Eisprong na Verwijderen Spiraal: Een Overzicht

De eisprong kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals leeftijd, hormonale niveaus en bepaalde medicijnen.

Als je een spiraal hebt gehad, kan deze invloed hebben op de eisprong en op de ovulatie. 

Het verwijderen van een spiraal zal niet direct leiden tot een eisprong. Dus wanneer heb je weer een eisprong na verwijderen spiraal?

KORT ANTWOORD

Meestal zal je al na enkele weken weer een eisprong hebben. Het kan echter enkele maanden duren voordat je eisprong weer op gang komt na het verwijderen van een spiraal, afhankelijk van je hormonale niveaus en andere factoren.

Het is goed om te wachten tot je menstruatie weer op gang is gekomen voordat je probeert zwanger te worden, aangezien het moeilijk kan zijn om de datum van de eisprong te bepalen als je hormonale niveaus nog niet weer in balans zijn. 

Als je zwanger wilt worden na het verwijderen van een spiraal, neem dan contact op met je arts of verloskundige voor advies en ondersteuning.

Dit artikel vertelt je hoe lang het kan duren voordat je weer een eisprong hebt na spiraal en aan welke factoren dit kan liggen.

dokter met koperspiraal in hand

Hoe lang duurt het voordat je een eisprong hebt na verwijderen  spiraal?

Het duurt meestal enkele maanden voordat je eisprong weer op gang komt na het verwijderen van een spiraal. 

Dit kan variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je hormonale niveaus, leeftijd en gezondheid.

Enkele weken 

Sommige vrouwen kunnen binnen enkele weken na het verwijderen van een spiraal al weer een eisprong hebben, terwijl anderen langer kunnen wachten voordat ze weer ovuleren. 

Geen eisprong

Het is ook mogelijk dat sommige vrouwen helemaal geen eisprong hebben na het verwijderen van een spiraal, afhankelijk van hun individuele hormonale niveaus en andere factoren.

Enkele maanden

Het is belangrijk om te weten dat het verwijderen van een spiraal niet direct zal leiden tot een eisprong. Het kan enkele maanden duren voordat je hormonale niveaus weer in balans zijn en je eisprong opnieuw begint.

Welke factoren bepalen hoe lang het duurt voordat je een eisprong na spiraal?

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op hoe lang het duurt voordat iemand na het plaatsen van een spiraal een eisprong voelt. Hieronder een lijst met mogelijke factoren:

  1. Het type spiraal. Sommige spiralen kunnen een langere tijd nodig hebben om de eisprong te onderdrukken dan andere. Bijvoorbeeld, de Copper T-spiraal kan binnen een paar weken na plaatsing de eisprong onderdrukken, terwijl het progestageen-spiraal (Mirena, Jaydess, Kyleena) dit binnen enkele dagen kan doen.
  2. Hoe lang de spiraal al geplaatst is. Hoe langer de spiraal al geplaatst is, hoe langer het kan duren voordat de eisprong terugkomt. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van het type spiraal en hoe het lichaam reageert op het spiraal.
  3. Het niveau van hormonen in het lichaam. Het niveau van hormonen in het lichaam kan van invloed zijn op hoe lang het duurt voordat de eisprong terugkomt. Bijvoorbeeld, als het niveau van progestageen (een hormoon dat wordt gebruikt in sommige spiralen) hoog is, kan dit de eisprong langer onderdrukken.
  4. Algehele gezondheid van het lichaam. De algehele gezondheid van het lichaam kan van invloed zijn op hoe lang het duurt voordat de eisprong terugkomt. Bijvoorbeeld, als iemand lijdt aan een aandoening die van invloed is op de hormoonbalans, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), kan dit de terugkomst van de eisprong vertragen.

Deze factoren kunnen van persoon tot persoon verschillen en het is niet altijd mogelijk om precies te voorspellen hoe lang het zal duren voordat de eisprong terugkomt. 

Waaraan kun je een eisprong na spiraal voelen?

Een spiraal is een vorm van anticonceptie die wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. 

Het is een kleine, flexibele T-vormige staaf die wordt geplaatst in de baarmoeder. Een spiraal kan helpen om de eisprong te voorkomen of te verminderen, waardoor de kans op zwangerschap wordt verkleind.

Hoewel sommige vrouwen de eisprong na het plaatsen van een spiraal nog kunnen voelen, is het niet voor iedereen hetzelfde. 

Sommige vrouwen kunnen de eisprong na het plaatsen van een spiraal voelen, terwijl anderen deze niet opmerken of voelen. 

Er zijn een aantal factoren waarmee rekening kan worden gehouden die van invloed kunnen zijn op hoeveel mensen de eisprong na het plaatsen van een spiraal kunnen voelen:

Hormonale veranderingen: de eisprong kan soms worden gevoeld als gevolg van hormonale veranderingen die optreden tijdens de menstruele cyclus. Hoewel een spiraal kan helpen om de eisprong te voorkomen of te verminderen, kunnen sommige vrouwen toch hormonale veranderingen voelen die samenhangen met de eisprong.

Fysieke klachten: sommige vrouwen kunnen fysieke klachten voelen die samenhangen met de eisprong, zoals pijn in de onderbuik of het gevoel dat de buik opzwelt. Hoewel deze klachten na het plaatsen van een spiraal minder vaak voorkomen, kunnen ze nog steeds optreden.

Veranderingen in de cervicale mucus: sommige vrouwen kunnen veranderingen waarnemen in de cervicale mucus, zoals het ophoesten van een grotere hoeveelheid of het veranderen van de structuur of kleur van de mucus, wat kan duiden op de aanwezigheid van een eisprong.

Veranderingen in de baarmoeder: sommige vrouwen kunnen veranderingen voelen in de baarmoeder, zoals het gevoel dat de baarmoeder opzwelt of het gevoel van een beweging in de buik, wat kan wijzen op de aanwezigheid van een eisprong.

Take home message

De eisprong is het moment waarop een rijpe eicel wordt vrijgegeven door de eierstokken en naar de baarmoeder wordt vervoerd, waar het kan worden bevrucht door spermacellen. 

Bij vrouwen die een spiraal gebruiken als anticonceptiemiddel, kan de eisprong soms worden onderdrukt of vertraagd. 

Als je hebt besloten om de spiraal te verwijderen, is het normaal om te vragen of en wanneer de eisprong zal terugkomen.

Na het verwijderen van de spiraal, is het normaal om te wachten tot de menstruatiecyclus weer op gang komt voordat de eisprong plaatsvindt. 

Deze periode kan variëren van enkele weken tot een paar maanden, afhankelijk van het individu. 

Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je eisprong hebt, omdat dit de meest vruchtbare periode van je cyclus is.

Er zijn verschillende manieren om de eisprong te bepalen, zoals het bijhouden van je temperatuur, het gebruiken van ovulatietesten of het bijhouden van je cervicale mucus. 

Als je zwanger probeert te worden na het verwijderen van de spiraal, is het aan te raden om regelmatig seks te hebben tijdens de vruchtbare periode van je cyclus.

Onthoud dat het niet altijd gemakkelijk is om zwanger te worden en dat het soms even kan duren voordat het lukt. 

Het is daarom belangrijk om ontspannen te blijven en te genieten van het proces, ook als het soms wat langer duurt voordat het lukt om zwanger te worden. 

De eisprong is een natuurlijk proces en het is normaal om wat tijd te nodig te hebben voordat deze weer op gang komt na het verwijderen van de spiraal.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen