Eetlust Opwekken: 8 Natuurlijke Manieren

Door bijvoorbeeld stress of ziekte kun je eetlust verliezen en afvallen. Voor een dagje maakt dat niet zoveel uit, maar als je al meerdere dagen minder eet wil je waarschijnlijk je eetlust opwekken.

Als je aan wilt komen zul je eerst meer trek moeten krijgen. Je kunt op verschillende manieren je eetlust opwekken. Bijvoorbeeld door de energiebehoefte te verhogen of meer eetmomenten te hebben.

Daarnaast zijn er nog een aantal interessante dingen die eetlust opwekken die we allemaal door zullen nemen.

vrouw eet veel gezond eten

1. Meer eetmomenten

Wist je dat onze honger voor een groot gedeelte bepaald wordt door het aantal eetmomenten? 

Kijk maar naar je dagelijkse leven. Net voor lunchtijd hoor je je buik vaak al knorren. Je kunt de klokslag er bijna op gelijk zetten.

Je lichaam verwacht namelijk voedsel op die momenten omdat je nou eenmaal altijd op die momenten eet. Je lichaam houdt van voorspelbaarheid en patronen.

Dus als je meer eetmomenten op een dag hebt, kan de eetlust dus ook toenemen. Voeg een extra maaltijd aan je dag toe en kijk of je er baat bij hebt.

Eet kleinere en frequente maaltijden, dus in plaats van drie grote maaltijden eet je 5-6 kleinere maaltijden.

Op deze manier kun je namelijk meer calorieën binnenkrijgen, wat de eetlust kan stimuleren. Je kunt ook de grootte van borden variëren om je hersenen voor de gek te houden en meer te eten.

Dit brengt ons bij het koken.

2. Koken met anderen

Je zou het misschien niet verwachten maar je kunt je eetlust stimuleren door simpelweg met iemand samen te koken.

Dit blijkt de eetlust meer te stimuleren dan wanneer je in je eentje zou koken en eten. Gebruik kruiden en specerijen om het voedsel aantrekkelijker te maken.

Daarnaast zijn er nog een aantal handige trucjes.

3 De maaltijd zelf

flexibiliteit met het 16 8 dieetGezond eten. Probeer zo gezond mogelijk te eten, want mensen met een slechte eetlust neigen vaker lege calorieën te eten.

Minder vezels. Als je meer wilt eten kun je maar beter niet te veel vezels binnenkrijgen want vezels geven je een vol gevoel.

Favoriete maaltijden. Maak het jezelf wat makkelijker en bereid je favoriete maaltijden vaker voor, bij voorkeur gezonde maaltijden waar je van houdt.

Calorieën drinken. Een makkelijke manier om meer calorieën binnen te krijgen is door je calorieën te drinken via bijvoorbeeld een smoothie.

Dagboek. Met een voedseldagboek kun je bijhouden wat je allemaal hebt binnengekregen, wat allemaal werkte en wat niet. Kortom, een voedseldagboek geeft inzicht in jouw voedselpatroon.

4. Stoppen met Roken

stoppen met rokenRoken beïnvloedt de eetlust en van de mensen die met roken stoppen zal meer dan 70% een toegenomen eetlust krijgen.

Uit angst voor gewichtstoename zijn er zelfs mensen die het stoppen met roken uitstellen. Maar hoe kan het eigenlijk dat je meer gaat eten door te stoppen met roken?

Tabak beïnvloedt de stofwisselingssnelheid (metabolisme) en daarmee dus ook je gewicht. Als je stopt met roken kan de eetlust dus toenemen. Dat is normaal.

Een toegenomen eetlust is namelijk een veelvoorkomend ontwenningsverschijnsel en meestal zal dit ontwenningsverschijnsel ook nog eens langer duren dan de andere symptomen. 

Wist je dat roken zelfs je smaakzin beïnvloedt? 

5. Meer Sporten

man die aan het hardlopen is buitenAls je meer gaat sporten zul je ook meer gaan eten omdat je nou eenmaal meer energie verbruikt dan normaal. 

Daarnaast raakt ook je spierweefsel beschadigd dat hersteld moet worden waarvoor natuurlijk voedingstoffen nodig zijn. 

Na de training zullen de energievoorraden weer aangevuld moeten worden en wordt het beschadigde spierweefsel hersteld.

De belangrijkste energiebron zijn koolhydraten, daarom zouden koolhydraten het grootste deel van je calorieën moeten uitmaken. Daarnaast kunnen eiwitten (bouwstenen) natuurlijk niet ontbreken.

Eiwitten heb je niet alleen nodig voor je spieren, maar ze vormen ook nog eens de sleutel van bijna alle biologische processen.

Bovendien heb je vetten nodig voor de gezondheid van je hart, hormonen, opname van vitaminen, een stralende huid en een stabiele stemming. 

Door te sporten bouw je spiermassa op wat goed aansluit bij het volgende punt, namelijk de stofwisseling.

6. Snellere Stofwisseling

Wist je dat je 60 tot 75 procent van al je dagelijkse calorieën verbrandt wanneer je helemaal niets doet?

Zo heb je tijdens je slaap ook enorm veel calorieën nodig voor de ademhaling, hersenfunctie, bloedsomloop en de spijsvertering.

Het is je vast ook wel eens in je omgeving opgevallen dat de een veel kan eten zonder aan te komen, terwijl een ander veel minder eet, en alsnog aankomt.

Als je een snelle stofwisseling hebt, kun je meer eten omdat je in rust en tijdens activiteiten meer calorieën zult verbranden. 

