Eczeem en Schimmel: 3 Verschillen

Eczeem en schimmel worden nogal eens door elkaar gehaald. Van buitenaf lijken ze soms op elkaar, maar het zijn compleet andere aandoeningen. 

Dus wat is het verschil tussen eczeem en schimmel?

KORT ANTWOORD

Eczeem ontstaat door een overreactie van je immuunsysteem op allergenen of irriterende stoffen, waardoor je huid ontstoken, rood en jeukerig wordt. Bij een schimmel producereren de schimmeldraden sporen die vervolgens een allergische huidreactie kunnen veroorzaken. Hoewel eczeem en schimmel op elkaar kunnen lijken, zijn er een aantal symptomen waarmee je ze van elkaar kan helpen onderscheiden. Een schimmelinfectie kan een pijnlijke en hete huid geven, in de lichaamsplooien een rode, verweekte huid en het kan voor verkleurde teen- of vingernagels zorgen. Bij eczeem kunnen er pijnlijke huidscheurtjes, brandende en jeukende bulten ontstaan, korstige of etterende zweertjes en jeukende, rode of gezwollen oogleden. 

Dit artikel vertelt je de verschillen tussen eczeem en schimmel, de symptomen van een schimmelallergie, inclusief de overeenkomsten en relaties tussen eczeem en schimmel.

jeukende eczeem of schimmelvoet

Symptomen van schimmelallergie

Verschillende allergieën kunnen dezelfde allergische huidsymptomen veroorzaken. Dit maakt het differentiëren nogal lastig. Maar er zijn aanwijzingen die duiden op een allergische reactie door schimmels.

Een schimmelallergie kan namelijk dyshidrotisch eczeem veroorzaken. Hierbij zie je kleine blaasjes op de handpalmen.

Dit wordt als een betrouwbare lichamelijke bevinding beschouwd. Om echt te weten of de reactie door schimmel is veroorzaakt moet je een allergietest doen.

Daarnaast is nummulair eczeem ook een symptoom. Dit lijkt op ringworm.

Relaties tussen eczeem en schimmel

Eczeem en schimmel kunnen met elkaar verband houden. Eczeem en candida schimmelinfecties hebben een aantal vergelijkbare symptomen:

 1. jeuk
 2. rode huid
 3. huiduitslag 

Maar er zijn nog meer overeenkomsten. Atopische eczeem kan door meerdere triggers opflakkeren, blootstelling aan schimmel is daar een van.

Daarnaast kan schimmel bestaande astmasymptomen verergeren. Maar dat is nog niet eens alles.

Bij eczeem kan je ook open zweertjes krijgen waar schimmels de huid kunnen binnendringen. Dit wordt ook wel geïnfecteerd eczeem genoemd.

Kortom, eczeem en schimmel kunnen dus samengaan.

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid jeukerig en rood wordt. Eczeem kan veroorzaakt worden door een combinatie van factoren:

 1. activering van het immuunsysteem
 2. stress
 3. omgeving triggers
 4. genetica

Door de overreactie van je immuunsysteem op allergeen of irriterende stoffen, raakt je huid ontstoken.

Periodiek flakkert de eczeem vaak op. Atopische dermatitis kan gepaard gaan met hooikoorts, voedselallergieen of astma.

Het is niet zo gek dat eczeem en schimmel door elkaar worden gehaald. Bovendien kunnen ze ook samen voorkomen.

Geïnfecteerd eczeem

Bij eczeem kan je dus last krijgen van een rode, jeukende huiduitslag. Daarnaast kunnen er ook vlekkerige zweertjes ontstaan.

Een open zweertje ontstaat vaak door het krabben aan het eczeem. Dit wordt afgeraden omdat er dan bacteriën, virussen en schimmels kunnen binnendringen.

Hierdoor kan een infectie ontstaan. Het wordt daarom ook wel geïnfecteerd eczeem genoemd. Kortom, hoewel eczeem en schimmel andere dingen zijn kunnen ze dus samen voorkomen.

Wat is schimmel?

Een schimmel groeit in bekende hyphen, dit zijn meercellige filamenten.

Schimmels zijn stoffig van textuur. Dit ontstaat door de grote productie van ongeslachtelijke sporen. Deze sporen worden ook wel conidia genoemd.

De uiteinden van de schimmeldraden differentiëren zich namelijk. 

De schimmels geven sporen af om zich voor te planten (reproductieve sporen). Hierdoor kan het zich via het water, lucht of dieren verspreiden.

Zo kunnen de schimmelsporen bijvoorbeeld astma-aanvallen en allergieën veroorzaken.

Als je gevoelig bent voor schimmels kan je na het inademen of aanraken een allergische reactie krijgen. 

Hierbij treden symptomen op zoals niezen, een loopneus, tranende ogen, verstopte neus, huiduitslag en jeuk.

Mensen die allergisch voor schimmels zijn kunnen er een astma-aanval door krijgen. Hierbij treden symptomen zoals benauwdheid op de borst, piepende ademhaling en kortademigheid op.

Dus net zoals bij eczeem kan er ook een jeukende huid optreden.

Als je aan de sporen van een schimmel wordt blootgesteld kan de schimmel een allergische huidreactie veroorzaken. 

Hoe je hier precies op reageert verschilt per persoon. Sommige mensen hebben helemaal geen huiduitslag nadat ze schimmelsporen hebben ingeademd.

Schimmeluitslag lijkt vaak op de uitslag door een andere allergie. Dit maakt het differentiëren soms lastig. 

Symptomen allergische huidreactie:

 1. droge huid
 2. jeuk
 3. verkleuring
 4. gevoeligheid
 5. schilferige huid
 6. bultige textuur

Om erachter te komen of je uitslag door schimmel wordt veroorzaakt is het verstandig om een schimmelallergietest te doen.

Take home message

Eczeem en schimmel worden zowel qua ontstaanswijze en symptomen door elkaar gehaald. Dit is niet zo verwonderlijk omdat ze allebei voor jeuk en een rode huiduitslag kunnen zorgen. 

Eczeem is een overreactie van het immuunsysteem dat door verschillende triggers veroorzaakt kan worden.

Een schimmel verspreid zich door middel van sporen waar je een allergische reactie op kan krijgen.

De huiduitslag kan door verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. Om goed te kunnen differentiëren tussen bijvoorbeeld, eczeem, schimmel of psoriasis is het goed om langs de dokter te gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Sohn, A., Frankel, A., Patel, R. V., & Goldenberg, G. (2011). Eczema. Mount Sinai Journal of Medicine: A Journal of Translational and Personalized Medicine, 78(5), 730-739.