ontstopt de poriën en het kan gifstoffen helpen uitscheiden.

Essentiële oliën. Met een hydraterende essentiële oliën kan je de huid hydrateren en verzachten. Er zijn verschillende hydraterende essentiële oliën beschikbaar waaronder Lavendel, Jasmijn, Duitse Kamille, Geranium, Sandelhout, Rozemarijn, Rozenhout, Ylang Ylang, Wortelzaad, Hyssop, Roos, Neroli, Patchouli, Vetiver, Palmarosa en Spikenard.

Zoals je vast wel hebt gemerkt kunnen droogheid en jeuk samengaan. De volgende tips kunnen je vervelende jeuk misschien helpen verminderen:

 1. natte en koude doek
 2. ijspack
 3. huid bevochtigen
 4. havermoutbad
 5. verkoelend middel zoals calamine, menthol
 6. uitwendige verdovingsmiddelen met pramoxine

Take home message

Een droge huid kan verschillende klachten veroorzaken zoals jeuk, schilfering en pijnlijke kloven. Maar wat is de oorzaak van droge handen?

Er kunnen dus kloven ontstaan. Dit komt omdat een droge huid minder elastisch is en minder natuurlijke oliën bevatten waardoor je huid makkelijker kan gaan scheuren.

Vaak zijn droge handen aan omgevingsfactoren te wijten zoals warm of koud weer, koude winderige omstandigheden en een lage luchtvochtigheid.

Het kan ook veroorzaakt worden door weken in heet water, hete douches, te veel baden, overmatig scrubben, vaak de handen wassen, bepaalde aandoeningen en blootstelling aan chemicaliën.

Hopelijk kunnen een van de hierboven beschreven tips de droogheid tegengaan en eventuele bijkomende klachten verzachten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Spencer, T. S. (1988). Dry skin and skin moisturizers. Clinics in Dermatology, 6(3), 24-28.