Je zult met een snelle stofwisseling dus meer moeten eten om hetzelfde gewicht te behouden.

De belangrijkste factor die je stofwisseling beïnvloedt is je spiermassa, want het kost veel energie om spierweefsel op te bouwen en te onderhouden. 

Naast spiermassa zijn er nog meer factoren die de stofwisseling beïnvloeden zoals lichamelijk activiteit, leeftijd, lichaamsgrootte, genetica, gewicht, geslacht, hormonen, omgeving, dieet en drugsgebruik.

7. Stress en emoties

stressIn een stressvolle periode ga je vaak meer eten en zal de kans op overeten ook toenemen. Hier is een logische verklaring voor.

Langdurige stress zal stresshormonen (cortisolwaardes) verhogen waardoor de eetlust en de motivatie om te eten hoger kan worden.

Ook kunnen deze hogere cortisolniveaus het verlangen naar suikerrijke of vette voedingsmiddelen groter maken. 

Bovendien is eten door stress ook een copingsmechanisme dat mensen gebruiken om zich beter te voelen. 

Deze vorm van eten staat ook wel bekend als stress eten of emotioneel eten. Weet wel dat kortetermijnstress de eetlust kan verlagen.

Bij vreetbuien spelen emoties een belangrijke rol, want verdriet, woede, angst, verveling, en andere negatieve emoties kunnen een vreetbui uitlokken. 

Er is ook een verband tussen vreetbuien en geestelijke gezondheidsproblemen. Van de mensen met vreetbuien heeft 50% in het verleden depressie doorgemaakt. 

8. Thuiswerken

Als je thuis bent kan elk moment een potentieel eetmoment zijn. 

Mensen die thuiswerken zijn geneigd om meer te eten. Dit is ook niet zo verwonderlijk want naast de vrijheid staar je ook vaker naar de koelkast en voorraadkast.

Door de gemakkelijke toegang tot de keuken en koelkast kun je eetlust opwekken. Pas wel op voor overeten en gewichtstoename. 

Een nadeel van thuiswerken is wel dat je vaste etenstijden op de werkvloer mist. Meer vrijheid gaat dus ten koste van vastigheid en routine. 

Bovendien neem je thuis sneller ongezonde eetgewoonten aan en ben je geneigd om meer snacks en gemaksvoedsel te eten. 

Je wilt natuurlijk niet allemaal junkfood naar binnen gaan werken. 

Anticonceptiepil

Je kent vast wel iemand die door de pil flink is aangekomen. Er zitten namelijk krachtige hormonen in de anticonceptiepil die de eetlust kunnen beïnvloeden. 

Soms gaan vrouwen door de pil te veel of te vaak eten. Zo kan de pil de kans op eetbuien verhogen. 

Dit heeft te maken met de eetlustcentra in je hersenen (hypothalamus), want deze gebieden worden door oestrogeen gereguleerd. En oestrogeen zit natuurlijk in de pil. 

Eetlust opwekken met de pil is natuurlijk onverantwoord, maar het geeft wel een interessant kijkje in de hormoonhuishouding.

Daarnaast zijn er nog een aantal medicijnen die je eetlust kunnen beïnvloeden.

Het is belangrijk dat je voor verstandige voedselkeuzes gaat om slecht eten, overeten en gewichtstoename te voorkomen.

Makkelijk meer groente eten

Met een aantal handige kooktips en praktische tips kun je meer groenten gaan eten om een goede invulling aan de toegenomen eetlust te geven. 

Om een gevarieerde hoeveelheid groenten binnen te krijgen kun je zelf een groentesoep gaan maken.

Er zijn ook een aantal gezonde gerechten die boordevol groenten zitten zoals vegetarische noedels, lasagne op basis van courgette, smoothie bowl met groenten en fruit, wraps met groenten, maak groentensmoothies.

Nog een aantal heerlijke gerechten en snacks zijn stoofschotel met groenten, groentechips maken van zoete aardappelen, bieten, spruitjes of boerenkool, vegetarische omelet en een groente snack: hummus met komkommer, wortelen of bijvoorbeeld selderij met pindakaas

Een aantal praktisch tips om meer groenten te eten:

  1. laat wekelijks een doos groenten bezorgen
  2. leg groenten op de bovenste plank
  3. bereid in het weekend alvast de groenten voor de gehele week voor
  4. kies de volgende keer een bloemkool pizzabodem
  5. voeg groenten aan je reguliere maaltijden toe
  6. groenten aan sauzen toevoegen

Take home message

Hoe kun je eetlust opwekken?

Honger is vaak voorgeprogrammeerd dus zorg voor meer eetmomenten. Door frequent kleine maaltijden te nemen kun je ook meer calorieën binnenkrijgen.

Kook met anderen en maak je favoriete maaltijden. Vermijd te veel vezels, want die geven je juist een voldaan gevoel.

Je kunt de caloriebehoefte ook verhogen door meer te sporten. Je lichaam heeft dan meer voedsel nodig om energie aan te vullen en weefsels te herstellen.

Tot slot zijn er ook manieren waarmee je je stofwisseling kan bevorderen. In dit artikel vertellen we je hoe precies.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Kerksick, C. M. (2019). Requirements of proteins, carbohydrates, and fats for athletes. In Nutrition and enhanced sports performance (pp. 443-459). Academic Press.

Cooper, D. B., & Mahdy, H. (2021). Oral contraceptive pills. StatPearls [Internet].

Stohs, S. J., & Badmaev, V. (2016). A review of natural stimulant and non‐stimulant thermogenic agents. Phytotherapy research, 30(5), 732-740.