De 12 Soorten Epilepsie Medicijnen

Epilepsie is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaalde aanvallen van elektrische activiteit in de hersenen. 

Om deze aanvallen te beheersen, zijn er verschillende medicijnen beschikbaar. 

Deze epilepsie medicijnen kunnen zowel de frequentie als de ernst van de aanvallen verminderen, waardoor patiënten meer controle krijgen over hun leven. 

Dit artikel vertelt je de verschillende soorten epilepsie medicijnen, wat je moet doen als je het vergeten bent, en wat er gebeurt als je het met alcohol neemt.

apotheker pakt medicijn

De epilepsie medicijnen

Het is belangrijk om te weten dat elk epilepsie medicijn verschillende werkingsmechanismen heeft en daarom verschillend werkt bij verschillende mensen. Hieronder is een korte beschrijving van de meest voorgeschreven medicijnen.

  1. Valproaat (Depakote). Dit medicijn is een anticonvulsivum en wordt gebruikt voor de behandeling van tonische-clonische aanvallen en sommige vormen van beroerteachtige aanvallen.
  2. Lamotrigine (Lamictal). Een anticonvulsivum dat gebruikt wordt voor de behandeling van aanvallen die gepaard gaan met een bepaalde vorm van hersenactiviteit, zoals aanvallen met gelijktijdige verschijnselen van de zintuigen.
  3. Oxcarbazepine (Trileptal). Dit medicijn is een anticonvulsivum en wordt gebruikt voor de behandeling van tonische-clonische aanvallen en sommige vormen van beroerteachtige aanvallen.
  4. Carbamazepine (Tegretol). Een anticonvulsivum dat gebruikt wordt voor de behandeling van tonische-clonische aanvallen en sommige vormen van beroerteachtige aanvallen.
  5. Levetiracetam (Keppra). Dit medicijn is een anticonvulsivum en wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende soorten aanvallen, waaronder tonische-clonische aanvallen.
  6. Topiramaat (Topamax). Dit medicijn is een anticonvulsivum en wordt gebruikt voor de behandeling van tonische-clonische aanvallen en sommige vormen van beroerteachtige aanvallen.
  7. Gabapentin (Neurontin). Dit medicijn is een anticonvulsivum en wordt gebruikt voor de behandeling van nerveuze aanvallen, waaronder aanvallen die verband houden met het bekkenpijnsyndroom.
  8. Zonisamide (Zonegran). Dit medicijn is een anticonvulsivum en wordt gebruikt voor de behandeling van tonische-clonische aanvallen en sommige vormen van beroerteachtige aanvallen.
  9. Phenytoin (Dilantin). Dit medicijn is een anticonvulsivum en wordt gebruikt voor de behandeling van tonische-clonische aanvallen en sommige vormen van beroerteachtige aanvallen.
  10. Pregabaline (Lyrica). Dit medicijn is een anticonvulsivum en wordt gebruikt voor de behandeling van nerveuze aanvallen en pijn, waaronder neuropathische pijn en angststoornissen.
  11. Clonazepam (Klonopin). Dit medicijn is een benzodiazepine en wordt gebruikt voor de behandeling van angststoornissen en sommige vormen van aanvallen, zoals myoclonische aanvallen en Lennox-Gastaut syndroom.
  12. Ethosuximide (Zarontin). Dit medicijn is een anticonvulsivum en wordt gebruikt voor de behandeling van aanvallen die verband houden met het Lennox-Gastaut syndroom.

Deze lijst is niet volledig en elk medicijn werkt anders voor iedereen. Het is daarom belangrijk om met een arts te overleggen over welk medicijn het beste bij jou past.

Wat als je epilepsie medicijnen vergeten bent?

Als je epilepsie medicijnen vergeten bent, moet je onmiddellijk overleggen met je arts. Hier zijn een aantal stappen die je kunt overwegen:

  1. Neem direct het vergeten medicijn zodra je eraan denkt.
  2. Neem geen extra dosis om de vergeten dosis in te halen, tenzij je arts dit zegt.
  3. Plan een afspraak met je arts om de dosis en het schema te bespreken en eventueel aan te passen.
  4. Houd een dagboek bij om te helpen herinneren wanneer je medicijnen moet innemen.
  5. Laat een vriend, familielid of verzorger weten dat je medicijnen vergeten bent, voor het geval je hulp nodig hebt.

Epilepsie medicijnen en alcohol

Alcohol drinken terwijl je epilepsie medicijnen gebruikt, kan potentieel schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. 

Hier zijn een aantal dingen die je moet weten over het gebruik van alcohol en epilepsie medicijnen:

  1. Alcohol kan de werking van je medicijnen beïnvloeden en de effectiviteit verminderen.
  2. Sommige medicijnen kunnen het risico op het krijgen van aanvallen verhogen wanneer je alcohol drinkt.
  3. Alcohol kan ook de bijwerkingen van de medicijnen versterken, waaronder vermoeidheid, duizeligheid en coördinatieproblemen.
  4. Het is belangrijk om te overleggen met je arts over hoeveel alcohol je kunt drinken, als je het al mag drinken, terwijl je epilepsie medicijnen gebruikt.

Het is altijd het beste om geen alcohol te drinken als je epilepsie medicijnen gebruikt, tenzij je arts anders zegt. 

Als je vermoedt dat alcohol een negatieve impact heeft op je gezondheid of als je andere vragen hebt, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

Epilepsie medicijnen levetiracetam

Levetiracetam is een antiepileptisch medicijn dat wordt gebruikt om aanvallen te voorkomen bij mensen met epilepsie. Hier zijn enkele belangrijke feiten over levetiracetam:

  1. Het is een efficiënt en goed verdragen medicijn.
  2. Het is geclassificeerd als een tweede generatie antiepilepticum.
  3. Het werkt door het verminderen van de prikkelbaarheid van zenuwcellen en het voorkomen van de verspreiding van aanvallen.
  4. Het is beschikbaar als tabletten, oplosbare tabletten en injecties.
  5. Het kan als monotherapie of in combinatie met andere antiepileptica worden gebruikt.

Weet wel dat iedereen anders reageert op medicijnen, inclusief levetiracetam. 

Sommige mensen hebben weinig of geen bijwerkingen, terwijl anderen bijwerkingen kunnen ervaren zoals vermoeidheid, hoofdpijn of misselijkheid. 

Take home message

Epilepsie medicijnen zijn ontworpen om aanvallen te voorkomen en de controle over de aanvallen te verbeteren bij mensen met epilepsie. 

Er zijn verschillende soorten antiepileptica, waaronder valproïnezuur, lamotrigine, carbamazepine en levetiracetam. 

Sommige van deze medicijnen werken door het verminderen van de prikkelbaarheid van zenuwcellen, terwijl andere de verspreiding van aanvallen beperken.

Hoewel deze medicijnen nuttig kunnen zijn, is het belangrijk om te weten dat niet elk medicijn voor iedereen werkt. 

Sommige mensen kunnen bijwerkingen ervaren, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn of misselijkheid. 

Het is daarom belangrijk om altijd overleg te plegen met je arts voordat je begint met een nieuw antiepilepticum of wijzigingen aanbrengt in je huidige medicatie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen