Een Eisprong Voelen: 8 Symptomen

De eisprong is het moment waarop een eicel wordt vrijgegeven uit de eierstok, meestal rond het midden van de menstruatiecyclus. Maar kun je de eisprong voelen?

KORT ANTWOORD

Het is mogelijk om een eisprong te voelen. Zo ervaren sommige vrouwen fysieke tekens of symptomen zoals:

  • Pijn of een stekende sensatie in de zijkant van de onderbuik, meestal aan één kant. Dit staat ook bekend als mittelschmerz.
  • Veranderingen in de cervicale slijmvliezen, zoals een toename in hoeveelheid en/of consistentie.
  • Verhoogde libido of verhoogde seksuele activiteit.

Iedereen is anders en niet iedereen zal dezelfde symptomen ervaren tijdens de eisprong. Sommige vrouwen zullen geen fysieke tekens ervaren en anderen wel. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de eisprong niet altijd voelbaar is, zelfs als je regelmatig je menstruatiecyclus bijhoudt.

Er zijn ook andere manieren om de eisprong te bepalen, zoals het bijhouden van de basale lichaamstemperatuur of het gebruik van ovulatieteststrips.

Als je twijfelt of je een eisprong hebt gehad of als je vragen hebt over je menstruatiecyclus in het algemeen, neem dan contact op met een arts of verloskundige.

In dit artikel vertellen we waar je een eisprong aan kunt herkennen, geven we voorbeelden van situaties en bespreken we hoeveel mensen een eisprong kunnen voelen.

eisprong moleculair niveau

Waaraan kun je een eisprong voelen?

Er zijn een aantal tekens en symptomen waaraan je kunt voelen dat je een eisprong hebt gehad.

Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende tekens van een eisprong:

Mittelschmerz. Dit is een pijn of een stekende sensatie aan de zijkant van de onderbuik, meestal aan één kant. Dit kan optreden rond het tijdstip van de eisprong en kan variëren van mild tot meer uitgesproken.

Veranderingen in cervicale slijmvliezen. Tijdens de eisprong kan het slijmvlies van de cervix (het onderste gedeelte van de baarmoeder) veranderen. Dit kan betekenen dat het slijmvlies vochtiger of glanzender wordt, of dat het in hoeveelheid toeneemt.

Verhoogde libido. Sommige vrouwen ervaren een verhoogd verlangen naar seks rond het tijdstip van de eisprong. Dit kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen die optreden tijdens de ovulatie.

Verhoogde seksuele activiteit. Tijdens de eisprong kan de seksuele activiteit toenemen, wat kan leiden tot meer seksuele gedachten of aandrang.

Hoeveel mensen kunnen een eisprong voelen?

eisprongSommige vrouwen kunnen de eisprong voelen, terwijl anderen deze niet opmerken of voelen.

Er zijn een aantal factoren waarmee rekening kan worden gehouden die van invloed kunnen zijn op hoeveel mensen de eisprong kunnen voelen:

Leeftijd: de eisprong kan vaker worden gevoeld door vrouwen in de vruchtbare leeftijd, omdat de eisprong vaker voorkomt in deze leeftijdsgroep.

Hormonale veranderingen: de eisprong kan soms worden gevoeld als gevolg van hormonale veranderingen die optreden tijdens de menstruele cyclus.

Fysieke klachten: sommige vrouwen kunnen fysieke klachten voelen die samenhangen met de eisprong, zoals pijn in de onderbuik of het gevoel dat de buik opzwelt.

Veranderingen in de cervicale mucus: sommige vrouwen kunnen veranderingen waarnemen in de cervicale mucus, zoals het ophoesten van een grotere hoeveelheid of het veranderen van de structuur of kleur van de mucus, wat kan duiden op de aanwezigheid van een eisprong.

Veranderingen in de baarmoeder: sommige vrouwen kunnen veranderingen voelen in de baarmoeder, zoals het gevoel dat de baarmoeder opzwelt of het gevoel van een beweging in de buik, wat kan wijzen op de aanwezigheid van een eisprong.

Take home message

De eisprong is een belangrijk onderdeel van de menstruele cyclus van een vrouw en kan op verschillende manieren worden ervaren. 

Kun je je een eisprong voelen?

Sommige vrouwen voelen de eisprong duidelijk, terwijl anderen het niet opmerken. Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt merken dat je eisprong hebt, zoals een verandering in de consistentie van je cervicale mucus, een toename van het libido en een lichte pijn in de onderbuik. 

Onthoud dat deze tekenen niet bij iedereen voorkomen en dat het ook normaal is als je de eisprong niet opmerkt.

Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten wanneer je eisprong hebt, omdat dit de meest vruchtbare periode van je cyclus is. 

Er zijn verschillende manieren om de eisprong te bepalen, zoals het bijhouden van je temperatuur, het gebruiken van ovulatietesten of het bijhouden van je cervicale mucus.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen