Een Eisprong Opwekken: 3 Manieren

Een eisprong is het moment waarop een vrouw een eicel vrijgeeft vanuit haar eierstok. Deze eicel kan bevrucht worden door spermacellen en kan leiden tot zwangerschap. 

Sommige vrouwen willen hun eisprong opwekken om hun kansen op zwangerschap te verhogen.

Er zijn verschillende manieren om een eisprong op te wekken, zoals het gebruik van hormonale medicijnen of het volgen van specifieke voedings- en levensstijlveranderingen. 

Het opwekken van een eisprong is echter niet geschikt voor iedereen en het is belangrijk om van tevoren professioneel advies te vragen.

Dit artikel vertelt je hoe je een eisprong kan opwekken, een aantal bepalende factoren inclusief de potentiële gevaren.

eisprong moleculair niveau

1. Hormonale medicijnen

Het is mogelijk om een eisprong op te wekken. Hieronder volgen enkele manieren om dit te doen

Sommige vrouwen kiezen ervoor om hormonale medicijnen te nemen om hun eisprong op te wekken. 

Deze medicijnen bevatten oestrogeen of progesteron en kunnen worden voorgeschreven door een arts. 

Weet wel dat het gebruik van hormonale medicijnen risico’s kan bevatten en dat het belangrijk is om professioneel advies te vragen voordat je besluit om dit te doen.

2. Voedings- en levensstijlveranderingen

Er zijn bepaalde voedings- en levensstijlveranderingen die kunnen helpen om een eisprong op te wekken. Dit kan onder meer zijn:

 • Voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan foliumzuur, zoals spinazie, broccoli en volkoren producten. Foliumzuur kan helpen om de eisprong te bevorderen.
 • Stress verminderen. Stress kan de eisprong beïnvloeden en daarom kan het helpen om stress te verminderen door bijvoorbeeld te mediteren of te oefenen met ademhalingstechnieken.
 • Regelmatige oefeningen. Regelmatig oefenen kan helpen om de eisprong te bevorderen en kan ook de kwaliteit van het sperma verbeteren.

3. Natuurlijke middelen

Sommige vrouwen kiezen ervoor om natuurlijke middelen te gebruiken om hun eisprong op te wekken. Dit kan onder meer zijn:

Maca poeder: Maca poeder is een kruid dat wordt gebruikt om de hormoonbalans te verbeteren en kan helpen om de eisprong te bevorderen.

Vitex: Vitex is een kruid dat wordt gebruikt om de eisprong te bevorderen en kan ook helpen om de hormoonbalans te verbeteren.

Ashwagandha: Ashwagandha is een kruid dat wordt gebruikt om de stress te verminderen en kan ook helpen om de eisprong te bevorderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van natuurlijke middelen ook risico’s kan bevatten en dat het belangrijk is om professioneel advies te vragen voordat je besluit om dit te doen.

Is het opwekken van de eisprong afhankelijk van bepaalde factoren?

Het opwekken van een eisprong kan afhankelijk zijn van bepaalde factoren. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Leeftijd: De vruchtbaarheid neemt af naarmate vrouwen ouder worden, dus het kan moeilijker zijn om een eisprong op te wekken naarmate vrouwen ouder worden.
 2. Hormonale aandoeningen: Sommige vrouwen hebben hormonale aandoeningen, zoals PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) of hypothyreoïdie, die de eisprong kunnen beïnvloeden. Als een vrouw lijdt aan een hormonale aandoening, kan het moeilijker zijn om een eisprong op te wekken.
 3. Voeding en levensstijl: De voeding en levensstijl van een vrouw kunnen ook van invloed zijn op de eisprong. Bepaalde voedingsmiddelen en levensstijlgewoonten, zoals het gebruik van tabak of alcohol, kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden en kan het moeilijker maken een eisprong op te wekken.
 4. Medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals overgewicht of ondergewicht, kunnen ook van invloed zijn op de eisprong. Als een vrouw lijdt aan een medische aandoening, kan het moeilijker zijn om een eisprong op te wekken.

Als je meer wilt weten over de factoren die van invloed kunnen zijn op de eisprong, aarzel dan niet om professioneel advies te vragen.

Is het kunstmatig opwekken van een eisprong gevaarlijk?

Er zijn gevaren verbonden met het kunstmatig opwekken van een eisprong. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Hormonale medicijnen: Het gebruik van hormonale medicijnen om de eisprong op te wekken kan enkele bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn, misselijkheid, bloedverlies tussen de menstruatieperiodes en gewichtstoename. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van hormonale medicijnen risico’s kan bevatten en dat het belangrijk is om professioneel advies te vragen voordat je besluit om dit te doen.
 2. Ovariële hyperstimulatie: Als de eierstokken te veel worden gestimuleerd om eicellen vrij te geven, kan dit leiden tot ovariële hyperstimulatie. Symptomen van ovariële hyperstimulatie kunnen onder meer zijn: pijn in de buik, misselijkheid, braken en diarree. In ernstige gevallen kan ovariële hyperstimulatie leiden tot bloedingen en zelfs tot een ziekenhuisopname.
 3. Meerlingzwangerschap: Het opwekken van een eisprong kan leiden tot meerlingzwangerschappen, wat kan leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Meerlingzwangerschappen komen vaker voor bij vrouwen die hormonale medicijnen gebruiken om de eisprong op te wekken.

Onthoud dat het opwekken van een eisprong niet geschikt is voor iedereen en dat het belangrijk is om professioneel advies te vragen voordat je besluit om dit te doen. 

Als je meer wilt weten over de mogelijke gevaren van het opwekken van een eisprong, aarzel dan niet om professioneel advies te vragen.

Vrouwen die geen eisprong hebben

Er zijn een aantal redenen waarom sommige vrouwen geen eisprong hebben. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Hormonale aandoeningen: Sommige vrouwen hebben hormonale aandoeningen, zoals PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) of hypothyreoïdie, die de eisprong kunnen beïnvloeden. Als gevolg hiervan kunnen deze vrouwen geen eisprong hebben.
 2. Voeding en levensstijl: Bepaalde voedingsmiddelen en levensstijlgewoonten, zoals het gebruik van tabak of alcohol, kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden en daarom kan het moeilijker zijn om een eisprong op te wekken.
 3. Medische aandoeningen: Sommige medische aandoeningen, zoals overgewicht of ondergewicht, kunnen ook van invloed zijn op de eisprong. Als een vrouw lijdt aan een medische aandoening, kan het moeilijker zijn om een eisprong op te wekken.
 4. Leeftijd: De vruchtbaarheid neemt af naarmate vrouwen ouder worden, dus het kan moeilijker zijn om een eisprong op te wekken naarmate vrouwen ouder worden.

Het is moeilijk om te zeggen hoeveel vrouwen of welk percentage van de vrouwen geen eisprong heeft, omdat dit kan variëren afhankelijk van de oorzaak van het ontbreken van de eisprong. 

Take home message

We hebben besproken hoe mensen op verschillende manieren een eisprong opwekken zoals het gebruik van hormonale medicijnen, het volgen van specifieke voedings- en levensstijlveranderingen en het gebruik van natuurlijke middelen. 

We hebben ook besproken dat het opwekken van een eisprong afhankelijk kan zijn van bepaalde factoren, zoals de leeftijd, hormonale aandoeningen, voeding en levensstijl en medische aandoeningen. 

Tot slot hebben we ook gekeken naar de mogelijke gevaren van het opwekken van een eisprong, zoals bijwerkingen van hormonale medicijnen, ovariële hyperstimulatie en meerlingzwangerschappen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen