Met Echinacea probeert men verkoudheid en griep te verkorten en de vervelende klachten zoals keelpijn, koorts en hoest te bestrijden.
Volgens veel kruidendokters kan echinacea je immuunsysteem versterken en je helpen in de strijd tegen infecties. En daar valt wel wat voor te zeggen. Er zitten namelijk actieve stoffen in echinacea.
Maar kan een plant daadwerkelijk je afweer een handje helpen? Kun je met echinacea immuunsysteem versterken?
KORT ANTWOORD
Echinacea lijkt over een aantal immuunfunctiebevorderende eigenschappen te beschikken. Zo is er aangetoond dat echinacea-extracten het aantal witte bloedcellen kan verhogen. Maar dat is nog niet alles. Echinacea verhoogt mogelijk de werking van je natural killer cellen en andere bestrijders. Het zou mogelijk ook sommige virale eiwitten kunnen blokkeren.
Dit artikel vertelt je het effect van echinacea op de verkoudheid, andere gezondheidsvoordelen inclusief bijwerkingen die op kunnen treden.
Kan echinacea verkoudheid voorkomen?
Echinacea beschikt dus over een aantal potentiële immuunfunctiebevorderende eigenschappen.
Dit brengt ons bij de hamvraag of echinacea daadwerkelijk een verkoudheid zou kunnen voorkomen.
Uit een overzicht van studies blijkt dat echinacea bij het voorkomen van verkoudheden een zeer licht voordeel zou kunnen hebben.
Echinacea stimuleert het opruimen en vernietigen van bacteriën
Echinacea kan de fagocytose ook stimuleren. Dit is het proces waarbij de zogeheten fagocyten bacteriën of andere materiaal opnemen en vernietigen. Deze fagocyten spelen in de vroege en late stadia van je immuunreactie een cruciale rol.
Nadat immuuncellen aan Echinacea waren blootgesteld was de fagocytische activiteit namelijk toegenomen. Een bijzonder immuunstimulerend effect.
Naast de immuunfunctie bevorderende eigenschappen zijn er nog meer potentiële gezondheidsvoordelen.
Gezondheidsvoordelen echinacea
Echinacea beschikt over belangrijke immunostimulerende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Zo kan echinacea in bijzonder de verkoudheidssymptomen verlichten. Maar dat was nog maar het topje van de ijsberg.
Uit verschillende studies blijkt dat er in echinacea actieve stoffen zijn die verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee kunnen brengen:
- minder ontstekingen
- pijnverlichting
- antivirale effecten en stimuleert de immuunfunctie
- hormonale effecten
- antioxiderende effecten
Dankzij de heilzame werking heeft de echinaceaplant de aandacht van wetenschappers. In verschillende onderzoeken zijn de antidepressieve, angstremmende, cytotoxische en antimutagene effecten aangetoond.
Er zijn echter ook controversiële bijwerkingen aan het licht gekomen.
Bijwerkingen echinacea
Bij sommige onderzoeken werden er alleen gunstige effecten gevonden en traden er geen ernstige bijwerkingen op, maar uit andere onderzoeken zijn er jammer genoeg ernstige bijwerkingen gemeld zoals:
- buikpijn
- kortademigheid
- angio-oedeem
- misselijkheid
- huiduitslag
- jeuk
- roodheid
- urticaria
Take home message
Wat zou het toch fijn zijn als je die vervelende verkoudheden en snotbuien zou kunnen voorkomen. Echinacea zou je daar misschien mee kunnen helpen.
Van minder ontstekingen tot hormonale effecten, echinacea is een bijzonder kruid omdat er actieve stoffen in zitten.
Het is dus met name populair om te gebruiken tegen gewone verkoudheid.
Echinacea bevat actieve stoffen die verschillende potentiële gezondheidsvoordelen met zich meebrengen zoals pijnverlichting, minder ontstekingen, hormonale effecten, antioxiderende effecten, antivirale effecten en het stimuleert de immuunfunctie.
Echinacea is met name populair voor het voorkomen en bestrijden van verkoudheden. Maar is dat wel effectief?
Echinacea-extracten lijken je immuunsysteem te kunnen helpen en de afweer tegen ziektekiemen te verbeteren.
Zo kan het extract het aantal witte bloedcellen verhogen. Dit blijkt uit onderzoek. Ook kan het mogelijk de werking van je natural killer cellen verhogen en zou het mogelijk ook virale eiwitten kunnen blokkeren.
Kortom, hoewel het een zeer licht voordeel zou kunnen hebben bij de preventie van verkoudheden lijken de kruidendokters het bij het goede eind te hebben.
Wees je wel bewust van de potentiële bijwerkingen die op kunnen treden.
Over Diederik
Bronnen
Manayi, A., Vazirian, M., & Saeidnia, S. (2015). Echinacea purpurea: Pharmacology, phytochemistry and analysis methods. Pharmacognosy reviews, 9(17), 63.